Descendentul domnitorului Cuza, Doctor Honoris Causa la UCB Târgu-Jiu

824

În zi de mare sărbătoare pentru poporul român, Universitatea „Constantin Brâncuși“ (UCB) din Târgu-Jiu i-a conferit, chiar de Ziua Unirii, titlul de „Doctor Honoris Causa“ unui descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Bogdan Cuza este strănepot al domnitorului, care a realizat Unirea din 1859 dintre Moldova și Țara Românească. Acesta are o serie de proiecte comune cu UCB, preocupându-se deja de promovarea anumitor acțiuni ale universității gorjene în Germania.

Pe linia genealogiei, Bogdan este un strănepot al domnitorului. Bunicul său este Alexandru Constantin Cuza, băiatul vărului primar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Bogdan Cuza s-a născut în Sibiu. A plecat din țară în urmă cu mai mult timp și trăiește, în prezent, în Germania. Urmașul lui Alexandru bogdan cuza (1)Ioan Cuza este acționar, alături de Dora Bota, la firma de textile Hedco din Oradea, fosta Uzină Mioriţa.
Marți, 24 ianuarie 2017, Bogdan Cuza a primit din partea UCB titlul de „Doctor Honoris Causa“, ocazie cu care a făcut și câteva declarații. „Mă bucur că gorjenii sunt primii care prezintă interes pentru un descendent al numelui de Cuza. Sunt, bineînțeles, recunoscător Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Avem o serie de proiecte comune pentru a găsi o modalitate de colaborare și de promovare a unor acțiuni ale universității pe piața germană. Proiectele sunt multiple și complexe, dar se referă și la un schimb de experiență între cadre universitare și studenții universității, dar și anumite proiecte legate de stimularea activităților cadrelor didactice din Târgu-Jiu și chiar din Germania, care ar putea să fie atrase aici pentru a le preda studenților. Gorjenilor le transmit un lucru venit din suflet, în sensul că nu voi uita această zi toată viața, fiind o zi de o importanță crucială pentru mine, pentru activitatea mea și, mai ales, pentru sufletul pe care l-ați depus ca gorjeni să vă gândiți la familia Cuza”, a declarat Bogdan Cuza.
Adrian Gorun, președintele Senatului Universității “Constantin Brâncuși”, a explicat motivul pentru care s-a decis acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Bogdan Cuza. „Este o zi importantă pentru Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, pe de o parte datorită conotației zilei de 24 ianuarie, pe de altă parte pentru beneficiul de a avea aici un urmaș al lui Cuza în viață și care, în ultima vreme, a sprijinit universitatea noastră în special în promovarea imaginii ei peste hotare. Senatul universității apreciază asemenea gesturi și personalități și a hotărât să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa. Eu consider că este și un act de reparație morală față de străbunul lui Alexandru Ioan Cuza și, pe de altă parte, o recompensă pentru românismul pe care îl promovează în lume. (…) Lucrăm pe un proiect care este și pe coordonată culturală, dar și instituțională, stabilind câteva legături între institutul nostru de politici publice și științe ale educației și universități din Germania”, a menționat Adrian Gorun, președintele Senatului Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Moment istoric important
bogdan cuza (3)Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a organizat marți, 24 ianuarie 2017, o serie de manifestări cu ocazia celebrării a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu marchează un moment foarte important, pentru că Unirea Principatelor, care s-a înfăptuit acum 158 de ani, a pus bazele Marii Uniri. Este important pentru noi faptul că la 1859 s-a înfăptuit unirea, întrucât domnitorul Cuza, prin reformele sale, a pus bazele României moderne. Una dintre cele mai importante reforme a fost Legea instrucțiunii publice, promovată de Cuza în 1864, care împărțra sistemul de învățământ în învățământ primar de 4 ani, obligatoriu și gratuit, învățământ secundar de 7 ani și învățământul superior, sau universitar, de 3 ani. Foarte important este că învățământul primar a fost obligatoriu și gratuit, iar părinții care nu-și trimiteau copiii la școală erau amendați. Prin asta, domnitorul a vrut să sublinieze educația și importanța educației în dezvoltarea unei națiuni. Totodată, Cuza a înființat în 1860 prima universitate, cea de la Iași, care îi și poartă numele. Tot în timpul domniei sale s-a înființat Universitatea București, în 1864 și mai apoi Universitatea de Arte frumoase din București, sub conducerea lui Teodor Aman”, a precizat Luminița Popescu, rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Unirii Principatelor a fost unul complex, derulâdu-se pe parcursul mai multor ore și cuprinzând evocări, recital de poezie, dar și vizitarea expoziției dedicate evenimentului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here