Cu peste 70 de solicitări primite – Debut greoi la Gorj al Programului de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele autohtone

710

De o lună de zile, autorităţile centrale au dat drumul la Programul de sprijin pentru crescătorii de porcine din rasele Bazna şi Mangaliţa. La Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj au fost primite deja peste 70 de cereri de la gorjenii doritori să intre în program, însă sunt dificultăţi în identificarea unor procesatori.

Crescătorii gorjeni de rase autohtone vor beneficia, în perioada 2018-2020, de această schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa către un procesator. La DAJ Gorj au fost primite în decurs de o lună de zile de la începerea programului peste 70 de cereri de la gorjenii care vor să acceseze această schemă de minimis, însă programul nu poate lua startul deoarece abia au fost identificaţi 5 posibili furnizori şi nici un procesator.“Prima dată se identifică furnizorii şi cu procesatorii. Avem oricum peste 70 de cereri. Avem furnizori identificaţi că asta se face acum. Este o echipă mixtă alcătuită dintru-un reprezentant al DAJ, unul de la Oficiul Judeţean de Zootehnie, un reprezentant al asociaţiei pentru creşterea porcinelor. Au fost pe teren şi au identificat 5 posibili furnizori. Acum urmează să găsim procesatori. Degeaba avem cereri şi oameni care vor să crească, dacă nu au ce să crească. Prima dată i-am înscris în ordinea în care au venit. S-a identificat şi avem acei posibili 5 furnizori. Deocamdată sunt unele probleme că nu le convine unora preţul de 250 de lei pe cap, dar procesatori nu avem. Sunt două mari firme la noi care deocamdată ne-au spus că nu vor să intre în acest program. Este o legătură strânsă între cel care vrea să crească şi între furnizori şi procesatori. Procesatorul ia purceii de la furnizor şi îl duce la beneficiar, procesatorul ia apoi purcelul la abator de la beneficiar. Deocamdată avem identificate 30 de scroafe şi scrofiţe care unele dintre ele sunt gestante. Cei care au fost în teren apreciază că ele vor făta şi deocamdată ne bazăm pe 10 purcei care ar putea fi livraţi. Adică trebuie să aibă minim 10 kilograme, să fie crotaliaţi şi să fie înţărcaţi. Beneficiarii trebuie să îndeplinească nişte condiţii sanitar-veterinare, să aducă nişte acte. Programul se derulează pe 90 de zile. Deocamdată a trecut o lună în care am identificat furnizorii potenţiali şi avem şi beneficiari. Trebuie însă să căutăm procesatori. Aceştia sunt pilonul de bază. Avantajul este că se pot lua de la 2 până la 10, dar cu număr par. De exemplu dacă beneficiarul a luat 4 purcei, e obligat să dea procesatorului 2 purcei, adică minim 50%. Sunt zone în ţară în care s-au mişcat mai repede cum am auzit că ar fi cazul celor de la Turda, Sibiu, Maramureş. Important este să se înceapă acest proces, de întoarcere la porcul nostru autohton”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul executiv al DAJ Gorj.

Numeroase condiţii de îndeplinit
La această schemă de ajutor de minimis participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice care desfăşoară activităţi de prelucrare şi conservare a cărnii, activităţi de comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, activităţi de comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne. Gorjenii care se vor înscrie în program vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.  Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele autohtone, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică, să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat. Furnizorii de porci solicitanţi ai ajutorului de minimis trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină scroafe şi/sau scrofiţe, înscrise în registrul genealogic, să furnizeze purcei înţărcaţi către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare, purceii să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare. Fermierii gorjeni îşi pot depune în continuare cererile la DAJ Gorj şi în următoarele două luni.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here