Dr. Valentin Neagu: “Cancerul gastric este depistat tardiv, de cele mai multe ori, operaţia fiind complexă”

5754

În judeţul Gorj, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), peste şapte mii de persoane suferă de cancer. Dintre aceştia, 327 de pacienţi au rămas în evidenţele medicilor cu diagnosticul de cancer gastric (de stomac). Medicul Valentin Neagu, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, spune că, din păcate, pacienţii se prezintă tardiv la un consult de specialitate, de cele mai multe ori boala fiind deja într-un stadiu avansat.

Cancerul gastric este o afecţiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice şi apoi se extind dincolo de peretele gastric. Peste 90% din cancerele gastrice apar în mucoasa stomacului. Deoarece există glande în mucoasă, cancerul care se dezvoltă în această zonă se numeşte adenocarcinom. Alte tipuri histologice rare, includ: limfoamele (cancerele care prind sistemul limfatic), sarcoamele (cancerele ţesutului conjunctiv), cu diferite variante: leiomiosarcoame (muscular), liposarcoame (adipos) şi angiosarcoame (sarcomul Kaposi).

Factori de risc
Chirurgul Valentin Neagu spune că factorii care ne expun la apariţia cancerului gastric sunt: fumatul, alimentele conservate prin uscare, afumare, nitraţi şi nitriţi, dar şi o alimentaţie săracă în fructe, legume şi vitamine este recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancerelor digestive. „Infecţia cu helicobacter pylori este periculoasă atât pentru apariţia ulcerului gastric şi duodenal, această infecţie este factor carcinogen de ordinul I în apariţia cancerului de stomac. De asemenea, persoanele care au suferit în prealabil o operaţie de rezecţie a stomacului prezintă un risc în plus, la 10-15 ani de la această intervenţie, pentru apariţia cancerului gastric din cauza modificărilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive”, subliniază medicul.

Simptomele cancerului gastric
Dacă ar fi să judecăm numai după simptome, sunt extrem de multe boli care dau simptome similare cu cele ale cancerului gastric, cele mai frecvente fiind ulcerul gastric şi duodenal, esofagita, gastrita, hernia hiatală, acalazia sau cancerul esofagian. Există şi simptome alarmante, precum: dificultăţi la înghiţire, vărsături (care pot prezenta sânge), indigestie în combinaţie cu una sau mai multe din următoarele manifestări, pierdere în greutate, stare de rău, gastrită, displazie (inflamaţie a mucoasei stomacului), îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter), dezvoltarea unei porţiuni umflată vizibil în partea superioară a abdomenului. Simptomele cancerului de stomac mai avansat ar putea include: sânge în scaune sau scaune negre, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, fără o cauză aparentă, oboseală, senzaţie de greutate în stomac, anemie şi altele.

Diagnosticarea şi tratamentul cancerului de stomac
Cea mai bună metodă de diagnostic a cancerului gastric este endopscopia digestivă superioară cu biopsie. „Efectuarea unei endoscopii presupune introducerea unui tub flexibil pe cale orală, care va permite vizualizarea stomacului. Procedura se realizează cu o sedare uşoară şi durează doar câteva minute, timp în care medicul îşi poate da seama dacă există vreo zonă suspectă ce necesită biopsiere şi analiză anatomo-patologică”, confirmă Valentin Neagu, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Dacă este necesar, medicul poate solicita şi alte investigaţii precum: ecografia sau tomografia pentru a vedea extinderea tumorii, apariţia nodulilor sau a metastazelor.
Cel mai bun tratament este cel chirurgical, urmat de chimioterapie şi uneori de radioterapie. În cazul unui cancer gastric precoce, unde au fost identificate tumori de mici dimensiuni, rezultatele terapeutice vor fi foarte bune. În cazul unui cancer gastric avansat, chirurgia este destul de agresivă şi extensivă şi presupune o rezecţie completă sau parţială atât a stomacului, cât şi a acestor noduli limfatici perigastrici pe întindere destul de mare. „În funcţie de localizarea tumorii la nivel gastric, tehnica chirurgicală presupune îndepărtarea stomacului, parţial sau în totalitate, împreună cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadaţi neoplazic). În locul stomacului îndepărtat în totalitate, va fi adusă din etajul abdominal inferior o ansă intestinală (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fără crearea unui rezervor în ideea înlocuirii cavităţii gastrice”, a explicat chirurgul Valentin Neagu. După operaţie, pacientul trebuie supravegheat constant pentru a putea identifica şi trata metastazele la distanţă şi a spori astfel şansele de supravieţuire.

Sute de cazuri, în Gorj
În judeţul Gorj, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), peste şapte mii de persoane suferă de cancer. Dintre aceştia, 327 de pacienţi au rămas în evidenţele medicilor cu diagnosticul de cancer gastric, zece noi cazuri fiind confirmate pe parcursul trimestrului II al anului în curs. Dr. Valentin Neagu spune că, din experienţa cazurilor prezentate la SJU Târgu-Jiu, dar nu numai, „cancerul gastric este depistat tardiv, de cele mai multe ori, operaţia fiind complexă şi cu multe riscuri”. Incidenţa cancerului de stomac este mai crescută la sexul masculin, iar vârsta medie la care apare boala este de 50-70 de ani.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here