Contractul dintre UATAA şi ESCO GORJ, tot în variantă bilingvă

374

uataa motruPrimarul Dorin Hanu aduce, astăzi, în plen proiectul de hotărâre retras de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, pentru încheierea contractului de asociere în participaţiune între Consiliul Local Motru, SC UATAA SA Motru şi SC ESCO GORJ.

Juriştii Primăriei nu au modificat formularea bilingvă a contractului şi nici numerotarea articolelor.

La o simplă lecturare, începând cu capitolul 3, se fac notări de articole, dintre care unele, la care se face referire în anexe, lipsesc. De exemplu, partea italiană nu traduce prevederile articolelor 6.8 – 6.9, care lipsesc şi din formularea articolului în limba română. Articolul 10.6 nu este nici el tradus, iar articolul 13.3, care precizează necesitatea rapoartelor privind veniturile şi cheltuielile la sfârşitul fiecărui an fiscal este formulat ambiguu şi permite interpretarea lui.

La ora redactării acestui material, nici problemele semnalate în anexe nu sunt rezolvate, unele dintre ele ridicând serioase bariere în interpretarea lor. Toate aceste lucruri îi fac deja pe consilieri să fie circumspecţi în legătură cu votul pe care vor trebui să-l dea pe documentul pe care îl au la dispoziţie, mai ales că durata de funcţionare a contractului care intenţionează să se încheie şi să se valideze este de 20 de ani. Pe perioada acestui contract, firma SC ESCO GORJ poate emite numeroase pretenţii care pot conduce SC UATAA SA la insolvenţă. De altfel, consilierii sunt reticenţi în legătură cu dorinţa italienilor de a încheia o afacere cu municipalitatea motreană, deoarece producerea energiei pe deşeuri s-ar fi putut experimenta pe comunităţile mari, a căror cantitate de deşeuri, furnizată pe perioada rece, este mult mai mare decât cea din municipiul Motru. Deşi nu o declară deschis, consilierii cred că ţinta este, pe de o parte energia electrică produsă de grupul de co-generare, şi, de ce nu, uriaşa cantitate de fier vechi, care ar putea fi vândut profitabil dacă centralei termice i se ridică licenţa de funcţionare. Premise există, în sensul că dacă nu se încheie contractul cu italienii, organismele de mediu vor amenda SC UATAA până la falimentare, acelaşi lucru putându-se întâmpla şi dacă nu se realizează contorizarea termică, operaţiune în urma căreia randamentul centralei, şi aşa scăzut, ar fi redus definitiv.

Vom reveni cu amănunte.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here