Actualitate

Eolienele fac vânt carierelor miniere din Gorj

 | 19 iunie 2015, 00:30 | 0 comentarii | 

Soarta mineritului din Gorj a fost discutată, ieri, în ultima zi a întrunirii Federaţiei Univers de pe litoral, anumiţi factori de decizie semnalând pericolul pe care îl prezintă extinderea producerii de energie verde spre judeţul nostru. Se menţiona aici, în prezenţa liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, că pe ruta Severin-Baia de Fier ar urma să se implementeze, în perioada imediat următoare, nişte investiţii majore privind realizarea unor parcuri eoliene şi fotovoltaice. Aceste investiţii, în spatele cărora s-ar afla nişte “băieţi deştepţi”, făcute la comandă şi cu repeziciune, ar pune umărul la închiderea la fel de rapidă a unora dintre carierele miniere de tradiţie din Gorj. În judeţ ar mai rămâne astfel doar 5000 de mineri, aşa cum îşi doresc cei de la FMI.

Semnatura eletronica CertDigital

Miercuri, în ultima zi a Consiliului Federal Ordinar Univers, desfăşurat în staţiunea Jupiter, au fost invitaţi aici şi persoane care au făcut parte din această structură, dar acum fac parte din Parlament şi Guvern. Respectivii, în discuţiile cu liderii de sindicat din Gorj, i-au avertizat pe aceştia că îi aşteaptă momente grele, asta deoarece la nivel central se fac eforturi pentru reducerea activităţii miniere din judeţul nostru, conform dorinţelor reprezentanţilor FMI. Mai mult, pe linia FMI ar lucra şi nişte “băieţi deştepţi” care trag deja sfori să implementeze parcuri eoliene şi fotovoltaice atât în Gorj, cât şi în Mehedinţi, judeţe în care mineritul încă există. Respectivii susţin că zona interesată pentru viitorii investitori s-ar întinde în Gorj până la Baia de Fier. Implementarea acestor investiţii vor afecta însă iremediabil mineritul tradiţional din Gorj, devenit prea costisitor în ceea ce priveşte mâna de lucru şi ineficient privind piaţa de vânzare a energiei electrice astfel produse. Energia verde s-ar vinde mult mai bine şi cu costuri reduse, investitorii mizând pe dorinţele Uniunii Europene de eliminare a mineritului pe bază de cărbune în favoarea energiei verzi.
carieraLiderii de sindicat din Gorj au luat de bune sfaturile venite din sfera Puterii şi deja se pregătesc să contracareze aceste proiecte care intenţionează să pună cruce mineritului existent de şase decenii.
A.Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL