Actualitate

Înscrierile în clasa I şi clasa pregătitoare încep în martie

 | 25 ianuarie 2012, 16:26 | 0 comentarii | 

Clasa IÎnscrierile în clasa I şi clasa pregătitoare pentru anul şcolar viitor vor începe oficial în luna martie 2012. Acestea se vor face informatizat, la nivelul fiecărei unităţi şcolare. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Părinţii vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare.

Semnatura eletronica CertDigital

Înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013 se va face în patru etape succesive. Astfel, în perioada 5-16 martie 2012 vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. În perioada 20-27 martie 2012 vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea copiilor din circumscripţia şcolară a unităţii de învăţământ solicitate. Cea de-a treia etapă, 23-25 aprilie 2012, va fi rezervată înscrierii copiilor care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi, din lipsă de locuri sau cei care nu au participat la nici o etapă de înscriere şi, în această etapă, solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. În sfârşit, în ultima etapă, 2-9 mai 2012, va fi asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculaţi, din diferite motive.

Clasa I sau clasa pregătitoare?

Pentru anul şcolar 2012-2013, înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de vârsta copilului, participarea la grădiniţă şi decizia părinţilor. Astfel, copiii care vor împlini şapte ani până pe 31 august 2012 inclusiv (născuţi înainte de 1 septembrie 2005) vor fi înscrişi în clasa I, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă. În ceea ce priveşte copiii care vor împlini şase ani până pe 31 august 2012 inclusiv, ei pot fi înscrişi fie în clasa I, fie în clasa pregătitoare. În ceea ce priveşte copiii care vor împlini şase ani între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 (născuţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006), aceştia vor putea merge atât în clasa pregătitoare (dacă părintele/tutorele legal instituit solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea de către experţi atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare), cât şi la grădiniţă, în grupa mare (dacă părintele/tutorele legal nu doreşte înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copilului de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă). La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli de circumscripţie, care are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă părintele solicită şcolarizarea la acea şcoală. Şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învăţământ decât cea la care este arondat domiciliul, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învăţământ. Dacă la respectiva unitate de învăţământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenţă şi echitate, pe baza unor criterii clare. Părinţii care doresc să afle informaţii suplimentare privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, au la dispoziţie linia telefonică gratuită TelVerde 0800 816 253.

Roxana Lupu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL