Economia stinge luminile în centrul orașului Motru! Primarul, certat că stă cu mâna pe întrerupător

525

Zona centrală a municipiului Motru, din județul Gorj, nu mai este iluminată public, pe timpul nopții, de o săptămână. Măsura a fost luată de către autoritățile locale, care susțin că sunt obligate acum să facă economie, iluminatul costând municipalitatea 100.000.000 de lei anual. Decizia controversată este criticată de aleșii locali, din cauză că aceasta a fost aprobată la mai puțin de o lună de când primarul localității a majorat, la aproape 6000 de lei, salariul bibliotecarei orașului.

Municipiul Motru, cu 23.000 de locuitori, majoritatea angajați în minerit, care este așezat pe un munte de cărbune, mai are iluminat stradal nocturn doar parțial, și asta pe anumite străzi ale orașului. Zona centrală a localității, supranumită drept “orașul trandafirilor”, a rămas de o săptămână în beznă, decizia fiind luată pe motiv că bugetul municipiului este mic și nu mai poate acoperi această cheltuială considerată “constisitoare” pentru autorități. În ce privește restul străzilor din localitate, și acestea ar fi afectate, iluminatul stradal fiind pornit cu o jumătate de oră mai târziu și oprit, către dimineață, cu o jumătate de oră mai devreme.

Buget auster, lumină mai puțină
Primarul Gigel Jianu nu vede însă nimic greșit în decizia luată săptămâna trecută, acesta menționând că, doar 100 de becuri din cele 1000 existente pe stâlpii din oraș sunt stinse în fiecare seară. “Am trecut la un program de economisire și unde am constatat că sunt multe becuri pe același stâlp, pentru iluminat, chiar dacă era frumos, am luat decizia să mai facem economie, pentru că avem un buget foarte, foarte mic și trebuie să facem economie, să mai putem face și altceva, să funcționăm măcar. Am făcut o comisie de la primărie, am stabilit care bec poate fi stins, că avem zone în care este și iluminatul pietonal, deci sunt și becuri pe stâlpi mici și pentru stradal și am făcut în așa fel încât să optimizăm, să facem economie, în niciun caz stins tot cartierul. Prin tot orașul s-a luat măsura, pe străzile principale, bineînțeles că am avut grijă să nu afectăm parcările dintre blocuri, unde sunt multe mașini, să nu afectăm. Acolo unde iluminatul era doar ca să creeze feerie, e adevărat e frumos, toată noaptea, dar pentru că avem un buget auster am fost nevoiți să luăm mai multe măsuri. Din o mie și ceva de corpuri, cred că 100 și ceva au fost oprite. Plătim aproape 10 miliarde de lei vechi pe an. Nu am umblat la zona de sate, pentru că acolo există și alte riscuri. O comisie constituită de mine a decis care dintre becuri poate fi stins, ca să nu afecteze iluminatul în oraș. Am optimizat iluminatul, astfel încât să putem să mai facem o economie și de aici. Noi suntem într-un program de strâns cureaua, strâns șurubul, suntem la limita funcționării”, a declarat, miercuri, Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

Val de reclamații
Optimizarea consumului de energie electrică din zona centrală a Motrului afectează însă, potrivit viceprimarului localității, numeroși cetățeni care au reclamat deja lipsa iluminatului public, nu numai în zona centrală a orașului, ci și în apropierea gării și a supermarketului din localitate. “Nu pot sta nepăsător când văd că municipiul Motru, de la o zi la alta, se îndreaptă spre Evul Mediu. Din acest motiv am luat deja legătura cu conducerea Direcției Publice Motru, aducându-le la cunoștință acest lucru și, după discuții mai aprinse, am aflat că, neinspirata idee de a se întrerupe funcționarea parțială a iluminatului public, a venit direct din partea domnului primar Gigel Jianu. Am solicitat remedierea urgentă a problemelor semnalate, dar nu s-a întâmplat acest lucru, salariații fiind obligați să respecte ordinul domnului primar. Vreau să le reamintesc însă celor care au dispus și realizat acest lucru că este pusă în pericol siguranță cetățeanului și a bunurilor pe timpul nopții”, a declarat viceprimarul Cosmin Morega, arătând că nu este deloc de acord cu decizia luată de primarul Jianu.

motruPoliția Motru cere păstrarea iluminatului public inițial
De altfel, și reprezentanții Poliției Municipiului Motru au avertizat, în scris, conducerea primăriei municipale că decizia nr.9347 a primarului Jianu, luată pe 17 martie 2017, este una care ajută infractorii, nu cetățenii orașului. “Vă comunicăm că din analiza situației operative a rezultat că majoritatea faptelor de natură penală și contravențională care aduc atingere siguranței cetățenilor se produc pe timp de noapte, motiv pentru care apreciem ca oportună menținerea iluminatului stradal la nivelul actual”, se arată în adresa semnată de șeful Poliției Motru, Florin Preda.
De altfel, și reprezentanții Poliției Locale au transmis și ei o adresă similară Primăriei Motru, deoarece întreruperea iluminatului public afectează, în opinia agenților, sistemul de supraveghere video al orașului, pus în funcțiune cu 6 ani în urmă, dar bazat pe iluminatul public existent. Mai precis, camerele video ale orașului nu sunt atât de performante încât să filmeze cu infraroșii, astfel că acum acestea nu ar putea surprinde mai nimic de pe străzile neiluminate.

Ședință extraordinară
O parte a consilierilor locali din oraș intenționează să solicite întrunirea, în curând, a unei ședințe extraordinare de Consiliu Local Motru pentru a se discuta în plen problema iluminatului public, aleșii motivând că ei “au menirea de a asigura toate serviciile de calitate și confort pentru cetățeni”. Consilierii sunt pregătiți să ceară astfel explicații primarului localității, asta deoarece aceștia nu înțeleg cum, tot printr-o decizie a primarului, luată cu mai puțin de o lună în urmă, s-au găsit bani la buget pentru majorarea salariului bibliotecarei orașului cu 25%, angajata încasând de acum 5562 de lei brut.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here