Gorjenii, informaţi în legătură cu fumatul

391

antidrogZiua Naţională Fără Tutun, sărbătorită pe 18 noiembrie, a fost marcată şi în municipiul nostru. Gorjenii au fost informaţi cu privire la consumul de ţigări şi la efectele fumatului asupra sănătăţii, acţiunea desfăşurându-se în mai multe puncte din Târgu-Jiu.

antidrog (1)Oamenii au fost receptivi la iniţiativa specialiştilor, ceea ce înseamnă că, cel puţin teoretic, ei sunt dispuşi să se mai gândească în privinţa renunţării la fumat.

Iniţial, acţiunea de conştientizare a populaţiei, privind efectele fumatului asupra sănătăţii, era programată a se derula în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu, însă din cauză că în prima parte a zilei a plouat, iar parcul era pustiu, aceasta s-a desfăşurat chiar în centrul oraşului. Prin urmare, reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, în frunte cu coordonatorul Laurenţiu Şoşoi, şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au împărţit pliante şi au discutat cu gorjenii în mai multe puncte din municipiu.

Elevii informaţi cu privire la fumat

Acţiunea comună a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj şi a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog a ajuns şi în şcoli, acolo unde tentaţiile date de anturaj sunt foarte mari, iar elevii sunt expuşi riscului de a se apuca de fumat. Astfel, în cursul zilei de ieri, reprezentanţii instituţiilor mai sus menţionate s-au deplasat la Grupul Şcolar „Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu şi la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu”. „Era necesară promovarea campaniei anti-tutun în unităţile de învăţământ, cu atât mai mult cu cât s-a observat o scădere a mediei de vârstă la care tinerii se apucă de fumat; dacă înainte era undeva în jurul vârstei de 14 ani, acum a scăzut la 10-12 ani”, a precizat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

Mămicile din spital, o altă ţintă a campaniei

Pliante şi informaţii despre consumul de tutun, dar şi metode prin care să se poată renunţa la fumat, au primit şi mămicile internate alături de micuţii lor la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Sloganul campaniei anti-tutun din acest an, care le vizează strict pe mămici, este „A trăi fără tutun este dreptul fiecărei femei!” În plus, femeilor li s-a atras atenţia şi asupra pericolului la care îşi expun copiii, dacă fumează în preajma acestora.

Gorjenii s-au arătat receptivi

Cel puţin în aparenţă, gorjenii s-au arătat receptivi la campania derulată cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun. Aceştia nu au aruncat pliantele, primite de la responsabilii DSP şi CPECA, la primul coş de gunoi, cum adesea o fac atunci când, de voie sau de nevoie, acceptă vreo broşură; măcar de curioşi, gorjenii au citit informaţiile de pe pliante, acesta fiind un semnal pozitiv. „Oamenii au fost receptivi şi cred că, încet, încet, conştientizează pericolul din tutun”, a adăugat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj. Mai trebuie spus că foarte mulţi dintre cei care au acceptat dialogul cu specialiştii şi au primit pliante şi broşuri, s-au declarat nefumători, dar au spus că au prieteni care fumează şi că le vor da acestora materialele primite, în ideea de a renunţa la acest viciu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here