Actualitate

Directorul Muzeului Județean, fals în acte publice pentru a-l face cercetător științific corespunzător pe universitarul Rădoescu

 | 03 mai 2017, 00:10 | 1 coment | 

Directorul Muzeului Județean “Al.Ștefulescu” Gorj, Dumitru Hortopan, este la un pas de a-și pierde funcția, urmare a unei infracțiuni de fals în acte publice, comise pentru a-i facilita angajarea, în cadrul instituției, a unui salariat al Universității “Constantin Brâncuși”(UCB) din Târgu-Jiu. Hortopan și-a riscat serviciul pentru a-l transfera la muzeu pe universitarul Livian Rădoescu, al cărui frate a fost angajat în instituție cu un an și jumătate în urmă. Demersul ilegal al lui Hortopan a fost stopat de Ministerul Cercetării și Inovării, care a respins dosarul de cercetător științific a pilei lui Hortopan, conferențiarul universitar dând deja semne că vrea să scape de problemele de la UCB. Directorul muzeului recunoaște că i-a dat unicului candidat “niște hârtii de pe plan intern”, dar susține că nu s-ar face vinovat de vreo ilegalitate, deși declară că nici nu mai înțelege ce precizează legislația în legătură cu documentele care pot sau nu să fie oferite unui candidat pe post.

Semnatura eletronica CertDigital

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean “Al. Ștefulescu” Gorj, se pregătește să majoreze schema de personal a instituției cu doi arheologi și un economist. Printre viitorii noi veniți trebuia să se numere însă și Livian Rădoescu, angajat al Universității “Constantin Brâncuși”, instituție cu probleme la această oră, al cărui frate a fost angajat de același Hortopan, cu un an și jumătate în urmă, pe postul de restaurator al muzeului.
Rădoescu vizează acum postul de arheolog, asta după ce muzeul i-a facilitat deja, în fals, realizarea dosarului de cercetător științific 1, acesta fiind depus deja la Ministerul Cercetării și Inovării. Dosarul de cercetător i-a fost respins, la baza acestuia aflându-se articole care nu au fost se pare publicate în reviste de specialitate și cărți care nu sunt recunoscute în forurile solicitate de acest minister. Lui Hortopan, pus în fața faptului împlinit, Rădoescu neputând fi angajat cercetător, i-a pus la dispoziția acestuia un post de arheolog.

Fals în echipă
Hortopan nu se face însă singur vinovat de acest fals grosolan făcut pentru o persoană care nu este însă salariat al muzeului, ci și Consiliul Științific al instituției, dar și șeful de Resurse Umane, care a eliberat o adeverință potrivit căreia Rădoescu ar fi fost deja angajat la “Al.Ștefulescu”.
În fapt, Rădoescu este însă angajat al UCB, dar muzeul a avut grijă să-i întocmească documentația de obținere a titlului științific, deși nu era asta treaba instituției. Muzeul putea face asta doar dacă Livian Rădoescu ar fi fost deja angajat al instituției. Cu toate acestea, actele trimise la Ministerul Cercetării și Inovării au venit din partea Muzeului Județen Gorj, răspunsul de respingere a solicitării ajungând tot la instituția care l-a depus, adică la structura aflată în subordinea Consiliului Județean Gorj.
Hortopan recunoaște că i-a înmânat unicului candidat prezent la concursul pe postul de cercetător științific o serie de acte interne necesare la dosarul depus la Ministerul Cercetării și Inovării și susține că ar fi respectat totuși legea în ceea ce-l privește pe Rădoescu, subliniind însă că nici el nu mai înțelege dacă a făcut bine sau nu să-i elibereze candidatului documentele respective.
“Muzeul nu a făcut dosarul pentru Rădoescu, dar a eliberat anumite acte interne, care au fost depuse de respectivul la Ministerul Cercetării și Inovării. Dânsul nu era angajatul nostru, dar legislația permite asta, chiar dacă nici eu nu mai înțeleg ce și cum. Ministerul i-a respins acordarea titlului, dar el poate contesta asta. Postul rămâne vacant în cadrul muzeului și cine știe cine îl va ocupa, deoarece se va schimba legislația și cine știe cine se va mai prezenta, în acele condiții, la concurs. Anunțul pentru concursul respectiv l-am publicat în Jurnalul Național, dar, s-a prezentat doar Rădoescu care nu mai poate da, momentan, concurs pe acest post că nu are titlul științific. Eu nu sunt vinovat de nimic”, a explicat, contrariat, Hortopan.

Muzeul Județean Gorj a făcut doar o angajare anul acesta și urma încadrarea lui Livian Rădoescu. Planurile lui Hortopan și ale viitorului angajat au fost însă stricate de comisia de la Ministerul Cercetării și Inovării, care i-a respins, săptămâna trecută, solicitarea universitarului de a obține titlul de cercetător științific, în vederea îndeplinirii condițiilor de concurs impuse de directorul Muzeului Județean Gorj. În mod șocant, la instituția aflată în subordinea Consiliului Județean Gorj procedura de ocupare a unui post impune și ajutorarea candidaților de a îndeplini tocmai condițiile de concurs impuse de angajator. Cu siguranță, matrapazlâcurile în cauză nu sunt cunoscute de președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, care ar trebui să ceară explicații directorului aflat în subordinea sa. Deja, șeful județului cunoaște o serie de nemulțumiri ale salariaților la adresa lui Hortopan, acesta fiind acuzat de o lipsă crasă de colaborare cu subalternii, de comportament incorect față de angajații muzeului și de nerespectare a managementului instituției.
Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoare1 comentariu in “Directorul Muzeului Județean, fals în acte publice pentru a-l face cercetător științific corespunzător pe universitarul Rădoescu

  1. Mai ,, contrariatule ,, de Hortopan , care esti , mai inteligentule care ,, chiar dacă nici eu nu mai înțeleg ce și cum,, cum sa publici mai desteptule anuntul tocmai in Jurnalul National , stii ca nu l citeste nimeni in Gorj ? De ce nu ai publicat anuntul si intr un ziar local gen Pandurul , Gazeta de Sud sau chiar in Gorjeanul sa l citeasca orice gorjean care ar fi vrut sa se angajeze la Muzeul Judetean ? De ce nu ti dai tu demisia pacaliciule ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL