Huzur la cota 300! E liber și la alte angajări ilegale la Județean!

806

Două organisme de control, Camera de Conturi Gorj și o comisie de verificare a Consiliului Județean, au constatat că angajările de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, în decursul a doi ani de zile, 2015 și 2016, au fost realizate ilegal, încălcând cras legislația în vigoare. Cu toate acestea, unitatea medicală condusă de către Tiberiu Tătaru a fost și este în continuare lăsat să organizeze, după același tipar, și în 2017, alte concursuri la fel de controversate. Ultimul a privit chiar farsa făcută dr. Marilena Davidescu, candidat la șefia Secției ORL, contestația îndreptățită a medicului chemat la concurs fiind evident respinsă de către managerul Tătaru. Interesant este că documentul negativ pentru Davidescu nu poartă și semnătura dr. Pușcu, care a și demisionat, la scurt timp, din funcția de director medical, angajatul nedorind să fie implicat în răfuielile personale ale managerului SJU.

Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a avut ghinionul, în 2013, să încapă pe mâna companiei ilfovene Tetraedru Medical Consulting SRL. Managementul privat, testat până în primăvara lui 2014 la SJU, nu a fost însă unul care să aducă beneficii unității medicale aflate în subordinea Consiliului Județean Gorj, ci, dimpotrivă, s-a dovedit dezastruoasă pentru spitalul municipal. Fosta administrație a CJ a retras apoi, la presiunea publică, firma ilfoveană de la cârma unității medicale județene, găsind soluția în promovarea aici a lui Tiberiu Tătaru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobrița. Tătaru a fost considerat, din start, o soluție bună chiar și de către personalul tensionat al SJU, coalizat împotriva Tetraedru. Anul 2014 a fost unul de acomodare pentru proaspătul manager, numit în aprilie, care începe însă să provoace nemulțumiri în spital în 2015, adică abia câteva luni mai târziu. Anul în cauză debutează și cu unele angajări suspicioase în unitatea medicală, cu promovări nedorite și cu susținerea unor firme care încep lucrările de reabilitare la secțiile celor trei spitale aflate sub umbrela SJU. Nemulțumirile la adresa managerului Tătaru se sparg în interiorul unității medicale, știut fiind că respectivul are susținere la vârful Consiliului Județean, care “înghite” și calmează, cu timpul tot mai greu, destul de multe reclamații interne, ce taxează mai ales comportamentul managerului în exercițiu, care știe tot și decide tot.
La un moment dat chiar și Ion Călinoiu, pe atunci președinte al Consiliului Județean Gorj, spune într-un cerc de apropiați că s-ar fi săturat de desele reclamații primite la adresa lui Tătaru, fiind decis să-și ia mâna de pe acesta.

Cei 300 de angajați, trambulină sănătoasă!
Problemele pe care Călinoiu începe să le aibă cu ANI îl împiedică însă să pună în aplicare cele în cauză. Tătaru rezistă astfel pe funcție, chiar și după numirea noii administrații care îl vrea promovat pe manager la Ministerul Sănătății, la solicitările acestuia. La baza solicitării s-ar fi aflat un CV al managerului SJU Târgu-Jiu, pentru a fi promovat de PSD, la Ministerul Sănătății. Promovarea nu reușește, ca la un moment dat, PSD Gorj, prin vocea vicelui Ciprian Florescu, să anunțe public că Tiberiu Tătaru nu ar dorit de fapt, niciodată, să promoveze la nivel ministerial. Tătaru rămâne astfel tot la butoane, asta deși este protagonistul scandalului de anul trecut privind angajările ilegale din spital, 300 la număr, foarte multe posturi fiind puse pe tavă rudelor unor salariați din SJU.

Tataru, in picioareDavidescu, sacrificată pentru că a fost corectă
Administrația “Tătaru” rezistă și după ce mai multe secții rămân fără șefi, medicii cu experiență făcând un pas înapoi în fața promovărilor pe posturi. Cei care vor însă o promovare, prin concurs, trebuie să treacă prin “laserul” mangerului SJU. Secția de Ginecologie nu are încă șef, Tătaru dorindu-l în funcție pe dr. Dițescu, colegul său de catedră de la Universitatea “Constantin Brâncuși”, cum nu are încă nici cea a ORL, Marilena Davidescu nefiind agreată pentru promovare, pentru simplul motiv că ar fi oferit comisiei de control a CJ Gorj, anul trecut, acte relevante legate de concursurile ilegale din instituție.
O declară chiar unul dintre membrii comisiei Consiliului Județean Gorj, Victor Banța susținând că lui Davidescu i s-ar fi făcut o farsă amară totuși, tocmai pentru a înțelege că nu este dorită pe acest post. “Fostul director medical, destituit din funcție în timpul controlului nostru, a fost sancționat o dată pentru că ne-a oferit nouă acte relevante legate de concursurile ilegale din concurs, și a doua oară pentru promovarea dorită la Secția ORL. Doctorița este o persoană cinstită, neagreată tocmai pentru acest lucru”, a spus, ieri, consilierul județean Victor Banța.
Cert este că raportul comisiei CJ Gorj, făcut public pe 21 decembrie, subliniază tocmai aportul doctoriței, în această anchetă, sancționată aiurea atunci de managerul SJU astfel: “directorul medical interimar al SJU Târgu-Jiu, dr. Davidescu Marilena, a fost înlocuită în mod nejustificat de către managerul SJU, în perioada în care Comisia desfășura activitatea de control, acest lucru perturbând activitatea în cauză”.

Contestația pretendentei la șefia ORL, taxată cu un refuz
De altfel, Davidescu a mai primit un semnal că nu este dorită pe funcție, și când i s-a dat răspunsul scris la contestația sa corectă, după jocul făcut de subalternii lui Tătaru, în legătură cu ora concursului. Mai exact, contestația i-a fost refuzată, deși aceasta s-a prezentat la concurs de dimineață, competiția fiind anunțată, în ziua probei, pentru orele 14.00. “Se respinge ca nefondată contestația nr.2712 din 27.01.2017 formulată de Davidescu Marilena, candidată la concursul pentru șefia Secției ORL, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu”, se arată în documentul care nu este semnat doar de către proaspătul demisionar Pușcu, dat la o parte oficial, pe motiv de “bătrânețe”.
Trebuie remarcat însă că răspunsul primit de Davidescu, la contestație, este cel oferit tuturor care au îndrăznit să își arate nemulțumirea legat de concursurile la care au participat la SJU.

Dispozitie solutionare contestatie Davidescu Marilena 30ian2017

Angajări, pe același tipar
După ce Curtea de Conturi și Comisia CJ Gorj au evidențiat concursurile ilegale din SJU, în 2015 și în 2016, conducerea Spitalului Județean a continuat și în 2017 să angajeze personal pe același tipar. O comisie mixtă Consiliu Județean-Prefectură ar putea stopa aceste nereguli, anul acesta, dacă acest organism s-ar forma și ar vrea să eradicheze neregulile din spitalul de stat.
A.Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here