Ediţia a XIII-a a Conferinţei Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia, un succes incontestabil

679

Conferinţa Societăţii  Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia, ediţia a XIII-a, s-a desfăşurat în acest weekend la Rânca. Conf. Univ. Dr.  Dan Grecu a apreciat că ediţia din acest an a fost mai bogată atât din punct de vedere al numărului de participanţi, cât şi din perspectiva temelor abordate, dar şi prin prisma participării unor lectori din clinici de renume din străinătate.

În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015, staţiunea montană Rânca din judeţul Gorj a găzduit ediţia cu numărul XIII a Conferinţei Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia. Evenimentul s-a desfăşurat într-o locaţie de excepţie – The Level Pub&Grill – participanţii apreciind eforturile organizatorilor. „Sunt pentru a şasea oară în România şi sunt foarte onorat şi mândru că am fost invitat la acest excelent congres la Rânca. Sunt prezenţi mulţi medici şi specialişti în patologia umărului şi am avut ocazia să urmărim prezentări excelente, să discutăm despre tratamentele pacienţilor şi am dezbătut teme importante. Acest loc este minunat, iar organizarea este de excepţie. Îmi place foarte mult această zonă, aveţi un soare foarte strălucitor la Rânca şi pot să spun că aceasta este o staţiune foarte frumoasă; culorile toamnei sunt minunate la Rânca şi mi-a plăcut foarte mult aici”, a subliniat prof. univ. dr. Christian Heiss din Germania.
Conf. univ. dr. Dan Grecu, preşedintele comitetului de organizare al Conferinţei Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia a precizat că „ediţia din acest an este mai bogată decât cea de anul trecut, cu mai mulţi participanţi, teme mai interesante, profesori din clinici din străinătate mai mulţi, care stăpânesc foarte bine subiectele ce ne interesează. Avem prezenţi specialişti din Spitalul Universitar Giessen (Germania), Clinica Wels-Grieskirchen din Austria, Clinica americană din Priştina – Kosovo şi din Franţa este cineva. Faţă de tehnicile chirurgicale şi nechirurgicale clasice ale specialităţii pe care şcoala ortopedică românească le are de multă vreme în arsenal, încercăm să aducem, prin onoraţii şi distincţii lectori care au prezentat lucrări aici, tehnici noi aduse la zi, cu o eficienţă mai bună, cu un rezultat mai bun pentru bolnavi”.

Wilhelm Friedl: „Este un progres evident”
Prezent la Conferinţa Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia a fost şi prof. univ. dr. Wilhelm Friedl, şeful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie şi Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg, membru al corpului didactic al Universităţii din Würzburg, dar şi profesor la Universitatea din Heidelberg, membru ales al Consiliului de Ortopedie Traumatologie din Bavaria; Preşedinte ales Gerhard Küntscher Society-Osteosynthese Internationall 2016; visting Profesor la conferinta ortopedie (2)Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timişoara; purtătorul de cuvânt al Traumanetwork Nord Bavaria-Würzburg; şef al departamentului de recuperare, Clinica Aschaffenburg.
Friedl a declarat, pentru cotidianul Gorjeanul, că în ultimii 15 ani vine de două-trei ori în România la diferite conferinţe şi „se poate observa că este un progres evident, se concentrează interesul la probleme frecvente principale, cum ar cele ale femurului. La această conferinţă avem o tematică nouă, care nu este atât de bine acoperită, până în prezent, în centrele ortopedice române: patologia umărului, a extremităţii superioare. conferinta ortopedie (3)Am discutat şi despre proiecte pentru anii viitori, între care dezvoltarea chirurgiei coloanei. Cred că acesta este avantajul colaborării internaţionale, acela de a ajuta la introducerea metodelor noi în domenii noi şi noi ne bucurăm să împărţim experienţa noastră în cadrul acestei conferinţe. Participanţii au fost interesaţi de detalii şi se vede interesul de a face ceva nou, de a progresa, de a se adapta la nivelul internaţional de dezvoltare a Ortopediei şi Traumatologiei”.
Totodată, prof. univ. dr. Wilhelm Friedl s-a declarat încântat de ceea ce a văzut la Rânca şi pe Transalpina. „Am făcut o mică excursie în zonă şi Transalpina este într-conferinta ortopedie (5)adevăr de recomandat. În tinereţea mea ştiam că aici, în Carpaţi, nu este nimic. În ultimii ani s-au făcut multe. Poate ar fi de interes să se facă şi centre de conferinţe, unde poţi aduce mai mulţi oameni; ar avea astfel şansa de a utiliza posibilităţile de cazare de aici şi în perioada în care nu prea sunt turişti ca în concediul de vară şi de iarnă. Conferinţele sunt de tip internaţional, iar eu aş putea să recomand această zonă; există mulţi organizatori de congrese. Aici, la The Level, a fost făcut ce este mai bun, dar nu este o sală de conferinţe propriu-zisă. Desigur, ce s-a făcut aici este extraordinar, dar s-ar putea face o bază economică nouă, cu asemenea evenimente, pentru această regiune şi ar fi de recomandat”, a mărturisit Wilhelm Friedl.

„Congresele noastre devin din ce în ce mai profesionale”
Prof. univ. Florin Ramadani de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria a răspuns invitaţiei de a participa la Conferinţa Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia, considerându-se chiar pe jumătate oltean. La fel ca Wilhelm Friedl şi conferinta ortopedie (7)Christian Heiss, şi Florin Ramadani a fost încântat de zona în care s-a desfăşurat ediţia din acest an a Conferinţei, dar şi de calitatea prezentărilor ştiinţifice susţinute în cadrul evenimentului. „Eu m-am oltenizat, pentru că sunt absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova şi mă consider jumătate oltean. Astfel că, prin tradiţie, vin cu mare plăcere la această conferinţă, la invitaţia domnului profesor Dan Grecu. Congresele noastre devin din ce în ce mai profesionale. Avem specialişti, cum sunt profesorii Heiss şi Friedl, cu care dezbatem teme foarte, foarte specifice; în fiecare an se alege câte o articulaţie, câte o patologie, astfel că, în totalitate, atât congresul, cât şi împrejurimile – cum ar fi Rânca şi Transalpina, mă determină să afirm că organizarea acestui eveniment a făcut ca şi doctorii români să ajungă acolo unde ar trebui să ajungă în privinţa tratamentului medical al pacienţilor. Pentru pacienţi, beneficiul acestor evenimente ştiinţifice este foarte mare, pentru că aici se nasc ideile cum ar trebui să tratăm, nu cum putem şi cum ştim noi să tratăm”, a menţionat prof. univ. dr. Florin Ramadani (Austria).
conferinta ortopedie (8)Conferinţa Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia s-a încheiat, duminică, după trei zile de prezentări şi dezbateri pe teme specifice acestui domeniu. Comitetul ştiinţific al ediţiei din acest an a fost condus de preşedintele prof.univ.dr. Dan Tarniţă şi vicepreşedintele prof.univ.dr. Dan Anuşca, membrii fiind: conf. univ.dr. Dan Grecu, dr. Adrian Pătrulescu, dr. Alexandru Popa, dr. Adrian Tiţu, dr. Radu Jidovin, dr. Bogdan Niculescu şi asist. principal Minodora Peţa. Consultanţi onorifici ai Comitetului ştiinţific au fost: prof.univ.dr. Wilhelm Friedl, acad.prof.univ.dr. Nicolae Gorun, prof. univ.dr. Christian Heiss, prof.univ.dr. Milorad Mitkovic şi prof.univ.dr.Florin Ramadani.
Evenimentul, creditat EMC, a fost un succes incotestabil, cei aproximativ 150 de participanţi fiind încântaţi de organizare şi de modul de desfăşurare a conferinţei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here