Foști șefi de la CE Turceni, nevinovați pentru prejudiciul de 5 milioane de euro

530

Cinci foști directori ai fostului Complex Energetic Turceni, foști membri PDL, acuzați de DNA de prejudicierea unității cu circa 5 milioane de euro, au fost găsiți nevinovați la finalul unui proces care a început în anul 2007. Conform unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 7 martie și afișată luni seara pe pagina de internet a instanței supreme, magistrații au respins recursul procurorilor anticorupție la o sentință de anul trecut a Curții de Apel Alba prin care, de asemene, inculpații erau găsiți nevinovați, în baza unei decizii din 2012 luată de Tribunalul Sibiu, ca instanță de fond în acest proces.

Fostul director general al CE Turceni, Eugen Simionescu, a fost trimis în judecată în acest dosar alături de fostul director economic Gabriel Bîgu, de fostul director comercial Dan Gavrilescu și de fostul șef al Biroului Juridic al unității, Vasile Boca, împreună cu fostul șef al Serviciului Achiziții, Ovidiu Bălăcescu. Cei menționați erau la vremea în care ocupau funcțiile de conducere și membri ai PDL Gorj sau aveau sprijinul acestei formațiuni politice, Dan Gavrilescu fiind șeful organizației de tineret a filialei. Cei cinci au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.
Dosarul viza contracte încheiate de foștii directori cu trei firme de transport auto, în 2005, pentru livrarea cărbunelui la termocentrală, în condițiile în care la CFR era grevă, iar contractul pentru transportul pe calea ferată nu fusese prelungit. Șefii CE Turceni au apelat atunci pentru prima dată la transportul rutier pentru cărbunele de care aveau nevoie, ulterior și cei de la CFR reducând prețurile pentru a nu-și pierde clienții. Procurorii DNA susțineau în rechizitoriu că cele trei firme, SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Tg. Jiu, SC A şi RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin şi SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti, administrate de persoane aflate în strânsă legătură cu persoane „influente sau de decizie” la unitățile miniere din județul Gorj, au obținut avantaje patrimoniale în urma derulării acestor contracte de 1,3 milioane euro.
De asemenea, directorii menționați au fost acuzați că au respins o ofertă a CFR Marfă pentru transportarea cărbunelui la prețuri avantajoase, prejudiciind unitatea pe care o conduceau cu încă 3,7 milioane euro, toți cei cinci inculpați negând permanent acuzațiile ce le erau aduse. În urma trimiterii lor în judecată, în 2007, directorii respectivi au fost schimbați din funcții, iar Dan Gavrilescu a demisionat de la șefia organizației de tineret a PDL Gorj, ulterior el demisionând și din partid. Procesul celor 5 a început în anul 2007 la Tribunalul Gorj, însă a fost strămutat la Tribunalul Sibiu, care, în anul 2012, i-a achitat pe toți. Sentința respectivă a fost menținută ulterior și de Curtea de Apel Alba, precum și, acum, de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here