Grafic de eşalonare pentru datornici! – Polaris ridică gunoaiele din Târgu-Jiu, după ce o mică parte din datorii se vor achita

654

Începând cu data de 1 octombrie, ca urmare a faptului că o parte dintre asociaţiile de proprietari înregistrează întârzieri la plata facturilor cu mult peste 45 de zile, suma totală a datoriilor fiind de aproximativ 2,5 milioane de lei, operatorul de salubrizare de la nivelul municipiului Târgu-Jiu a sistat prestarea serviciului în mai multe cartiere. Conducerea societăţii, împreună cu reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu şi câţiva administratori de locatari din zonele unde gunoaiele nu au mai fost ridicate de câteva zile, au avut, ieri, o întâlnire la sediul administraţiei municipale.

 

Sunt dispuşi la reeşalonări! Conducerea operatorului de salubrizare Polaris este dispusă la o negociere cu cele aproximativ 30 de asociaţii de proprietari din municipiul Târgu-Jiu care au acumulat debite către Polaris şi ale căror zone le reprezintă se sufocă în aceste zile de gunoaie ca urmare a sistării serviciului de ridicare a acestora.  La sediul Primăriei Târgu-Jiu a avut loc, ieri, o nouă întâlnire în acest sens, şi deşi s-au purtat şi discuţii în contradictoriu între operatorul de salubrizare şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari prezenţi la întrunire, s-a ajuns la înţelegerea stabilirii unui grafic de reeşalonare a datoriilor şi reînceperea ridicării gunoaielor odată ce o mică parte dintre creanţe va fi achitată. “Văzând că se escaladează acest fenomen al depozitării gunoaielor şi neridicării lor, am vrut să purtăm o discuţie cu reprezentanţii societăţii de salubritate şi cu preşedinţii sau administratorii de asociaţii în vederea găsirii unor soluţii. Haideţi să găsim o soluţie să vedem poate că de mâine să încercăm să eliminăm din aceste focare. Am avut discuţii şi la Constanţa cu directorul general al Polaris şi le-am promis că voi face tot ceea ce depinde de mine în calitate de primar pentru a media această relaţie între asociaţii şi societatea de salubritate şi, de aceea, am rugămintea la dumneavoastră ca să facem un pas pe zonele pe care le reprezentaţi. Din ceea ce ştiu de la reprezentanţii societăţii, ei ar accepta o reeşalonare a acestor obligaţii pe care le aveţi faţă de societate şi în condiţiile în care v-aţi asuma această reeşalonare pe o perioadă viitoare, ar putea să înceapă să ridice gunoiul din aceste zone”, li s-a adresat Marcel Romanescu, primarul municipiului, celor câtorva administratori prezenţi la întâlnirea de ieri.

Nu au bani de investiţii!
De asemenea, Luis Popa, directorul comercial al Polaris M Holding, susţine că fără plata datoriilor către operator, societatea nu mai poate face investiţii în domeniul salubrizării din municipiu: “Îmi cer scuze pentru acest disconfort, dar trebuie să ne înţelegeţi şi pe noi că suntem într-o situaţie destul de dificilă din punctul de vedere al creanţelor. Pe de altă parte, mă uit în sală şi teoretic sunt 31 de asociaţii cu probleme, dar numărul celor prezenţi este destul de mic faţă de câţi ar fi trebuit să vină. Am avut o discuţie cu cei de la Constanţa referitor la această problemă şi am stabilit de comun acord să încercăm cu aceste asociaţii care au probleme să ne achite o sumă mică de bani, iar pentru diferenţa ce nu o puteţi plăti să facem nişte reeşalonări până la sfârşitul anului sau chiar mai târziu. Aceste lucruri le putem stabili împreună. Ne achitaţi o sumă mică acum, cât se poate, stabilim un procent la fiecare în parte, iar diferenţa de bani care rămâne neplătită, stabilim nişte eşalonări, date fixe, pentru a plăti aceste sume de bani. Noi vrem să facem în continuare investiţii în municipiul Târgu-Jiu şi ne-am propus ca până în primăvară să reînnoim tot parcul auto din acest oraş, investiţie care se ridică la aproape 2 milioane euro. În acelaşi timp, avem solicitări din partea dumneavoastră pentru a face acele platforme subterane. Se vor mai face şi acestea, dar nu poţi face investiţii dacă nu ai bani. De-a lungul timpului, am mers şi pe notificări, şi pe executări, pe eşalonări, unii v-aţi ţinut de aceste eşalonări, alţii nu. De-asta am ajuns la această măsură dură. În zilele următoare vreau să rezolvăm această problemă. Noi suntem dispuşi la o negociere, dar trebuie să fiţi şi dumneavoastră deschişi la această negociere. (…) Legea care ne permite să sistăm acest serviciu, s-a modificat abia acum câteva luni. Inclusiv în judeţul Teleorman am oprit gunoiul în 5 oraşe şi 20 de comune”.

La polul opus, administratorii câtorva asociaţii de proprietari au afirmat în cadrul şedinţei faptul că aceste reeşalonări trebuie făcute pe o perioadă extinsă de timp, deoarece există şi pe rolul instanţelor de judecată procese pentru recuperarea datoriilor la gunoi, procedee de durată de altfel.

Totodată, există şi administratori care au mers din uşă în uşă şi au cerut banii locatarilor. În acest caz se află administratorul Asociaţiei 129 din municipiul Târgu-Jiu. “Nu există această posibilitate să nu recuperăm banii, trebuie doar să vrem. Eu reprezint Asociaţia 129. Eu sunt în urmă doar cu două luni de zile şi am peste 400 de apartamente şi tot m-am descurcat să încasez facturile de la oameni”, a afirmat administratorul. Şi Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, îi îmbie şi îi roagă pe administratorii asociaţiilor de proprietari să nu aştepte ca oamenii să vină să-şi achite facturile, ci să meargă la uşa fiecărui datornic: “Să vă faceţi o analiză proprie în fiecare asociaţie pentru că este posibil ca o parte dintre dumneavoastră să moşteniţi nişte datorii şi să nu mai ştiţi cum să le stingeţi la ora actuală; o parte, aveţi aceste datorii şi dacă aţi încasat banii i-aţi folosit pentru alte utilităţi şi, în general, parte din bani au plecat către operatorul de apă-canal pentru că acolo există această posibilitate de a închide robinetul, pe când aici ştim că este o muncă făcută la nivel vizual şi nu cred că la ora actuală, Primăria Târgu-Jiu, în relaţia contractuală pe care o are privind delegarea de gestiune a deşeurilor, nu are un contract ferm şi nu s-a zbătut pentru a păstra acel preţ de ani de zile la nivelul la care a fost stabilit la vremea respectivă. Din punct de vedere al preţului pe care Polarisul îl practică în relaţia cu dumneavoastră, referitor la partea de contract pe care Primăria o are la partea de gestiune, ne situăm ca şi preţuri sub mediu pe ţară. Să ne facem puţin treaba fiecare, să facem un efort comun. Noi, ca şi administraţie publică locală, avem un compartiment cu doar câteva persoane; poate este şi vina noastră că n-am dat mai multe atribuţii acestui compartiment şi probabil îl vom întări în relaţia cu asociaţiile de proprietari ca să meargă până la a face acele controale financiare privind modul de încasare şi gestionare al banilor. Nu trebuie doar să staţi în birou şi să aşteptaţi să vină locatarii. Lua-ţi-o din uşă în uşă şi încercaţi să duceţi această muncă de convingere. Trebuie să faceţi şi acea afişare de costuri pe care o explicaţi, atenţie totuşi să nu folosiţi banii când împărţiţi costurile pe utilităţi. Plătiţi proporţional şi în mod egal, după cum facturaţi şi încasaţi banii de populaţie. Este poate şi o delăsare din partea Polarisului în ultimii ani că n-a ştiut să pună piciorul în prag. Faceţi dovada că începeţi să strângeţi ceva, vă însuşiţi un grafic de eşalonare. Nu este o sumă pe lună atât de mare încât să nu poată fi suportată. Pe lângă cei care nu plătesc nu este corect să sufere alţii, cei care sunt la zi cu plata acestor utilităţi”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, săptămâna trecută, de către conducerea Polaris Târgu-Jiu, unele sume restante datează încă din anul 2012, deşi asociaţiile de proprietari au primit notificări de nenumărate ori. Se mai subliniază că, asociaţiile de proprietari, care nu şi-au achitat facturile la timp, au fost înştiinţate, printr-un preaviz, cu 5 zile înainte de întreruperea serviciului de salubrizare, având, astfel, o ultimă posibilitate de a-şi achita sumele restante înaintea întreruperii serviciului. Asociaţiile de proprietari sunt din cartierele: Nicolae Titulescu, Plopilor, LIDO, 9 Mai, Teilor, 23 August şi Lotrului.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Adică, tov. ionescu, dimpreuna cu popa nu au observăzut aceste datorii de peste zece ani, chiar dacă popa-i vicele cârciumarului la partigașcă?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here