Actualitate

Liant penal, între alesul de Padeș și cel de Tismana

 | 05 octombrie 2016, 00:30 | 2 comentarii | 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj are în cercetare, din luna septembrie a acestui an, un nou dosar penal înregistrat pe numele primarului PNL de Padeș, Antonie Serafim, dar și pe numele viceprimarului ALDE de la Tismana, Petre Narcis Remetea. Edilul, posesor deja al celui de-al doilea dosar penal, primul tot pentru abuz în serviciu, completat cu o dare de mită, este acuzat acum că ar fi facilitat, în mod ilegal, adjudecarea unor investiții, pe rețeaua de învățământ școlar local, în valoare de aproximativ 170.000 de lei, pentru firma familiei viceprimarului de Tismana. Lucrările vizează realizarea unei centrale termice și a unor grupuri sanitare la grădinițele și școlile din zonă.

Semnatura eletronica CertDigital

Viceprimarul ALDE din comuna vecină Padeșului, Petre Remetea, a renunțat, în acte la afaceri, după ce a devenit, în 2016, ales local la Tismana. Afaceristul, deținător al SC ELIMASTRO SRL cu sediul în Târgu-Jiu, a pasat însă cârma firmei în cauză soției sale, Corina Remetea, până atunci responsabil cu deșeurile societății, care din vara anului trecut a devenit, de nevoie, specialistă în construcții. Spunem asta deși pe site-ul societății în cauză figurează încă anunțul potrivit căruia “S.C. Elimastro S.R.L. a fost înființată în anul 2004 având ca obiect de activitate «Construcții civile și industriale» și ca unic asociat pe dl. Remetea Narcis Petre, domiciliat în orașul Tismana, satul Costeni”. Tot pe site-ul Elimastro este lăudat viceprimarul de Tismana astfel: “Ca administrator, dl. Remetea Narcis Petre, este o persoană dinamică cu spirit organizatoric, tânăr, cu ambiții mari și cu foarte multe realizări pe plan profesional și familial”.
Dacă privim declarația de avere a tânărului viceprimar Remetea realizăm că texul de mai sus este real, alesul local deținând nu mai puțin de 18 parcele de teren, intravilan și extravilan în Gorj și Mehedinți, două case, un apartament și patru mașini.

d1 1 d1 2 d2 1 d2 2 d3Oferte ofertante
Pe considerentul că soția nu cunoaște business, Petre Remetea, devenit între timp, viceprimar ALDE de Tismana, s-ar fi implicat direct în negocierea contractelor firmei de familie cu anumite autorități publice locale. Așa a ajuns respectivul, cu tot cu firma ELIMASTRO, și în curtea Primăriei Padeș, care căuta, în august, o societate care să realizeze o serie de investiții în rețeaua locală școlară.
O ofertă a ELIMASTRO ajunge astfel la Primăria Padeș pentru realizarea unei centrale termice la una din școli, investiția presupunând “Proiectare și execuție instalație de încălzire Școala Gimnazială Motru Sec”, valoarea acesteia fiind de 114.000 de lei.
O a doua ofertă este depusă de aceeași firmă la Primăria Padeș și pentru realizarea obiectivului “Modernizare și construire grupuri sanitare la grădinițele Motru Sec, Văieni și Apa Neagră din comuna Padeș”, lucrarea având valoarea de 44.999, 88 de lei.

desc zRemetea, în trecere pe la Padeș..
În momentul în care firma depune ofertele la Primăria Padeș în localitate și în incinta instituției publice își face apariția și viceprimarul de Tismana. Are o scuză, prin faptul că familia sa deține o locuință în Apa Neagră, pe raza comunei Padeș. Martorii prezenți la vizitele succesive ale viceprimarului de Tismana susțin, în schimb, că prezența proprietarului la primărie nu ar fi avut legătură cu calitatea sa de locuitor al comunei, ci cu lucrările puse la bătaie de instituția publică pentru care firma condusă de soția sa a depus oferte. Mai exact, Remetea ar fi venit personal să convingă autoritatea locală, în speță pe primarul Serafim Antonie, să selecteze firma familiei sale drept câștigătoare a lucrărilor în cauză, ce urmau a fi plătite din bani publici.
După vizitele “întâmplătoare” ale lui Remetea la Primăria Padeș, edilul PNL, Serafim Antonie alege, din multele oferte depuse pentru investițiile locale, tocmai pe cele ale vicelui de la Tismana.
Dintr-un foc, firma familiei Remetea ajunge să semneze cu Primăria Padeș două contracte extrem de avantajoase, asta dacă ne gândim că pentru modernizarea a trei toalete, două săli de grădiniță și o centrală termică, ELIMASTRO SRL câștigă 170.000 de lei.

petre remeteaLucrări fără autorizații de construcție
Firma câștigătoare se apucă de treabă pe 2 septembrie, prima lucrare adjudecându-și-o chiar în acea zi. Pe 26 septembrie, investiția este gata, iar Primăria Padeș este obligată să plătească lucrarea în valoare de 44.999,88 de lei, care nu a fost încă recepționată, ca urmare a faptului că ELIMASTRO nu a depus, nici în prezent, situația de lucrări, pe fiecare punct de lucru în parte, nu are avizele necesare și nici autorizație de construcție. Nici măcar proiectele de execuție ale investiției cu nr. de contract 239/AP/02.09.2016 nu au ajuns la comisia de recepție a Primăriei Padeș, formată din salariați ai instituției publice din Padeș.
În ce privește a doua investiție, aceasta se află în curs de realizare și, în prezent, ea fiind adjudecată pe 13 septembrie, se pare tot fără avizele necesare, susțin cei din comisia de recepție. Este vorba despre contractul cu nr. 253/AP/13.09.2016.
În ciuda acestor carențe, Remetea este văzut constant în șantierele deschise de ELIMASTRO SRL la unitățile școlare din Padeș, pentru supravegherea lucrărilor obținute de firma familiei sale. Prezența sa este o garanție pentru beneficiar că firma își face treaba.

Trafic de influență și instigare la abuz în serviciu
Felul în care s-au atribuit aceste investiții a stârnit nemulțumiri în Padeș, o plângere penală pe numele primarului Serafim Antonie și a viceprimarului Remetea, ajungând, luna trecută, pe masa procurorilor din Târgu-Jiu. Mai exact, pe 28 septembrie cei doi s-au ales cu dosarul penal nr. 298/P/2016 înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în care sunt acuzați, primarul de abuz în serviciu, iar viceprimarul de Tismana de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.
Dosarul se află în lucru, pârâții putând răspunde penal pentru faptele de care sunt acuzați.
Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoare2 comentarii in “Liant penal, între alesul de Padeș și cel de Tismana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL