Expertiza extrajudiciară pentru economia la fondul de salarii pe 2015 al CE Oltenia, acceptată de Judecătoria Vâlcea

536

La termenul din 13 aprilie 2018, primul din procesul pe fond deschis de către Sindicatul Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia împotriva CE Oltenia, judecătorul a decis să accepte expertiza extrajudiciară făcută de reclamant pentru recuperarea economiei la fondul de salarii pe 2015. Economia solicitată de acest sindicat, în cazul câștigării litigiului, ar aduce 1169 de lei în buzunarul fiecăruia dintre cei 16.000 de salariați ai companiei, unii fiind disponibilizați între timp. Instanța a decis ca următorul termen în proces să aibă loc în luna iunie.

  • Expertiza judiciară a demonstrat că economia la fondul de salarii a existat în 2015
  • Banii din economia respectivă, prevăzuți în CCM, nu puteau fi dirijați în altă direcție
  • Judecătorul din Vâlcea a studiat expertiza și a acceptat-o în dosar
  • Sindicatul Solidaritatea 2013 va achita 2000 de lei, taxă de analiză

Sindicatul din Motru a deschis, anul trecut, acest proces, inițial, la Târgu-Jiu, dar reclamantul a decis suspendarea acestuia de teamă că magistrații din Gorj nu sunt chiar străini de CE Oltenia, unii având legături directe cu compania de stat. Procesul sistat a privit 150 de salariați ai CEO, membri ai sindicatului de la Lupoaia.  În urma unei analize făcute cu avocatul sindicatului s-a decis însă ca zece dintre persoanele care aveau deja un proces pe grupa de muncă la Tribunalul Vâlcea să fie parte și în procesul privind recuperarea economiei la fondul de salarii. Așa a apărut pe rolul Tribunalului Vâlcea acest proces, care vineri a și avut primul termen, favorabil sindicatului de la Motru.

Vâlcea, zonă neutră privind influențele judecătorești
Sindicatul, prin cei 10 salariați, a cerut instanței să accepte o expertiză extrajudiciară în acest dosar, judecătorul din județul vecin fiind de acord cu acesta. Expertiza a fost deja depusă la dosar și va urma ca și CEO să vină cu un răspuns la expertiza făcută pentru economia la fondul de salarii pentru 2015, când la conducerea companiei se afla Laurențiu Ciobotărică.  “Am cerut avocatei sindicatului, dacă câștigăm, să fie chemați la bară și cei vinovați pentru neacordarea economiei la fondul de salarii. Asta deoarece banii trebuiau împărțiți oamenilor conform art.153 din CCM, în ultima lună a anului 2015, în mod egal. Această economie a existat, se discuta în Comisia Mixtă la acel moment că se va împărți ca apoi să dispară și din discuții și din bugetul CEO. Liderii de sindicat, implicați în această ilegalitate, au tăcut complice, lăsând 16.000 de angajați fără banii care li se cuveneau prin CCM-ul valabil până recent’’, a declarat Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Lupoaia.
ANAMARIA STOICA

Expertiză relevantă
Expertiza contabilă extrajudiciară s-a realizat în perioada 13-16 noiembrie 2017 de către expertul contabil Marian Pantelimon Bălan, la solicitarea Solidaritatea 2013. Raportul final al expertului a avut la bază CCM-ul CEO, valabil în perioada 13 martie 2013 și 13 martie 2016, înscrisuri care să rezulte situația fondului de salarii promovat prin BVC 2015(potrivit HG nr.599/2015), precum și cea a fondului de salarii cheltuit pe anul 2015(potrivit adresa nr.42937/26.05.2017 a societății Complexul Energetic Oltenia), hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015 pentru CEO, publicată în Monitorul Oficial în iulie 2015 și Ordonanța nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct sau indirect o participare majoritară. Expertul a avut misiunea de a constata dacă există diferențe între bugetul programat(cu referire la fondul de salarii) și cel aprobat prin HG nr.599/2015, iar în condiția în care se identifică diferențe să se stabilească numărul fizic de angajați care ar fi beneficiat de economia la fondul de salarii, dar și contravaloarea medie pe angajat. Expertiza, așa cum se aștepta solicitantul, a relevat că există diferențe între indicatorii stabiliți pentru salariați, cheltuieli și venituri pentru 2015 și bugetul realizat de CE Oltenia în acel an. “Din analiza comparativă a datelor se constată diferențe pozitive pentru fiecare dintre indicatorii analizați, între nivelul programat și cel realizat al acestora ceea ce conduce la următoarele rezultate: economia realizată la indicatorul cheltuieli cu salariile este de 19532 mii lei, iar contravaloarea per salariat a economiei la fondul de salarii este de 1194.69 de lei”, se arată în raport. Expertul subliniază, de asemenea, art.153 din CCM valabil între 13 martie 2013-13 martie 2016, care stabilește că “economiile realizate la fondul de salarii vor fi distribuite salariaților în ultima lună a anului conform hotărârii adoptate în comisia mixtă administrație-sindicate”. Expertul contabil are și câteva considerații personale la finalul raportului, dar și aprecierea că “distribuirea către salariați a economiei realizate la fondul de salarii nu poate fi condiționată de alți factori cum ar fi realizarea altor indicatori de eficiență/performanță aprobați prin HG NR.599/2015 sau de situația economică a societății”. De asemenea, se subliniază la finalul documentului că “economia realizată la fondul de salarii pe anul 2015 și nedistribuită reprezintă o cheltuială salarială pe care CEO trebuie să o onoreze”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here