Actualitate

Fost director al AJOFM Gorj și patru consilieri, reținuți pentru fraudă informatică

 | 20 ianuarie 2017, 00:10 | 0 comentarii | 

Cinci actuali și foști funcționari din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj au petrecut noaptea de miercuri spre joi în arestul Poliției Gorj. Fostul director executiv al instituției, Ion Târlea și patru consilieri superiori sunt acuzați de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu. Faptele ar fi fost descoperite după ce Damian Horcea, fostul şef al biroului AJOFM Târgu-Jiu, s-a sinucis, în anul 2012. ”Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu, procedând la reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a cinci inculpaţi, trei femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 39 și 64 de ani, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Anchetatorii susțin că infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2002 – 2012, când suspecţii au întocmit în fals 140 de dosare de șomaj. ”În perioada 2002-2012 au introdus în aplicația informatică a agenției date nereale privind condițiile de obținere a indemnizațiilor de șomaj, pentru mai multe persoane, creând o aparență de legalitate a datelor introduse, care a avut drept consecință juridică acordarea acestor indemnizații și însușirea lor de către unii dintre angajați. Prejudiciul efectiv cauzat agenției este în sumă de 607.246 de lei, reprezentând indemnizații de șomaj, în sumă de 473.544 de lei și contribuții sociale aferente acestor obligații, în cuantum de 133.702 lei”, a precizat Constantin Stică Costescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru.
În urma reținerilor celor doi consilieri, Agenția Locală Motru a fost închisă joi, întrucât aceștia erau singurii angajați. ”Am decis suspendarea temporară a activității de la punctul de lucru Motru, deci cei care au de pus viză lunară sau alte operațiuni, de depunere de dosar de șomaj, se vor prezenta la sediul de la Târgu-Jiu. Acolo lucrau doar cei doi angajați. Măsura a fost luată temporar. Ieri, au fost acolo, până când au fost chemați la audieri. Este vorba despre cazul Horcea, cu fostul nostru coleg care s-a sinucis în 2012. De la început am dat spre cercetare organelor competente absolute toate documentele identificate cu suspiciuni de natură penală. Este vorba despre dosare care apar în aplicația informatică, pentru care s-au făcut plăți, dar care fizic nu există”, a spus Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Ieri, cei cinci suspecți au ieșit din arest pentru a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru cu propuneri legale.
Loredana Fîciu

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL