După Consiliul de Supraveghere al CEO – Comitetul de criză s-a întrunit la Casa Danielescu pentru a-l răzgândi pe demisionarul Sorinel

565
????????????????????????????????????

Fragmentele din raportul de control, prezentate în doar două numere de către Gorjeanul (unele de mai mică importanță față de restul..), au aprins, așa cum am estimat, fitilul la CE Oltenia, Sorinel Boza, Directoratul, Consiliul de Supraveghere, liderii sindicali, politicienii, parlamentarii, fostul manager Ciurel, dar și jurnaliștii vorbind pe larg, în ultima săptămână, despre gravitatea neregulilor, valoarea prejudiciului și, mai ales, de ce s-au ascuns de către conducerea companiei, timp de o lună de zile, și asta nu doar publicului, ci și factorilor politici, abaterile semnalate în document. Dacă nu erau importante cele semnalate de verificatorii Ministerului Energiei în raport, de ce președintele Directoratului CEO s-a victimizat atât de mult în ultimele zile, totul culminând, joi, cu scrierea demisiei sale din funcția de conducere și cu încercările disperate ale secretarului de stat Doru Vișan de a-l determina pe acesta, din nou, să se răzgândească? De altfel, după ședința de CS de joi, la Casa Danielescu, după ore intense de discuții și lamentări, demisia lui Boza a fost din nou aruncată la coș, spun persoane avizate din companie, semn că problemele din CEO sunt atât de mari încât nimeni nu vrea să și le mai asume și să-i ocupe astfel postul respectivului.

•Boza s-a săturat, nu mai vrea scaunul de șef: “Dacă eu aș renunța, din motive pur personale, la pozițía de președinte al Directoratului, m-aș întoarce pe poziția de membru în Directorat și de director al Direcției Strategii Dezvoltare.(..) Sorin Boza nu va pleca, nu va pleca din cadrul CEO până la finalul mandatului pe care îl am aici! Că voi sta pe poziția de președinte sau voi reveni pe poziția de membru’ din Directorat asta urmează de văzut. Nu am decis ce voi face în perioada următoare. Nu voi pleca însă din Directorat, din boardul companiei..’’!

•”Managerul anului” a recunoscut că Gorjeanul a publicat raportul de control și nu o “adresă” cum a spus, public, pe 19 iunie, la TV și în punctul de vedere subliniat și anexat mai jos (“În primul rând, nu este un raport al Corpului de Control, este o adresă prin care CEO trebuia să-și spună un punct de vedere”)

•Mai mult, acum se verifică și cum a ieșit “adresa” din CEO, chiar dacă documentul nu conține date secrete. “Este sub analiză și verificare de către noi. Știu sigur că acest raport a fost în mâna a 6 persoane, cinci și cu mine.. O să vi-l arăt”, s-a îmbiat, în schimb, Boza către partenerul de interviu, arătând că este dispus la transparență.

•Păi dacă e raport unde sunt măsurile?!

•Cireașa din raport, singura pe care președintele Directoratului și-o asumă, este cotată de verificatorii Ministerului Energiei la 40.998.940 euro, prejudiciu. “Un singur punct mă privește, achiziția certificatelor de CO2.”

•Senatorul Iriza îl face mincinos pe președintele Directoratului! Îi cere lui Anton Anton, în baza celor depistate în raport, să-i aprobe demisia, atât de fluturată, lui Boza

S-a declanșat o adevărată criză la Complexul Energetic Oltenia, după ce, în urmă cu doar o săptămână, Gorjeanul a declanșat “bomba” publicând fragmente dintr-un raport al Serviciului Corp Control al Ministerului Energiei, în baza unei verificări dispuse în octombrie 2017 de fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, finalizate în timpul actualului ministru Anton Anton și transmise CEO pe 23 mai 2018. Scaunul lui Boza a început să scârțâie, exact cum am spus, acesta anunțând public, vineri, că este într-o dilemă legată de rămânerea sau nu pe postul de președinte al Directoratului CEO. Dar să revenim la raport și la faptul că aceasta nu a provocat niciun fel de reacții în companie, asta timp de o lună de zile.

S-a creat un precedent! Ce nereguli mai ascunde CEO?
Mai exact, raportul de peste 30 de file nu a fost discutat, întors pe toate părțile și consultat cum ar fi fost corect în CEO (Boza se putea chiar victimiza cu documentul pe motiv că Ministerul Energiei îi pune bețe în roate), ci dosit, pus la păstrare de către boardul companiei. Mai mult, Directoratul, în frunte cu președintele acestuia, Sorinel Boza(șase persoane sunt în culpă potrivit șefului CEO), decizând chiar că raportul care conține doar “date de business” merită să fie aruncat într-un sertar, deoarece nu ar prezenta importanță. Spunem asta, deoarece în desele ieșiri publice ale lui Boza, pentru a-și proteja imaginea, acesta nu a spus nici măcar o dată că raportul i-a impus verificări, măsuri suplimentare, trageri la răspundere ale celor vinovați, ci doar un răspuns de zece pagini pe ultimul punct din document, certificatele de CO2, pe care boardul nu le-a cumpărat la timp ca să aibă unii a se făli apoi cu marele profit produs companiei. Concluzia o tragem în baza unor păreri avizate care au considerat că, prin acest demers, nu numai că s-a făcut o greșeală impardonabilă de management, lucru subliniat în raport și s-a produs un potențial prejudiciu companiei de aproape 41 de milioane euro, ci s-a creat ideea că pentru cultivarea imaginii și protejarea funcției prin profitul adus CE Oltenia se fac erori care costă enorm compania de stat. Mai mult, este șocant că Boza consideră și în prezent că aceste abateri constatate de Corpul de Control al Ministerului Energiei, atât de discutate cu luni în urmă de liderii sindicali și politicienii locali, ar fi trebuit să nu fie făcute niciodată publice. Vorbim totuși de o companie de stat care interesează 13.000 de salariați și familiile lor și de care depinde soarta economică a două județe, Gorj și Dolj.

Demisia și comitetul de criză de la restaurant!
Ne mutăm însă la ședința Consiliului de Supraveghere ținută, joi, la termocentrală la Rovinari, conform programului inițial, urmată însă de o masă copioasă organizată la Casa Danielescu, departe de ochii curioși. Dacă în cadrul CS-ului, problema demisiei președintelui Directoratului nu s-a pus pe tapet, la masă, nemulțumirile lui Boza au ieșit la suprafață, respectivul refulând la adresa celor care vor “să-l facă”, acesta anunțând că s-a săturat de muncă, de drumurile prea dese și menționând chiar că va renunța la mandatul de președinte al Directoratului, urmând să rămână în boardul de conducere al companiei și la Direcția Strategii Dezvoltare, vorbind anterior că și-a transmis demisia pe mail “mai sus”. Doru Vișan, secretarul de stat de la Ministerul Energiei, alături de alte persoane au încercat să-l calmeze pe Boza, care o ținea una și bună că demisionează. Vișan, care vrea și nu vrea postul, la bază fiind și unele probleme de ordin personal, a reușit miracolul, pentru a cincea oară, să-l răzgândească pe Sorinel, care ține totuși la imaginea sa chiar și atunci când abandonează corabia care a luat apă. De altfel, în cadrul unui interviu publicat o zi mai târziu crizei respective, Boza recunoaște că nu este sigur dacă își mai dorește funcția de președinte al Directoratului CEO, menționând doar că nu vrea să părăsească compania. Subliniază, de asemenea, că oricine din Directorat îi poate prelua funcția, menționând că nu vede un pericol în “Costică’’ Bălășoiu pe care el l-a convins, cu greu, să facă parte din Directorat.

Directoratul a preferat prețul MAXIM de achiziționare a certificatelor de CO2! De ce?!
Boza încearcă, în aceeași intervenție, să explice, destul de subțire însă, că a luat decizii manageriale favorabile CEO care, din păcate, au prejudiciat compania de stat cu 41 de milioane euro, conform raportului, fără să spună cifra menționată însă în document. Despre “Inițierea și adoptarea unei decizii manageriale care au condus la achiziționarea de certificate tip CO2, aferente anului 2017, la un preț de tranzacționare care afectează negativ bugetul companiei”, cum scrie pe prima filă a raportului, respectivul nu spune însă nimic în ora în care se laudă în legătură cu faptul că s-a sacrificat venind la CEO, deși a avut o funcție bănoasă la Siniat.

În raport se arată, în schimb, clar că Directoratul, în frunte cu Boza, a luat decizii care au adus deservicii financiare companiei legate de cumpărarea în 2017 a certificatelor de CO2. Mai exact, se specifică în raport că Directoratul a decis să cumpere, în mai multe rânduri, cu prețul maxim de achiziție certificate de CO2, deși pe piață certificatele erau mult mai ieftine, iar când acestea erau ieftine nu a cumpărat deloc, amânând luarea unei decizii în acest sens. Mai mult, Directoratul decidea un preț mic de cumpărare, deși pe bursă prețul, cu o zi în urma hotărârii, era mai mare, fapt care atrăgea necumpărarea certificatelor.
Raportul prezintă următoarele hotărâri de Directorat în care s-a acționat astfel:
-potrivit extrasului din Hotărârea nr.19 din 9.02.2017, în baza notei nr.883/6.02.2017 membrii Directoratului au aprobat prețul maxim cu care să se facă achiziția de certificate CO2 la 5,5 euro pe certificat, deși pe bursa EEX prețul de închidere din ziua anterioară a fost de 5,26 de euro/certificat.
-potrivit extrasului nr.41 din 2.05.2017 a Directoratului CEO, membrii Directoratului au amânat luarea unei decizii privind prețul maxim de achiziționare, deși pe bursă prețul certificatelor de CO2 a fost de 4,61 de euro pe certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.55 din din 29.06.2017 a Directoratului, membrii Directoratului au aprobat prețul maxim cu care să se facă achiziția de certificate CO2 la 4,9 euro, deși pe bursa EEX prețul de închidere din ziua anterioară a fost de 4,99 per certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.65 din 2.08.2017 a Directoratului CEO membrii Directoratului au aprobat prețul maxim cu care să se facă achiziția de certificate CO2 la 4,9 euro per certificat, deși pe bursa EEX prețul de închidere din ziua anterioară a fost de 5,34 euro per certificat
-potrivit extrasului din hotărârea nr.71 din 22.08.2017 a Directoratului, membrii Directoratului au aprobat prețul maxim cu care să se facă achiziția de certificate CO2 la 5 euro/certificat, deși pe bursa EEX prețul de închidere din ziua anterioară a fost de 5,78 per certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.80 din 25.09.2017 a Directoratului CEO membrii Directoratului au amânat luarea unei decizii privind prețul maxim de achiziționare, deși pe bursă prețul certificatelor de CO2 a fost de 7,31 de euro pe certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.93 din 1.11.2017 a Directoratului CEO membrii Directoratului au dispus Direcției Oferte Vânzare prezentarea unei note de fundamentare pentru achiziția de certificate CO2 cu prețul de 7,1 euro per certificat. La acea dată prețul de închidere pe ziua anterioară a fost de 7,41 de euro per certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.100 din 5.12.2017 a Directoratului CEO membrii Directoratului au amânat luarea unei decizii privind prețul maxim de achiziționare, deși pe bursă prețul certificatelor de CO2 a fost de 7,58 de euro pe certificat.
-potrivit extrasului din hotărârea nr.101 din 8.12.2017 a Directoratului CEO membrii Directoratului au aprobat prețul maxim cu care să se facă achiziția de certificate CO2 la 7,3 euro/certificat, deși pe bursa EEX prețul de închidere din ziua anterioară a fost de 7,38 per certificat. Abia pe data de 31 decembrie 2017, adică în ultima zi a anului trecut, Directoratul CEO decide în baza notei nr.474 din 25 decembrie 2018 să aprobe achiziția zilnică, de aproximativ 200.000 de certificate CO2, la prețul stabilit prin licitație pe piața primară din ziua respectivă pe bursa EEX, se arată în raport.

Banii în cont, Directoratul nu a vrut să-i cheltuie
Raportul de control arată că “deși CEO avea disponibilitățile necesare pentru a achiziționa certificatele de CO2 la prețuri care puneau în pericol situația financiară a companiei strategia factorilor de decizie a condus la achiziționarea acestor certificate la prețuri care influențează în mod negativ patrimoniul societății”. Mai mult, potrivit documentului care l-a inflamat atât de mult pe Boza, în luna mai, CEO avea în conturi aproximativ 220 de milioane de lei, în iunie 2017 suma de 219 milioane de lei, în iulie 2017 suma de 205 milioane de lei, în august 2017 suma de 310 milioane de lei, în septembrie 2017 avea 272 de milioane de lei disponibili “care asigura achiziția certificatelor de CO2 la prețuri sub pragurile stabilite prin hotărârile Directoratului”. Astfel, din totalul de 10.339.00 certificate de CO2 care reveneau CEO pentru a fi achiziționate din surse proprii, au fost achiziționate un număr de doar 292.500 de certificate la prețuri sub 5 euro, restul fiind cumpărate la prețuri începând cu 6,97 euro până la 14,04 euro, prețuri care “în opinia echipei de control au afectat în mod iremediabil bugetul societății”. “Astfel, achiziția certificatelor la un preț de 7 euro afectează rata de profitabilitate a companiei și constituie, în opinia echipei de control, un posibil prejudiciu estimat la suma de 40.998.940 euro, constituit din diferența de preț achitată de către CEO pentru certificatele achiziționate în valoare de 7 euro sub care achiziția certificatelor nu pune în pericol patrimoniul societății”, se concluzionează în raportul Serviciului Corp Control al Ministerului Energiei, fapt care impune luarea unor măsuri de către această instituție la vârful CEO.

Iată, în sfârșit, explicația pentru reacția agresivă a lui Boza în conferința de presă din martie 2018 de la CEO:
În luna martie 2018, Directoratul CEO este adus în fața jurnaliștilor într-o conferință de presă organizată la sediul companiei din Târgu-Jiu. Sorin Boza a refuzat atunci să răspundă întrebărilor ce i-au fost adresate și sfidător, pe parcursul întregii conferințe organizate de companie, a încercat să le arate reporterilor că domeniul CEO e o pălărie prea mare pentru ei.

“Nu sunteți informați corect” a fost sintagma folosită de mai multe ori de managerul gigantului energetic, fără a da ulterior lămuriri. Prima conferință de presă susținută de managerul CEO în 2018 a fost astfel un eșec total, dacă luăm în calcul starea de spirit de după- jurnaliștii nu au găsit răspunsuri la toate întrebările adresate, iar managerul a plecat supărat din sală. Scopul întâlnirii la care a participat întreg Directoratul CEO respectiv Constantin Bălășoiu, Ovidiu Bălăcescu și Dan Vasile a fost acela de a prezenta un scurt bilanț pe anul trecut, dar și perspective de viitor. Pe scurt, o laudă la început de an. Dintre cei prezenți cel mai deranjat de întrebările jurnaliștilor a fost Sorinel Boza, care la aproape fiecare întrebare a răspuns… cu o altă întrebare.

Cel mai enervat a fost Boza când un jurnalist de la un post central de televiziune l-a întrebat simplu despre achiziționarea certificatelor de CO2. Dar ce să răspundă Boza când știa că nu cumpărase decât 292 de mii de certificate, în 2017, din peste 10 milioane cât ar fi trebuit. A spus următoarele: “Atât de important este dacă am achiziționat sau nu certificatele de CO2? Încerc să vă înțeleg……pfff…. nu stiu, nu știu!”, a comentat Boza. Deși a barat întrebarea cu acest oftat și cu ochii dați peste cap, Boza demonstrează acum doar că a eludat cu dibăcie să vorbească public și în urmă cu trei luni despre certificatele de CO2, știind că acestea reprezintă o mare, mare problemă.

Suntem de părere că aceasta îi atârnă, și în prezent, de gât la fel ca o piatră de moară, motiv pentru care așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă, tot și-a asumat-o public, o să ia și măsurile care se impun?
ANAMARIA STOICA

PUNCT DE VEDERE AL PREȘEDINTELUI DIRECTORATULUI CE OLTENIA – 18 iunie 2018
Referitor la articolul cu titlul “Corpul de Control al ministrului Energiei pune bomba sub scaunul lui Boza! Șapte nereguli crase, subliniate în raport”, apărut în cotidianul local GORJEANUL, în data de 18.06.2018, autor Anamaria Stoica, fac următoarele precizări:
•Documentul publicat nu reprezintă un raport al Corpului de Control, ci o adresă prin care se solicită Complexului Energetic Oltenia un punct de vedere;
•Din cele 4 puncte prezentate în documentul respectiv (A, B, C, D în facsimil), primele trei se referă la acțiuni derulate în perioada 2012-2015, care nu au legătură cu perioada mandatului meu de președinte al Directoratului acestei companii;
•Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, enumeră informațiile de interes public pe care instituția are obligația să le comunice din oficiu pe pagina proprie de internet și nu face referire la documentele emise de autorități prin care se solicită companiei să prezinte puncte de vedere sau la rapoartele finale ale unor acțiuni de control derulate de către acestea, astfel încât solicitarea jurnalistului de a posta respectivul document pe site-ul societății nu se justifică. Țin să atrag atenția asupra faptului că în CODUL DEONTOLOGIC AL ZIARISTULUI sunt făcute precizări clare asupra obligației jurnalistului de a verifica informațiile înainte de a le publica, de a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate și de a nu prezenta opiniile sale drept fapte. Astfel că acuzațiile neadevărate, aduse în mod direct persoanei mele, îmi rezervă dreptul de a acționa în consecință.
Sorinel Boza,
Președinte Directorat
Complexul Energetic Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here