Actualitate

Drapelul Național, sărbătorit de autoritățile gorjene

 | 27 iunie 2017, 00:10 | 0 comentarii | 

Data de 26 iunie este proclamată prin lege “ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL”. Autoritățile județene au participat, luni dimineața, la manifestările dedicate “Zilei Drapelului Național”. Prefectul județului Gorj, Ciprian Adrian Florescu, a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia acestei zile.

Semnatura eletronica CertDigital

Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003 prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn. În forma actuală, Constituția stabilește, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”. La 3 iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituției a hotărât reintroducerea stemei țării pe tricolor, în legea fundamentală. Amendamentul propus de deputatul PSD, Gheorghe Emacu, a fost votat cu 13 voturi “pentru” și o abținere, fără o dezbatere prealabilă a membrilor Comisiei. Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1 din Articolul 12 urma să fie reformulat astfel: “Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Propunerea legislativă privind revizuirea Constituției României, care include și acest amendament, s-a aflat în lucru la comisiile permanente ale Senatului, având numărul de înregistrare L233/2014, dar la 27 decembrie 2016 a fost retrasă de către Senat. Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance — a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate — Frăție” înscrisă pe el, așa cum arată “Istoria României în date”, Ed. Enciclopedică, 2003. El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

Ziua Drapelului Național, la Târgu-Jiu
Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
Cu prilejul acestei zile, în Piața Prefecturii Gorj a avut loc manifestarea dedicată Drapelului. La ora 08.30, centrul municipiului Târgu-Jiu a răsunat de muzică de promenadă cu fanfara “Armonia”; la 09.00 a fost Semnalul de trompeţi; Întâmpinarea persoanelor oficiale şi Prezentarea onorului; la 09.10 este Salutul drapelului de luptă, iar de la 09.15 au fost susţinute alocuţiuni referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional: prefectul judeţului Gorj, primarul municipiului Târgu-Jiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu. “Când spui că ești român, oriunde te-ai afla și indiferent de context, te gândești la tricolorul românesc și conștientizezi că, de fapt, îl porți mereu în suflet. Drapelul Național, prin simbolurile pe care le are, reprezintă legătura indestructibilă a fiecăruia dintre noi cu țara. Sub flamura celor trei culori- albastru, galben, roșu- s-au definit pe parcursul istoriei, zeci de generații. Au sperat, au luptat, s-au sacrificat. Și, mai ales, s-au unit, identificându-se pe harta lumii într-o țară liberă, așa cum și-au dorit-o. Istoria este cea care ne aduce argumentele cele mai puternice și clare că, alături de Stemă și Imnul de Stat, Drapelul Național este și rămâne un simbol sacru al unității și perenității neamului românesc. Ne certifică apartenența la aceste locuri. Iată de ce, mai ales astăzi, când marcăm Ziua Drapelului Național, trebuie să punem pe primul loc în suflet, tricolorul. Astfel, 26 iunie este și va trebui să fie o zi de mândrie națională. Să demonstrăm, în memoria înaintașilor noștri și din conștiință pentru generațiile de azi și de mâine, că suntem demni de țara noastră, arborându-l liber și statornic pentru viitor. Onor Drapelului Național”, a transmis Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Prefectul județului Gorj, Ciprian Adrian Florescu, a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia acestei zile.
La ora 09.30 a avut loc Primirea drapelului, care a fost adus pe culoar de către soldaţi: Binecuvântarea drapelului de către preotul militar, Oficialităţile prezente au sărutat drapelul, după care acesta a fost înălțat.
Evenimentul s-a încheiat la 09.45 cu Defilarea Gărzii de Onoare şi onor la drapelul înălţat pe catarg.
Organizatorii manifestărilor au fost: Instituţia Prefectului Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Garnizoana Târgu-Jiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Lt.col Dumitru Petrescu”, Poliţia Locală Târgu-Jiu, Centrul Judeţean pentru Conserverea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” şi Protoieria Târgu-Jiu.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL