Judecați pentru defrișare ilegală

464

Doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Tismana și un angajat al unei firme private implicate în exploatarea masei lemnoase în zona respectivă au fost trimiși în judecată și urmează să fie trași la răspundere pentru tăierea ilegală a peste 150 de arbori, în vara lui 2013. Constantin Vrâncuți și Eugen Bululete, primul fiind șef de district în zona Bistrița, iar celălalt pădurar la Ocolul Silvic Tismana, sunt acuzați că nu și-au făcut treaba și au permis defrișarea ilegală a pădurii identificată în teren ca fiind partida cu numărul 1420/2013. Pădurea nu fusese licitată și contractată, dar se învecina cu cea din partida care are numărul 1238/2013, care putea fi exploatată legal.
De altfel, Mihai Florin Cioboată, coordonator de exploatare în cadrul firmei care urma să taie partida 1238, a ajuns să aibă și el probleme cu legea acum pentru că la momentul respectiv i-a băgat pe muncitori să taie arborii din parcela 1420. Nici un reprezentant al Ocolului Silvic nu s-a sinchisit să meargă în teren și să le arate exact muncitorilor ce arbori pot fi tăiați legal, ulterior, pădurarii și Cioboată încercând să repare “greșeala” prin întocmirea în fals a unor acte. Documentele au ajuns la polițiști și procurori, care au constatat un prejudiciu de aproape 130.000 de lei, pe care firma la care lucra Cioboată l-a și achitat către Ocolul Silvic, pădurarii informându-i ulterior pe anchetatori, că ei ar fi suportat contravaloarea pagubelor.
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au descoperit că, arborii nu erau marcați și că Vrâncuți a încercat să îi „convingă” cu bani pe muncitorii care au făcut defrișarea ilegală pentru a spune că au fost cu el în teren și ar fi făcut, astfel, predarea corectă a partidei 1238. În iulie 2013, șeful de district a și fost reținut pentru 24 de ore, însă magistrații cărora le-a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă nu au emis mandat pe numele său, judecătorii dispunând doar controlul judiciar pentru o perioadă limitată de timp. Acum bărbatul urmează să fie tras la răspundere pentru abuz în serviciu, fals intelectual, dar și pentru că a încercat să îi convingă pe martori să spună minciuni în fața anchetatorilor.
Colegul său va fi și el judecat pentru că a falsificat acte menite să ascundă adevărul, în timp ce Mihai Florin Cioboată urmează să fie tras la răspundere pentru complicitate.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here