Deşeuri neridicate de câteva luni la USM Rovinari

593

Deşeurile menajere, dar şi produse de Unitatea de Servicii şi Mentenanţă (USM) Rovinari tronează de mai multe luni în spaţiul verde şi pe un drum de utilităţi din cadrul acestei unităţi. Problema a fost semnalată de mai mulţi salariaţi ai acestei unităţi care este, de altfel, parte componentă din Complexul Energetic Oltenia.

USM Rovinari îşi derulează activitatea de câteva luni fără a avea încheiat un contract cu o societate pentru ridicarea şi eliminarea deşeurilor. O licitaţie în acest sens pentru atribuirea unui contract de ridicare şi eliminare a deşeurilor menajere produse de USM Rovinari a avut loc în urmă cu aproape trei luni la sediul CEO din Târgu-Jiu, însă din cauza sumei mici oferite de USM Rovinari pentru serviciile unei viitoare firme de salubritate, contractul nu a mai fost atribuit. Până acum, Polaris M Holding era societatea care se ocupa de ridicarea şi eliminarea deşeurilor din cadrul USM Rovinari. “Nu s-a mai câştigat licitaţia. A fost o licitaţie în urmă cu câteva luni la CEO, dar nu s-a mai prezentat nimeni în afară de noi, deoarece au tăiat din preţuri.
Ei trebuiau să suplimenteze banii necesari pentru amortizarea serviciilor oferite de noi. Cei de la USM Rovinari au mai multe containere băgate pe suprafeţe mari, se ajunge greu la ele, deci costurile erau mari şi pentru noi. Contractul nostru cu USM Rovinari a mers doi ani de zile”, a declarat Ion Pătraşcu, directorul Polaris M Holding Târgu-Jiu.

Licitaţie cu repetiţie
Potrivit anunţului publicat de CEO pentru “Servicii de colectare a deşeurilor menajere zona Rovinari-Peşteana”, lotul de la Rovinari avea o valoare de 117.478,07 lei fără TVA. Eşecul licitaţiei de atribuire a contractului este recunoscut şi de şefii din Complexul Energetic Oltenia.
“În data de 9 martie 2016 a avut loc licitaţia deschisă pentru atribuirea serviciului de colectare a deşeurilor menajere din zona Rovinari, cu publicare în SEAP. S-a prezentat un singur ofertant cu prețuri ce au depăşit cu circa 50% valoarea estimată.
Conform prevederilor legislative, deoarece oferta financiară a depăşit cu mai mult de 10% valoarea estimată, serviciul nu a fost atribuit. În data de 10 mai 2016 procedura a fost reluată prin cerere de ofertă. Şi de această dată, a participat un singur ofertant cu o ofertă financiară la fel de mare. Serviciul nu a putut fi atribuit nici în acest caz, urmând a se întocmi documentaţia pentru o nouă procedură”, ne-au transmis reprezentanţii Compartimentului de Relaţii Publice din cadrul CEO.

Garda de Mediu, în control!
Conducerea Comisariatului Judeţean Gorj al Gărzii de Mediu nu cunoştea situaţia de la Rovinari, însă a promis că vor fi verificate aceste aspecte, nerespectarea legislaţiei de mediu privind eliminarea deşeurilor în cazul operatorilor economici conducând la aplicarea de sancţiuni considerabile. “Nu aveam cunoştinţă despre acest caz. Tot ce pot spune este că în perioada următoare vom efectua un control la USM Rovinari şi vom analiza aceste aspecte. Orice operator economic care nu justifică modul de eliminare al deşeurilor riscă sancţiuni potrivit legislaţiei în vigoare care pornesc de la 10.000 de lei şi pot ajunge până la 40.000 de lei. Oricum, această unitate de la Rovinari se afla şi în planul nostru de controale planificate, deci dacă în urma verificărilor o găsim fără contract de eliminare a deşeurilor trece la aplicarea de sancţiuni”, a declarat Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here