Focşan, sub lupa Inspecţiei Judiciare: Autoritar, deficitar în comunicare şi detaşat de problemele Parchetului Judeţean Gorj

786

Raportul Inspecţiei Judiciare după controlul efectuat în septembrie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj arată că managementul primului-procuror Gheorghe Focşan, încă în exerciţiu la momentul verificării, a fost unul care a lăsat de dorit, asta mai ales în ultimele luni înainte de pensionarea acestuia. Lipsa de interes a lui Focşan, manifestată în ultimele luni de mandat, este subliniată în raport, ca şi sincopele de comunicare care i-au precedat actul de conducere. Deşi era foarte bine pregătit profesional, din cauza acestei atitudini, Focşan nu s-a mai implicat suficient în activitatea de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor, mai constată Inspecţia Judiciară, ceea ce a dus la diminuarea încrederii subalternilor săi în capacităţile prim-procurorului de a mai conduce eficient unitatea.

În toamna anului trecut, activitatea de management a prim-procurorului Gheorghe Focşan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, acum pensionat din funcţie, a fost supusă unei verificări a Inspecţiei Judiciare. Nu au scăpat de cercetările inspectorilor nici aghiotantele lui Focşan, Felicia Cocoş, Lavinia Ilie şi Cristina Ciobanu. De altfel, doar Ciobanu, procuror-şef Secţia Judiciară, a primit aprecieri pentru activitatea sa de management. În raport este subliniat managementul participativ făcut de Ciobanu şi colaborarea şi comunicarea deschisă pe care o are cu toţi procurorii.
“Este conştiincioasă, bine pregătită profesional şi nonconflictuală”, se prevede în raport, referitor la procurorul Cristina Ciobanu, neputându-se spune acelaşi lucru despre cele două colege ale sale între care există tensiuni.

Procurorii despre Focşan: prea autoritar
Inspecţia Judiciară constată astfel că Focşan era văzut de subalterni drept “preponderent autoritar”. “A crezut şi crede în organizare, dar prin modul cum a condus activitatea parchetului, în ultima perioadă, a declanşat rezistenţa neexprimată a subalternilor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare, referitor la fostul prim-procuror. Se precizează, în schimb, că Focşan a condus însă foarte bine activitatea parchetului, prin intermediul ordinelor de serviciu şi a celor rezolutive prin care a stabilit atribuţii pentru personalul în subordine. Cu toate acestea “în ultima perioadă, s-a remarcat o lipsă de interes/preocupare a prim-procurorului Gheorghe Focşan în legătură cu funcţionarea compartimentelor de activitate”, se mai arată în raport.

Problemele procurorilor nu constituiau preocuparea şefului
“Uneori a manifestat disponibilitatea necesară pentru a discuta problemele ivite în activitatea procurorilor în subordine, dar din diferite motive, acesta a rămas doar la nivel declarativ”, au mai constatat verificatorii în activitatea fostului prim-procuror. În raport se arată că Focşan nu a reuşit să creeze un colectiv omogen la Parchetul Judeţean, deşi a încercat să dezvolte un sistem eficient de relaţii cu subordonaţii, prin care să constituie un climat de muncă deschis performanţelor. De asemenea, în primul semestru al anului trecut, Focşan nu a desfăşurat audienţe cu cetăţenii, conform planificării.

Focşan a făcut obiecţiuni la raport, CSM-ul le-a contrazis
La vederea celor scrise în raport, Gheorghe Focşan a percutat făcând obiecţiuni, care nu au fost însă aprobate de CSM. Focşan a considerat astfel că “în raportul de control, s-a menţionat, în mod incorect, că unii procurori din subordine au remarcat în ultima perioadă o lipsă de preocupare a prim-procurorului în funcţionarea compartimentelor de activitate. În acest context, susţine că situaţia este tranzitorie şi se datorează unor cauze obiective”. Tot fostul prim-procuror obiectează spunând că: “în raportul de control s-a menţionat, în mod greşit, că în semestrul I/2013 prim-procurorul nu a primit în audienţă, ci a primit 52 de persoane, conform copiei din Registrul de audienţă, pe care a anexat-o”, dar şi că “neagă existenţa unor probleme în comunicare cu procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală, Ilie Lavinia, invocând rezultatele bune obţinute de Parchetul Judeţean Gorj”. Ultima critică adusă de Focşan raportului Inspecţiei Judiciare se referă la faptul că nu a fost audiat în legătură cu deficienţele constatate.
De altfel, iniţial, Inspecţia Judiciară a cerut CSM revocarea din funcţie a prim-procurorului Focşan, pe baza deficienţelor de management constatate, dar cererea s-a respins de CSM, rămânând fără obiect, pentru că, între timp, cel vizat şi-a depus cererea de pensionare din funcţie. Începând, astfel, din 1 ianuarie 2014, Gheorghe Focşan este pensionar cu acte în regulă, funcţia sa de la cârma Parchetului Judeţean Gorj fiind, la acest moment, vacantă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here