Grigorescu impune strângerea curelei la CEO: Ciobotărică, Pităroiu și Popescu, primii cu salariile reduse de la 7000 euro la 2000

662

Managerii companiilor de stat care au reputat pierderi financiare mari, excepție nefăcând Complexul Energetic Oltenia(CEO) care a raportat pierderi de aproape 900 de milioane de lei în 2015, sunt obligați să-și reducă, în perioada următoare, salariile și să renunțe și la avantajele financiare pe care încă le au. O declară, recent, chiar ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care anunță, oficial, că nu numai directorii trebuie să facă asta, ci și adjuncții lor, dar și consilierii personali. La CEO, managerul interimar Laurențiu Ciobotărică are doi consilieri, pe Cosmin Popescu și, de luna trecută, pe Daniel Pităroiu. Reprezentantul societății civile, Dan Morega, susține că Ciobotărică ar trebui să aibă, după reduceri, un salariu egal cu cinci lefuri medii brute pe economie, adică să ia maxim 15.000 de lei brut, iar consilierii săi să aibă maxim 7000 de lei brut, salariul unui director adjunct. Morega cere ca reducerile să se aplice și membrilor Consiliului de Supraveghere al CEO, dar și celor din Directorat.

În timp ce Corpul său de Control se afla la Complexul Energetic Oltenia, după ce vizitase în prealabil și Complexul Energetic Hunedoara, ministrul Energiei a ieșit cu un comunicat, pe pagina sa de socializare, anunțând că nu tolerează menținerea salariilor uriașe la companiile care au înregistrat pierderi financiare. Dacă la CEH, ministrul avea suspiciunea că s-au acordat directorilor prime uriașe înainte de intrarea în insolvență a companiei, la CEO exista suspiciunea unor contracte oneroase încheiate în dauna companiei de stat. “În întreprinderile care trec prin perioade dificile (insolvență, pierderi financiare mari), primii care trebuie să-și reducă salariile, să renunțe la avantaje financiare, sunt directorii și consilierii acestora. Ne-am obișnuit să încărcăm schemele de conducere cu adjuncți și consilieri. Celor care se concentrează să-și aprobe cumpărare de mașini scumpe, sponsorizări fără rost în timp ce întreprinderea trimite oameni în șomaj, le atrag atenția că așa ceva nu vom tolera”, posta pe 6 ianuarie, ministrul Energiei care și-a anunțat și o vizită, de lucru, la Târgu-Jiu.
Trebuie menționat că Ciobotărică și-a angajat un al doilea consilier tocmai cu câteva zile în urmă, nepreferând să rămână doar cu un consilier în schema de personal, în timp ce al doilea intrase în concediu de creștere al copilului.

Ciobotărică și consilierii trebuie să se dea exemplu!
Declarațiile ministrului impun măsuri rapide la CEO, managerul Laurențiu Ciobotărică trebuind să se dea, astfel, primul, exemplu în privința salariului său. Ciobotărică deține funcția de manager interimar, dar și cea de director al Diviziei Financiare, necunoscându-se dacă cele două funcții impun și un salariu dublu pentru șeful CEO. Dan Morega, președintele IAIPP susține că, în opinia sa, salariul lui Ciobotărică ar fi de 7000 euro brut, dar ar trebui redus la 4000 euro brut.
De asemenea, urmare a celor spuse de ministru, și consilierii personali ai managerului Ciobotărică trebuie să renunțe la mașina de serviciu și la salariile care s-ar apropia de 10.000 de lei, lunar.

Morega: „Salariile tuturor directorilor din CEO trebuie reduse urgent!”
Șeful IAIPP, Dan Ilie Morega, este la asentimentul ministrului Energiei, legat de strângerea curelei în CEO, mai ales la personalul de conducere, profesorul de management solicitând însă, public, ca reducerile viitoare să se aplice și membrilor Consiliului de Supraveghere și celor din Directorat. “Consider necesar ca începând cu managerul interimar Ciobotărică, cu consilierii acestuia, dar și cu ceilalți directori și adjuncți, unii având la rândul lor consilieri, și mă refer nu numai la cei din Directorat, ci la toți directorii și adjuncții lor, să li se reducă rapid salariile.
ceoAr trebui să se țină cont de un raport de 1 la 5 salarii medii brute pe țară pentru managerul general, raportat la salariul mediu din minerit și energie. Dacă salariul mediu, de exemplu, este de 3000 de lei, în CEO, Ciobotărică ar trebui să aibă maxim 15.000 de lei. Ceilalți directori ar trebui să aibă salarii de 1 la 3, adică maxim 9000 de lei, și corespunzător mai mici, ceilalți subalterni TESA”, a declarat Morega.

Salarii exorbitante, pe vremea lui Ciurel!
Președintele IAIPP, care a criticat vineri și scandalul în care a fost implicat Ciurel, legat de aparatura găsită în fostul său birou, a subliniat și că Ciobotărică ar trebui să reducă și din salariile crescute artificial de fostul manager. “Trebuie spus faptul că în timpul lui Ciurel au existat salarii exorbitante, s-a aruncat cu banii pe fereastră în anumite domenii media, s-au cumpărat autoturisme peste autoturisme, în condițiile în care compania dispunea de mașini în stare foarte bună, achiziționate cu 4-5 ani în urmă(Forduri, VW) și nu necesita o altă achiziționare de Dustere, pe care s-au cheltuit câteva milioane de lei. Cheltuieli neeconomicoase au fost și cele cu bunurile și serviciile, achiționarea de imobile anapoda, închirieri de spații pentru birouri, creșterea alarmantă a personalului TESA din Târgu-Jiu. Sediul CEO ar fi trebuit să existe, acum, în fostul sediu al SNLO, iar restul să fi funcționat în spațiile din Debarcader care ar fi fost suficiente, fără să se mai cumpere actualul sediu al CEO și fără să se mai închirieze de la Electrica. Dacă ne mai referim la o serie întreagă de contracte păguboase ajungem la sume de zeci și chiar sute de milioane de lei care nu au nimic comun cu producția de energie și cărbune”, mai reamintește Morega.

“Statul, cel mai prost gestionar”!
Profesor doctor în management, Morega explică, de asemenea, de ce companiile și instituțiile statului au ajuns să înregistreze pierderi majore, iar companii gen CEH să ajungă în insolvență. “În optica tuturor politrucilor care au guvernat în ultimii ani, pentru a-și face șmenurile și hoțiile la companiile de stat, toți au aplicat lozinca «statul este cel mai prost gestionar». Dar cine este statul, Ciobotărică? Statul nu este altcineva decât instituțiile și companiile statului, care prin angajări de politruci și sau hoți le-au sărăcit. Pentru că justificarea că statul român este cel mai prost gestionar este un adevăr, dar în opinia tuturor analiștilor de bună credință statul ar trebui să fie cel mai bun gestionar, pentru că slavă Domnului a dispus și dispune, extrem de mult, de buni specialiști și manageri, dar care nu au făcut parte și nici nu au intrat în mafiile devoratoare. Așa se explică că ENEL-ul din Italia, EON din Germania, CEZ din Cehia nu sunt decât companii în care statul este acționar majoritar, cu drepturi depline.
Este firesc că după ce companiile de stat românești au fost șmenuite, sub ochii și uneori cu aportul unor magistrați, ajungând să fie vândute apoi pe te miri ce, România să nu mai dispună de resurse naturale, rămânând țara cu cel mai înalt nivel al sărăciei, al obedienței față de CE, într-un cuvânt România-Colonia”, a conchis Morega, care așteaptă să vadă cum se va aplica solicitarea, recentă, a ministrului Grigorescu la CEO.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here