La şcoala din Dragoteşti, Inspectorii DSP nu au identificat nereguli în privinţa dezinsecţiei

422

Ancheta demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj la şcoala din satul Corobăi, comuna Dragoteşti, imediat după ce mai multor elevi li s-a făcut rău pentru că inhalaseră substanţe folosite la dezinsecţie, s-a finalizat. Potrivit directorului executiv al DSP Gorj, firma care s-a ocupat de dezinsecţie era acreditată şi avea autorizaţie de funcţionare, iar substanţele utilizate erau omologate. Cu toate acestea, un elev a ajuns la Spitalul Orăşenesc Turceni, unde a fost pus la perfuzii.

Cazul elevilor de la şcoala din Dragoteşti, cărora li s-a făcut rău după ce au început orele în clasele ce fuseseră supuse dezinsecţiei, a ajuns rapid la urechile oficialilor din Ministerul Sănătăţii. Aceştia au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Gorj să demareze o anchetă pentru a verifica dacă firma care a efectuat dezinsecţia are autorizaţie şi este acreditată, dar şi dacă substanţele utilizate sunt omologate. Intervenţia DSP Gorj a fost solicitată şi de un reprezentant al unităţii de învăţământ. Astfel, doi inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică s-au deplasat la faţa locului şi au început verificările, conform procedurilor. În final, se pare că totul era în regulă, deşi mai multor copii li s-a făcut rău, unul dintre ei ajungând la spital. „Ca urmare a verificărilor efectuate de noi, s-a constatat că firma respectivă era acreditată şi are autorizaţie de funcţionare. De asemenea, substanţele folosite sunt omologate. Dezinsecţia s-a făcut la cererea Primăriei Dragoteşti. Noi am fost solicitaţi de directorul şcolii, dar şi Ministerul Sănătăţii ne-a cerut să efectuăm o serie de verificări. De altfel, am şi trimis raportul la Minister”, a explicat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.

Nicio problemă identificată, dar un copil a ajuns la perfuzii
Interesant este că deşi, teoretic, totul a fost făcut conform procedurilor şi nu exista nicio problemă legată de firma care a efectuat dezinsecţia şi nici în privinţa substanţelor, un copil a ajuns la spital şi a fost pus la perfuzii. Cel mai probabil, după cum spune directorul executiv al DSP Gorj, care este şi cadru medical, nu s-a făcut o aerisire corespunzătoare a sălilor de clasă. „În mod normal, după aplicarea substanţelor respective, accesul în şcoală trebuia interzis timp de 3 ore; mai mult decât atât, înainte de începerea orelor de curs, sălile de clasă ar fi trebuit să fie aerisite minim 5 ore. Probabil aici a fost problema”, a precizat Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Din fericire, elevii care au prezentat simptome de intoxicaţie, miercuri, şi-au revenit rapid. Situaţia a fost monitorizată şi joi, însă în această zi nu a mai existat nicio problemă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here