Finul lui Toni Greblă, arestat în Capitală

659

Omul de afaceri Ion Bîrcină a fost arestat preventiv, vineri, de judecătorii de la Tribunalul București, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproximativ trei milioane euro. Inițial, în urma celor 23 de percheziții efectuate, joi, la sediul firmei de pază G4S Secure Solutions și la mai multe puncte de lucru în: București, Constanța și în județele Ilfov, Galați, Gorj și Argeș, alte două persoane au fost reținute pentru 24 de ore, fiind vorba despre fostul președinte al companiei de pază și securitate Liviu Târșea și contabila Elena Buzatu. În urma audierilor, procurorii au decis însă ca numai finul fostului judecător Toni Greblă să fie prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Hotărârea nu este însă definitivă. Anchetatorii susțin că bărbatul considerat unul dintre cei mai bogați afacerișți de etnie romă din Gorj ar fi dispus înregistrarea unor achiziții și prestări de servicii fictive în contabilitatea firmelor pe care le-a controlat.
“Din probatoriul administrat, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că inculpatul Târșea Liviu, în calitate de administrator al G.S.S. SRL, în perioada 2009 – 2011, a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii/prestări fictive debunuri/servicii de la SC A.S. SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cauzând un prejudiciu ce depăşeşte echivalentul în lei a 500.00 Euro, iar inculpatul Bîrcină Ion, în calitate de administrator de fapt al SC A.S.SRL, SC Q.C. SRL şi SC H.C. SRL, în perioada 2009 – 2014, a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţilor achiziţii/prestări fictive de bunuri/servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu ce depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 Euro”, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care au precizat și că afaceristul gorjean ar fi reușit să comită infracțiunea de evaziune fiscală cu ajutorul contabilei. “În activitatea infracţională, Ion Bîrcină a fost sprijinit de inculpata Buzatu Elena, care, în calitate de contabil în cadrul societăţilor comerciale de mai sus, a înregistrat în contabilitate operaţiunile fictive şi a întocmit declaraţii fiscale în care au fost luate în considerare aceste operaţiuni, în scopul prejudicierii bugetului de stat. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 10 imobile şi 14 conturi bancare, identificate în proprietatea celor trei inculpaţi şi a altor persoane care au calitatea de suspecţi în cauză”, se precizează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Omul de afaceri Ion Bîrcină este judecat, din luna septembrie a anului trecut, și pentru cumpărare de influență, în dosarul în care inculpat este și Toni Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională. Mai mult, Bîrcină a fost condamnat, pe 3 martie, la 1 an și 4 luni de închisoare, în dosarul fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Olosz Gergely. Sentința nu este definitivă. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA s-a precizat că, în perioada mai 2010 – februarie 2011, inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În schimbul banilor, Olosz Gergely ar fi lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România.
Bîrcină nu se află pentru prima dată în arest. În luna ianuarie a anului 2012, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore pentru mărturie mincinoasă în dosarul lui Doru Şerban, zis “Habitu”.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here