Hală modernă pentru pieţarii din Târgu-Jiu

549

Societăţile comerciale şi producătorii agricoli din judeţul nostru, care sunt prezente zilnic în Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu, pot opta să-şi mute activitatea în noua hală închisă, inaugurată ieri de către autorităţile locale.

Primăria Târgu-Jiu şi societatea Edilitara Public SA au inaugurat, ieri, noua hală destinată comercianţilor de produse agricole, investiţia fiind menită să vină în sprijinul pieţarilor care nu vor mai îndura frigul din timpul iernii pentru a-şi vinde marfa.
DSC_0014“Investiţia face parte din programul Primăriei de modernizare a pieţelor agroalimentare din municipiu şi a avut ca scop realizarea unei incinte moderne care să ofere condiţii corespunzătoare, inclusiv, în ceea ce priveşte climatul interior, optim, pe tot parcursul anului, chiar şi în lunile de iarnă, atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători. Obiectivul este dispus pe o suprafaţă desfăşurată de 1.600 metri pătraţi, pe două nivele, având, pe lângă spaţiile destinate comerţului şi prevăzute cu 140 de mese pentru comercianţi, şi alte spaţii conexe, respectiv grupuri sanitare, spaţii administrative, spaţii de depozitare. Hala este prevăzută cu instalaţie de climatizare care oferă confortul termic optim, atât pe timpul iernii, cât şi pe timpul verii. Investiţia a fost finalizată, recepţionată şi a fost dată spre administrare către SC Edilitara Public SA. Valoarea totală a fost de 2,4 milioane lei, fonduri alocate de la bugetul local”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

DSC_0015Deocamdată, taxele rămân aceleaşi
Taxele percepute producătorilor din Piaţa Centrală de către municipalitate vor rămâne aceleaşi şi după mutarea comercianţilor în hala acoperită. Cu aproximativ 500 de contracte încheiate pe toate pieţele din municipiu, Primăria Târgu-Jiu reuşeşte anual să aibă încasări de circa trei milioane de lei. “Taxa va rămâne aceeaşi; acum este 5,6 lei/mp/zi la producători, la societăţile comerciale fiind mai mare adică de 7,1 lei/mp/zi. Ei nu plătesc nimic suplimentar, dacă plătesc una sau două mese afară, primesc şi aici corespondent pentru aceeaşi taxă. Cei care vin cu taxă zilnică, rămân să achite taxă zilnică. Deci, din punctul de vedere al cuantumului, nu este nicio problemă”, a declarat şeful Edilitara Public, Alexandru Zaharia.
Acesta a precizat că în funcţie de costurile care se vor ridica în sezonul de iarnă 2015-2016, se ia în calcul o eventuală majorare a tarifelor comercianţilor: “Nu le luăm nici mesele de afară; în această iarnă vom fi permisivi faţă de aceste lucruri, vom vedea care sunt costurile pe iarnă la hala nouă şi, eventual, vom mări tarifele de anul viitor”.

DSC_0029Capacitate maximă de 170 de mese
Directorul societăţii Edilitara Public mai spune că producătorii şi societăţile pot începe să se adreseze cu solicitări pentru a primi mese aferente comercializării în noua hală. “Activitatea de pieţe este una pe care reuşim să o ţinem pe linia de plutire; avem aproape 500 de contracte pe toate pieţele din municipiu. Ca şi încasări, anual, avem pe pieţe în jur de 30 de miliarde lei vechi. (…) În ceea ce priveşte noua investiţie, rămâne ca dumnealor, comercianţii, să hotărască în cel mai scurt timp în aşa fel încât cumpărătorii să facă aprovizionarea într-un mediu ambiant, să nu mai fie obligaţi ca pe timp de iarnă sau pe ploaie, să stea prin piaţă, să le fie frig. Au posibilitatea să stea mai mult în această incintă, să-şi aleagă produsele cu grijă, să nu fie nevoiţi să cumpere în grabă. Considerăm că hala este funcţională, iar în funcţie de ce doresc şi ei, în cât mai scurt timp le-o punem la dispoziţie. Cu ani în urmă, erau persoane care pe perioada friguroasă, au manifestat dorinţa să închidem hala de afară. Cupola a fost construită pentru cupolă deschisă, din datele tehnice, proiectanţii n-au putut să o închidă pentru că asta a fost prima variantă, adică să închidem acea cupolă. Dacă am fi închis-o, am fi pierdut cam 30% – 40% din capacitate, deci toate mesele care erau pe exterioare nu ar fi fost funcţionabile. Atunci, Consiliul Local şi Primăria au luat hotărârea construirii unei noi hale care s-a şi materializat. Deşi are o capacitate de 140 de mese, ne putem extinde la 160-170 de mese. Se ştie că pe timp de iarnă, producătorii se răresc, deoarece ei îşi vând produsele din gospodăriile proprii şi rămân societăţile comerciale care vin cu mărfuri din import, dar şi câţiva producători care vin cu rădăcinoase. Sunt spaţii suficiente în aşa fel încât, pe perioada timpului friguros, să asigurăm condiţii pentru cei care vin să desfăşoare un comerţ civilizat”, a precizat Zaharia.
Izabella Molnar

DSC_0033

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here