În ciuda vremii / Sărbătoarea Zilei Naţionale, marcată la Târgu-Jiu cu mare fast

439

Deşi vremea nu a fost una favorabilă, sute de târgujieni s-au adunat luni dimineaţă în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu pentru a participa la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Autorităţile locale şi judeţene şi-au rostit discursurile atent pregătite şi au transmis mesajele de pace şi înfrăţire între români amintind şi de momentele istorice prin care a trecut ţara noastră. Alături de autorităţi, prezent a fost şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, care a rostit mesajul său pentru poporul român.

La 96 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, sute de cetăţeni din municipiul Târgu-Jiu au participat ieri la manifestările organizate cu acest prilej. Startul festivităţilor s-a dat cu intonarea Imnului de Stat al României, urmată de o slujbă religioasă şi de alocuţiunile şefilor judeţului. Un prim mesaj de înfrăţire între români a fost transmis de către primul ministru Victor Ponta şi citit de către prefectul Alin Văcaru: “Pe 1 Decembrie, românii celebrează trecutul şi cinstesc memoria înaintaşilor, se bucură împreună de prezent şi privesc cu încredere spre viitor. Astăzi, mai mult ca oricând românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun al creşterii economice şi al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării şi eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituţionale şi al reafirmării valorilor autentice ale românilor. Este drumul pe care l-au visat toţi cei care s-au jertfit pentru crearea statului naţional unitar român. Parcurgerea sa reprezintă o garanţie că la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire vom trăi cu toţii într-o Românie puternică, un stat de drept consolidat, cu oameni apreciaţi pentru munca lor, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viaţă decentă şi o societate solidară în care există şanse egale pentru toţi”.
1 dec (3)Şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei a transmis un mesaj de unitate a poporului datorată înaintaşilor noştri: “Este ziua unităţii noastre, a bucuriei pe care strămoşii noştri au avut-o în minte, în suflet şi în inimă şi au realizat-o în 1918, la 1 decembrie. Avem o unitate naţională, o unitate de limbă, căci românii pretutindeni vorbesc acelaşi grai, au aceeaşi limbă, au aceeaşi credinţă ortodoxă…”.

Gorjenii, în luptele pentru libertate
Edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru a amintit în discursul său de vieţile omeneşti pierdute în cele două războaie mondiale, în care au fost angrenaţi şi mulţi gorjeni: “La sfârşitul luptelor din primul război mondial, în 1918, România pierduse 400 de mii de oameni… Un preţ uriaş pentru a aduna în aceleaşi graniţe pe toţi românii. Pentru acei eroi, ca şi pentru cei care au urmat în cel de-al doilea război mondial, pentru veteranii de război şi familiile acestora, suntem datori cu recunoştinţă veşnică şi respect; să ne amintim că în fiecare moment crucial pentru ţară, gorjenii au fost prezenţi şi au plătit tributul de sânge cu mult curaj pentru a apăra valorile în care cred. Românii nu sunt un popor de cuceritori, nu sunt un popor de asupritori sau colonizatori, prin istoria lor milenară, oamenii de pe acest teritoriu binecuvântat de Dumnezeu au arătat că îşi doresc linişte şi înţelegere, respect şi demnitate… Unirea, moderaţia, toleranţa dar şi curajul sunt atribute ale românilor care s-au manifestat în toate momentele cruciale din istoria acestui popor”.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj le-a vorbit celor prezenţi la manifestaţiile prilejuite de Ziua Naţională despre un viitor într-o Românie puternică şi despre păstrarea idealului Unirii: “Istoria ne este încărcată de lupte pentru supravieţuire şi de rezistenţă în faţa celor care au încercat să ne dezbine. Suntem un popor mândru, dar greu încercat… însă am rămas mereu uniţi în faţa celor care au vrut să ne dezbine. Unitatea, acest dar nepreţuit al poporului român ne-a dat puterea necesară să sfărâmăm graniţele dintre noi, acum 96 de ani, pe 1 decembrie 1918, când înaintaşii noştri au arătat că Unirea aduce speranţă şi încredere. Pentru 100 de mii de oameni adunaţi la Alba Iulia şi-au dat mână cu mână şi au construit împreună România de astăzi… Poporul român continuă să lupte pentru a păstra viu idealul Unirii în care au crezut înaintaşii noştri. Graniţele dintre noi nu mai sunt puse de străini, ci, uneori, chiar de către noi înşine dar am deplină încredere că până la urmă vom regăsi tot în noi înşine acel ideal de unitate care a făcut ca acum 96 ani românii să scrie cea mai importantă filă din istoria naţiunii; am încredere că vom regăsi acel dar nepreţuit al poporului român, vom da mână cu mână şi vom fi mai puternici, şi, nu în ultimul rând, mai fericiţi”.

1 dec (1)Coroane la Mausoleu
Manifestările de ieri dimineaţă s-au încheiat cu depunerea de jerbe şi coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Printre cei care au venit cu coroane s-au numărat reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, ai Consiliului Judeţean, ai Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, membri ai tuturor filialelor de Gorj ale partidelor politice, structurile MAI, Telecomunicaţiile, Serviciul Român de Informaţii dar şi pensionari foşti cadre militare. După acest moment, a urmat defilarea Gărzii de Onoare şi un moment literar – muzical – coregrafic – evocator susţinut de elevii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

1 decFasole cu cârnaţi şi vin
După încheierea manifestărilor din dimineaţa zilei de 1 Decembrie, la fel ca în fiecare an, Primăria Târgu-Jiu a oferit târgujienilor o porţie din tradiţionala mâncare fasole cu cârnaţi, însoţită de un pahar de vin fiert. “S-au pregătit circa 2.100 de porţii de mâncare; am fiert şi 400 de litri de vin fiert pe care l-am oferit oamenilor în pahare, alături de porţiile de mâncare. Pentru întreaga organizare a mesei, am alocat de la bugetul local suma de 27.000 lei”, a declarat Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu.
La masa tradiţională organizată de conducerea Primăriei Târgu-Jiu, târgujienii au venit în număr mare, fie bătrâni, fie tineri sau copii. Aceştia au venit şi în anii trecuţi la masa organizată de autorităţile municipale şi sunt mulţumiţi că Primăria se gândeşte la astfel de acţiuni şi că nu uită să-şi sărbătorească târgujienii. Circa 2.000 de târgujieni au renunţat la post şi au uitat de cele sfinte şi s-au dat la dulce. Unii dintre cetăţenii prezenţi pentru a servi tradiţionalul meniu au lăsat deoparte ruşinea şi chiar au cerut o porţie dublă de mâncare sau mai multe pahare cu vin, care le-au fost oferite numaidecât de gazde. “Vin aici în fiecare an şi este bine că domnul primar se gândeşte şi la noi, cei necăjiţi. Fasolea este excelentă, iar vinul ne încălzeşte deoarece am fost cuprinşi de frig cât am asistat la manifestările de Ziua Naţională”, a spus un pensionar târgujian.
Izabella Molnar

1 dec (2)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here