Medicul de gardă dormea! – Bebeluş în stare gravă la Craiova după ce mama a născut prematur, la SJU Târgu-Jiu, cu asistenta

1764

Caz şocant la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu după ce o gravidă a născut prematur, săptămâna trecută, o fetiţă de nici două kilograme, naşterea nefiind asistată de medicul ginecolog de gardă, cum ar fi fost normal, ci de o asistentă. Mai mult decât atât, doctorul care trebuia să fie responsabil cu naşterea, Constantin Puşcu – medicul de gardă la acea dată, nu ar fi venit deloc la proaspăta mămică, aceasta spunând că, deşi în fişa medicală s-a menţionat că la naşterea în cauză ar fi fost prezent un doctor, documentul purtând parafa medicului Horia Madroane, ea nu a fost asistată de niciun ginecolog. Nici neonatologul de gardă nu ar fi dat mai multă importanţă cazului, mama aflând, la ore bune după naştere, de la o asistentă, că bebeluşul său are probleme grave de respiraţie. A trebuit să mai treacă alte câteva ore până când medicii de la Maternitate să recunoască faptul că sunt depăşiţi de situaţie şi să ceară transportarea bebeluşului şi a mamei la spitalul din Craiova. Fetiţa, născută la 34 de săptămâni, a fost dusă cu elicopterul SMURD la Spitalul nr.1 din Craiova, iar mama a fost şi ea transportată a doua zi, cu o ambulanţă, la aceeaşi unitate medicală. Cadrele medicale de la Craiova i-au comunicat tatălui că, în opinia lor, la SJU Târgu-Jiu nu s-a făcut nimic pentru bebeluşul adus pe lume doar sub supravegherea unei asistente. Deocamdată, cazul nu face obiectul unei anchete interne a SJU.

O tânără familie din Târgu-Jiu trece acum prin momente dramatice după ce primul lor copil, adus pe lume joi noaptea, a fost la un pas să-şi piardă viaţa, starea lui de sănătate nefiind nici în prezent una bună.
act fetitaTânăra mamă de doar 26 de ani s-a internat, joi dimineaţa la ora 01.00 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu având dureri specifice naşterii. Sarcina avea 34 de săptămâni şi gravida fusese avertizată deja de medicul care o monitorizase în ultimele luni că are colul deschis şi fătul este orientat cu capul în jos, existând astfel posibilitatea să nască prematur şi nu la termenul de 38-40 de săptămâni. Deşi tânăra a respectat indicaţiile ginecologului său, în noaptea de miercuri spre joi, a simţit dureri puternice şi s-a deplasat la spitalul din municipiu pentru a-i fi acordate îngrijiri de specialitate.
Ea a fost preluată la sosirea în unitate de către o asistentă, iar la o oră după internare a şi născut. Tânăra a adus pe lume o fetiţă de 1850 de grame şi 48 de cm, la naştere asistând, în mod şocant, doar o asistentă, medicul de gardă dormind, potrivit spuselor mamei.

Puşcu, acuzat în iunie de malpraxis, dormea în post
La scurt timp după momentul naşterii premature, fetiţa a fost preluată de un neonatolog, iar mama a fost dusă în salon. Timp de câteva ore, proaspăta mamă nu a ştiut nimic despre fetiţa sa şi nici nu a dat ochii cu medicul de gardă, Constantin Puşcu, care oricum nu o asistase la naştere.
Cu toate că a născut, joi, la ora 02.10, după opt ore, lăuza a întrebat o asistentă despre starea fetiţei pe care o născuse. I s-a comunicat abia atunci că nou-născutul se află în stare gravă, având probleme cu respiraţia. Mama nu s-a alarmat, fiind încrezătoare în cadrele medicale şi aşteptând ca acestea să facă tot posibilul ca fetiţei sale să-i fie bine.
După alte câteva ore, femeia şi-a sunat soţul, în vârstă de 28 de ani, pentru a-i solicita să-i aducă la spital certificatul de căsătorie şi actele lor de identitate, deoarece personalul spitalului o anunţase că starea fetiţei este foarte gravă şi micuţa trebuie transportată, de urgenţă, cu elicopterul SMURD, la spitalul din Craiova. În scrisoarea medicală se menţionează că gravida, internată pe 23 iulie la SJU Târgu-Jiu, a venit la unitatea medicală cu membrane rupte şi necesita asistenţă medicală.
La externarea făcută a doua zi, părinţii au văzut că pe certificatul constatator al naşterii se regăseşte parafa medicului Horia Madroane, precizându-se că naşterea act6a fost una normală, fiind chiar asistată de un medic.
Mama neagă prezenţa vreunui medic în sala de naşteri, precizând că a aflat în spital că de gardă fusese însă doctorul Puşcu, medic care, de altfel, a fost acuzat de malpraxis chiar la jumătatea lunii trecute, după ce un bebeluş a murit la naştere la SJU Târgu-Jiu.

Starea fetiţei: stabilă, dar gravă!
Aflaţi la Spitalul nr.1 Craiova, unde mama şi fetiţa sunt internate, tinerii părinţi din Târgu-Jiu susţin că, deocamdată, vor doar să tragă un semnal de alarmă privind ceea ce li s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât medicii craioveni le-au spus că la Târgu-Jiu nu s-ar fi act7făcut nimic pentru salvarea copilului lor.
Acum, fetiţa se află încă în stare gravă, dar stabilă. Părinţii nu intenţionează, încă, să facă o plângere împotriva celor vinovaţi la Colegiul Medicilor Gorj şi nici la conducerea SJU Târgu-Jiu, ei fiind preocupaţi de sănătatea fetiţei, menţionând doar că vor să afle şi alţi părinţi prin ce au trecut ei, astfel încât nimeni să nu mai păţească la fel.
Din lipsa unei sesizări scrise, conducerea SJU Târgu-Jiu nu va demara, încă, o anchetă internă în acest caz. Managerul Tiberiu Tătaru a menţionat, ieri, că doar la o sesizare scrisă a părinţilor va iniţia o astfel de anchetă, care s-ar putea finaliza cu sancţionarea celor vinovaţi.
Cazul este extrem de grav şi ar necesita, însă, o sesizare din oficiu a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, evenimentul pătând din nou imaginea unităţii medicale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here