Italienii se dau în vânt după zbârciogii din Gorj

1609

Gorjenii care se pricep la ciuperci adună soiuri renumite pe care le vând pe bani frumoşi italienilor. Este şi cazul zbârciogilor care se adună din pădurile judeţului nostru şi ajung apoi în restaurantele cu stele Michelin din Europa. Cunoscătorii poziţionează zbârciogii pe podiumul celor mai gustoase ciuperci din lume.

Zbârciogul este numele dat mai multor specii de ciuperci aparținând genului Morchella, din familia Morchellaceae. Pălăria are formă ovoidă sau conică, de culoare brun-deschis, gălbuie-ocracee. Suprafața pălăriei este prevăzută cu numeroase alveole sinoase, neregulate. Regiunea himenială este individualizată în adânciturile alveolare de la suprafaţa pălăriei. Pălăria are formă de căciulă, goală în interior și concrescută cu piciorul. Piciorul alb e cilindric, bine dezvoltat și gol în interior. Carnea e fragedă, cu miros și gust plăcut. Apare primăvara de timpuriu, prin aprilie sau mai, în special în păduri de foioase sau pe locuri nisipoase, în lunci, în grupuri mici sau solitare. Este comestibilă, foarte apreciată în bucătăria franceză, dar nici italienii nu se dau în lături de a găti acest soi de ciuperci. Zbârciogii conțin cantități mici de toxine care sunt de obicei anihilate prin gătire. De aceea, aceste ciuperci nu trebuie consumate niciodată crude. S-a afirmat că, deși gătite, aceste ciuperci pot cauza simptome ale unei întoxicări slabe atunci când sunt consumate cu alcool. ,,Soţia mea uscă aceste ciuperci pentru că astfel sunt mai scumpe”, declară unul dintre cunoscătorii din Gorj care, în sezonul creşterii acestui soi de ciuperci, se ocupă de culegerea şi comercializarea lor.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here