Directoratul a făcut retrospectiva CE Oltenia a anului trecut: Compania din Gorj a redevenit actor principal pe piața energiei!

567

Cei patru membri ai Directoratului Complexului Energetic Oltenia au prezentat, vineri, un bilanț al activității societății din Gorj pe anul trecut. Rezultatele sunt cu plus, în opinia președintelui Directoratului, Sorin Boza, iar drumul apucat de companie este cel bun.

Prima parte a bilanțului a fost prezentată, vineri, de către Sorin Boza, președintele Directoratului CE Oltenia astfel: “2017 a fost un an în care CEO și-a propus să o apuce pe un drum mai bun, care să îi dea o altă stabilitate în piața energetică. Anul îl vom încheia, în două trei săptămâni când avem rezultatele oficiale, ca după validarea de către auditori, la mijlocul lui aprilie, să avem și rezultatele financiare ale anului trecut. A fost un an bun, în care am realizat aproape 15 terawați, în care am realizat peste 22,2 milioane de tone de cărbune, indiferent dacă a fost greu-ușor nu stăm să analizăm cum a fost, dar, a fost un an în care am făcut un pas mare înainte, poate cel mai important lucru este că am reușit să redevenim actorul principal pe piața energiei. Să fim recunoscuți ca un partener de nădejde al sistemului energetic național. Un an în care am încercat să facem multe, aș aminti câteva elemente importante: este primul an în care TESA are o vechime de performanță și este evaluat, în care am semnat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă(anul trecut), un an în care ne-am promovat și am evoluat de la reiting D financiar, la reiting A financiar, un an în care am avut cel mai mare vârf de rambursări la bănci, un an în care am făcut, pentru prima dată, după atâția ani, aproape peste 100 de milioane euro investiții ca și cifre. Eu zic că a fost un an bun”, a declarat președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza.

15 TW, propuși și pentru 2018!
Dan Vasile, membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a completat bilanțul cu informații pe linie energetică. “Cei 15 terawați/oră s-au produs în toate termocentralele Complexului Energetic Oltenia, o dovadă în plus că este nevoie de toate grupurile. Lucrările de mentenanță au fost făcute într-un ritm mai redus, asta s-a văzut și în indicatorii de performanță ai acestor centrale, dar am reușit, printr-o mobilizare foarte bună și de exploatare și de mentenanță, să obținem rezultate care ne oferă și perspectiva ca în 2018 să funcționăm foarte bine. A mers bine și a avut rezultate foarte bune Termocentrala Ișalnița, în special după realizarea investiției de la grupul 7 care a redus consumul de gaze cu implicație directă a cheltuielilor și cheșului pentru plata acestui combustibil și reducerea consumului specific de cărbune. A fost un indice foarte bun de disponibilitate al grupurilor energetice, Rovinariul de data aceasta a avut un an foarte bun, disponibilitate aproape 98% și, uite că, am reușit să facem cei 15 terawați pe care ni i-am propus. Tot atâția ne-am propus pentru 2018, o să îi realizăm, deși, în acest an avem mai multe lucrări programate de mentenanță, de investiții pe grupurile energetice, investiții care vor avea și ele un impact asupra funcționării și disponibilității grupurilor energetice”, a explicat Dan Vasile.“Continuăm investiția și am mărit ritmul pentru grupul 5 de la Rovinari, trebuie să ne încadrăm în termenul pe care ni l-am propus. La celelalte termocentrale, Turceni și Craiova II, lucrările din acest an vor duce la o îmbunătățirea performanței grupurilor energetice. Deși erau voci că iarna urma să fie un hop foarte greu pentru CEO am reușit să-l depășim, chiar ultimele două săptămâni s-a făcut o mobilizare foarte bună și s-au depășit temperaturile de minus 20 de grade și zăpezile. Grupurile atunci au funcționat la capacitate maximă. Am asigurat funcționarea sistemului energetic național și am răspuns la toate comenzile dispecerului energetic național. Am avut o rezervă, iar toate capacitățile, exceptând ce a fost programat, au fost la datorie. Funcționăm în continuare conform programului și dispozițiilor dispecerului energetic național. Cantitățile de combustibil ne-au permis să nu avem nicio întrerupere. Vreau să le mulțumesc colegilor de la CFR Marfă și CFR Infrastructură care și-au adus aportul la realizarea întregului program de transport mai ales în aceste ultime trei săptămâni care au fost vârful de sarcină al acestei ierni”, a conchis membrul Directoratului CEO.

Blocaj în minerit!
Ovidiu Bălăcescu, membru în Directorat, a prezentat și el situația minieră a CEO pe anul trecut. ”În ceea ce privește producția minieră s-a realizat producția prognozată pe cărbune, atât pentru consumul termocentralelor proprii, cât și pentru livrarea către diferite persoane fizice sau juridice, pentru termocentrala COLTERM de la Timișoara, pentru UATAA Motru, pentru salariații noștri care au solicitat cota de cărbune. Activitatea minieră s-a desfășurat în condiții normale, deși, totuși, există un blocaj al fronturilor de lucru, generat de legislația greoaie pentru care am făcut demersuri. Asta, pentru a putea realiza exproprierile și scoaterea suprafețelor din circuitul silvic, pentru a putea asigura și pentru 2018 și pentru perioada următoare, cărbunele necesar funcționării normale. Situația bună economică a companiei a dus la realizarea programului de mentenanță pentru activitatea minieră care a generat o reducere a întreruperilor accidentale și astfel a asigurat o mai bună funcționare a utilajelor miniere. Situația financiară bună a permis și realizarea achizițiilor publice pentru 2018, care să asigure mentenanța și pentru acest an, aproximativ 75% din programul pentru menținerea siguranței în funcționare fiind realizat. Spre deosebire de 2016, eu fiind cel mai vechi membru de Directorat, toate cheltuielile și realizările aferente menținerii utilajelor în funcțiune s-au făcut nu numai pe hârtie, ci și în realitate. În sensul că înainte programele de mentenanță și investiții prevedeau anumite sume de data aceasta s-au materializat în lucrări efective”, a explicat Bălăcescu. “Avem, continuarea lucrărilor la depozitul de cărbune de la Roșia cu un termen preconizat sfârșitul anului 2018, de asemenea, modernizarea excavatorului 04 de la Lupoaia și a circuitului de benzi, preconizate a se finaliza, excavatorul în trimestrul trei 2018, iar circuitul în primul trimestru al lui 2019. Sunt prevăzute, în continuare, modernizarea a încă două excavatoare la Roșia și la Tismana, urmează să continuăm demersurile pentru scoaterea din circuit a terenurilor, modificarea codului silvic fiind într-un ritm avansat datorită sprijinului parlamentarilor de Gorj. Continuăm exproprierea pe cauză de utilitate publică, făcând demersurile necesare pentru perimetrul minier Roșia și Jilț, urmând ca în viitor să le promovăm și pe celelalte”, a mai completat directorul. Planul de mentenanță pentru Direcția Minieră a fost realizat de altfel în proporție de 92,5%, iar pe CEO de 75%.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here