Medici cu mandate determinate pentru Berleşti şi Slivileşti

330

medici de familieÎn acest an, mai mulţi medici gorjeni s-au acreditat pentru medicina de familie, pe perioadă determinată conform contractului-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări (CJAS) Gorj. Şi asta deoarece în judeţul nostru există zone rurale unde medicii de familie au listele mult prea încărcate cu pacienţi şi nu mai fac faţă consultaţiilor şi solicitărilor.

Şi în judeţul Gorj există localităţi ce au medici de familie ale căror liste sunt mult prea încărcate cu pacienţi, astfel că au apărut noi medici de familie în zonele respective. “Conform contractului-cadru există o comisie formată din reprezentanţi ai Patronatului Medicilor de Familie, CJAS şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj, care pot autoriza medici de familie pe o perioadă determinată, iniţială de trei luni de zile, în zonele stabilite ca având insuficienţi medici de familie”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Gorj.

Astfel, dacă există medici care doresc să lucreze în medicina de familie, pot face formalităţile necesare adresându-se conducerii CJAS Gorj, intrând în acest mod într-o comisie de furnizare de servicii medicale primare. “Timp de trei luni de zile, medicul respectiv este plătit de către CJAS, iar dacă îşi adună numărul minim de înscrişi pe listă, respectiv de cinci sute de pacienţi la ţară şi o mie în zonele urbane, i se face un contract pe şase luni de zile, urmând ca apoi dacă şi-i păstrează să îşi continue contractul cu CJAS la fel ca ceilalţi medici de familie din judeţ”, a precizat Moisescu.

Deficit la Plopşoru şi Turceni

În situaţia descrisă mai sus, sunt autorizaţi în prezent pe o perioadă minimă de trei luni de zile, doi medici de familie, unul care furnizează servicii medicale primare pentru localnicii din Berleşti şi un altul pentru oamenii din comuna Slivileşti. De aceşti medici era şi va fi nevoie deoarece pacienţii înscrişi pe liste depăşeau limitele.

La nivelul judeţului Gorj există un număr de 200 de medici de familie care se află în contract cu CJAS. Liste încărcate cu pacienţi există la medicii de familie din Mătăsari, Motru şi Târgu-Jiu, în ultima localitate existând un procent de 10% din totalul medicilor de familie ce au înscrişi pe liste peste 2.200 de pacienţi. Numărul acesta este de fapt şi limita pacienţilor ce pot fi înscrişi pe lista aceluiaşi medic de familie, minimul de pacienţi fiind de 1.800 la oraşe şi 500 la ţară. “La polul opus se află localităţile Roşia de Amaradia, Turceni şi Plopşoru, acolo unde, numărul de medici de familie este mai mic decât necesarul”, a mai spus Mihai Moisescu. El a mai precizat că judeţul nostru este în mare parte acoperit la numărul medicilor de familie furnizori de servicii medicale primare, existând chiar şi puţină concurenţă.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here