Fabrica de brichete de la Lupoaia, investiție de 100.000 euro, cu lacătul pus din lipsa desfacerii

1850

Activitatea fabricii de brichetare a cărbunelui, deschise în octombrie pe raza comunei Cătunele, mai precis la Lupoaia, și-a oprit activitatea după doar cinci luni de funcționare. Investiția de 100.000 euro, făcută de doi tineri, a fost stopată la începutul acestei luni din lipsa desfacerii, deținătorii fabricii rămânând cu destulă marfă pe stoc, în plin sezon de achiziționare al acestui combustibil. Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, confirmă oprirea activității fabricii de brichetare a cărbunelui de la Lupoaia menționând că investitorii, în ciuda lipsei de cumpărători, intenționează să repornească producția.

Fabrica de brichetare a cărbunelui, deschisă anul trecut în zona Lupoaia, de către cei doi tineri curajoși, Alexandru Predescu și Roman Viscun, a fost închisă la începutul lunii februarie. O declară chiar primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, care menționează că fabrica are lacătul pus doar pentru o perioadă.
“Într-adevăr fabrica a fost închisă la începutul acestei luni și asta din lipsa desfacerii. Există marfă pe stoc și nu cumpărători. Fabrica va fi redeschisă, cel puțin asta intenționează investitorii. Este regretabil că s-a ajuns la această situație’’, a declarat primarul Țuilă, care menționează că aceasta este singura investiție din comună care, în această perioadă, are astfel de probleme.

Cărbune pe plus, bani pe minus!
Investiția de peste 100 de mii euro de la Lupoaia, în scurtul timp de activitate, nu a fost nici măcar amortizată, deoarece cumpărătorii nu s-au înghesuit să cumpere brichetele gorjenești. La eșec a contribuit, cu siguranță, și prețul de producție al acestor brichete care este ridicat, mai exact de 450-500 de lei/tonă, dar și faptul că materialul folosit nu ar arde prea bine, deoarece nu trece printr-un proces de uscare. Mai mult, cei care au folosit aceste brichete spun că puterea calorică a cărbunelui respectiv este și ea destul de scăzută. Pentru îmbunătățirea acestor calități ale brichetelor s-ar impune însă costuri suplimentare, care fac în schimb lemnul și cărbunele brut mai avantajos pentru consumatori. Acest cărbune folosit este tot din zona Motru, de la o carieră privată, fiind de fapt restul de la cărbunele brut. Tona de cărbune era cumpărată cu 100 de lei. La începutul producției, la Cătunele, în această fabrică, s-au produs lunar 500 de tone de brichete, de trei tipuri, care au fost comercializate în toate colţurile ţării: Arad, Timişoara, Călăraşi, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Sibiu. Este regretabil că statul nu sprijină încă inițiativele acestor investitori, măcar la început, cu anumite facilități fiscale la salarii ori la materia primă. Acest cărbune folosit este tot din zona Motru, fiind de fapt restul de la cărbunele brut.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here