Deputatul Elvira Șarapatin l-a interpelat pe ministrul Energiei pentru transferarea activelor CEO către UAT-uri

496

La începutul acestei luni, deputatul PSD, Elvira Șarapatin, a adresat o interpelare ministrului Energiei, Toma Petcu, legat de “Transferarea cu titlu gratuit a activelor cu caracter social aparținând Complexului Energetic Oltenia către UAT-uri”. În cuprinsul interpelării, parlamentarul îi solicită ministrului să ia în analiză situațiile semnalate și să dispună măsurile care se impun.

“În județul Gorj, Complexul Energetic(C.E.) Oltenia reprezintă singurul agent economic important cu influență majoră asupra activității economice, dar și cu puternice implicații sociale asupra comunităților, din arealul unde acesta își desfășoară activitatea. Problemele C.E. Oltenia afectează, din acest motiv, atât economic, cât și social, comunitatea, motiv pentru care trag un semnal de alarmă și solicit un sprijin concret pentru cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, prin ajutarea companiei să transfere cu titlu gratuit activele cu caracter social către UAT-urile din zonă. Mai exact, CE Oltenia trebuie degrevat de cheltuielile semnificative pe care le face, plătind taxe și impozite anual, este vorba de aproximativ 1 milion euro pe care compania îi achită pentru a menține în proprietate terenuri și clădiri din localitățile strămutate”, transmite deputata în cuprinsul documentului.

Bani, cheltuiți irațional
“Acum, CE Oltenia are, din păcate, încă, în patrimoniu foste vetre de sat, cimitire, biserici, şcoli, clădiri și drumuri naţionale. Societatea păstrează obligatoriu în patrimoniu aceste bunuri pe care are obligaţia și de a le întreţine. Sunt nişte bani cheltuiți irațional care nu au legătură cu domeniul de activitate al producătorului de energie, dar care pun presiune pe ceea ce produce compania, mai exact pe costul megawatt-ului. De altfel, în acest cost se reflectă aceste taxe și impozite. Consecința acestei stări de fapt a condus și la suportarea de către CE Oltenia a unor lucrări suplimentare cu costuri mari, urmare a unor degradări suferite de proprietățile respective în timp(alunecări de drumuri, vetre de sat ..). De situația creată, prin nepredarea la termen a activelor angajate și asumate de către CE Oltenia(aflate în diverse stadii de execuție și exploatare, fie terminate și recepționate, fie în curs de execuție), sunt afectate următoarele unități administrativ teritoriale: Motru, Cătunele, Slivilești, Mătăsari, Cîlnic, Fărcășești, Rovinari, Urdari, Bîlteni, Negomir, Bălești, Plopșoru și Municipiul Târgu-Jiu, situație care dăinuie și la această dată, mai 2017”, a completat Elvira Șarapatin, deputat de Gorj. Parlamentarul aduce apoi în discuție vinovatul acestei situații adică Fondul Proprietatea.

Fondul care pune proptă
“Motivația principală este că, Fondul Proprietatea, care deține doar 20% dintre acțiunile C.E. Oltenia, nu este de acord cu predarea cu titlu gratuit a activelor sociale, deoarece se diminuează valoarea capitalului social al firmei. Majoritatea acestor obiective nu sunt predate cu titlu gratuit spre utilizare și din lipsa acordului Adunării Generale a Acționarilor(A.G.A), de predare a obiectivelor, ori din lipsa H.C.L.-urilor unităților administrative teritoriale, cu motivația de nefinalizare conform parametrilor proiectați. Deși compania, dar și autoritățile județene au făcut permanente demersuri pentru grăbirea procesului de transfer a activelor cu caracter social, deocamdată nimeni nu a avut o rezolvare favorabilă a problemei”, a completat social-democrata, cerând ministrului Energiei să urgenteze transferul respectiv.
“Din acest motiv, solicit la rândul meu ca în anul 2017, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate tutelară și acționar majoritar al C.E. Oltenia, să mandateze reprezentanții A.G.A. pentru materializarea în activitatea curentă a prevederilor vizând transferul cu titlu gratuit a activelor cu caracter social către UAT-urile din zonele de care aparțin. Îmi doresc ca Ministerul Energiei, pe care îl conduceți, să ia în calcul și faptul că, din păcate, comunitățile din zonele mai sus menționate au fost vitregite de accesul la utilități, faptul că s-au generat importante disfuncționalități de natură economică și socială în dezvoltarea localităților, dar și imposibilitatea acestora de a accesa fonduri structurale ce puteau aduce activele în cauză la parametrii proiectați”, a conchis deputata în documentul transmis ministrului pe data de 3 mai 2017.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here