Morega susţine crearea Complexului de Chimizare a Lignitului

592

Preşedintele Institutului de Analiză, Investigaţii şi Politici Publice, Dan Morega, vede crearea Complexului de Chimizare a Lignitului, pentru care s-a realizat un studiu aprofundat, drept o variantă propice la concedierile iniţiate de conducerea Complexului Energetic Oltenia(CEO). Morega consideră astfel că disponibilizările din iunie vor fi doar primul val al trimiterii colective a anagajţilor CEO acasă, motiv pentru care Laurenţiu Ciurel ar trebui să prezinte public cele două variante pe care le are în prezent, măcar pentru atenuarea impactului social al disponibilizărilor. Şeful IAIPP critică lipsa de transparenţă a companiei legat de cele două proiecte şi refuzul de a-l pune în practică pe cel optim, care în viziunea lui Morega, este cel privind Complexul de Chimizare a Lignitului Motru-Târgu-Jiu.

Morega se alătură sindicatelor care au tras un semnal de alarmă legat de proiectul privind menţinerea în stand-by a studiului privind Complexul de Chimizare a Lignitului, realizat de o firmă din Braşov. “Ciurel ar trebui să iasă public să spună că sunt, pentru CEO, viabile, două variante: cea de gazificare a cărbunelui în scoarţă, adică pui sonde cu o presiune oarecare, care vor arde cărbunele în scoarţă ceea ce crează însă probleme de mediu şi de folosire a pământului, şi cea privind complexul prin care cărbunele poate fi transformat în produse petrochimice. Aici ar trebui să aibă o poziţie foarte clară, să facă publice avantajele şi dezavantajele celor două soluţii. Nu trebuie să lucreze în mod mârşav şi parşiv atât el, cât şi cei de la Agenţia de Resurse Minerale de la Bucureşti. Asta deoarece dacă se poate salva ceva, gorjenii trebuie să ştie”, a afirmat, cu tărie, Morega aducând în discuţie iar problema spinoasă a disponibilizărilor. “Ciurel are alternative, dar nu vrea să ia în calcul decât disponibilizările. Acum a ajuns la un oarecare consens cu sindicatele, dar el ştie că aceasta va fi de fapt doar prima tranşă de 3000 de mineri pe care îi disponibilizează. El ştie că, pe parcurs, şi alţi mineri vor mai fi trimişi acasă. De altfel, chiar managerul general, Laurenţiu Ciurel, a anunţat public că trebuie să reducă mai mult numărul de personal al CEO pentru realizarea criteriilor de performanţă. Asta, deşi, doar Ciurel este de vină că nu se îndeplinesc aceste criterii, şi vorbim aici de managementul lui prost şi de echipa managerială cu probleme de profesionalism şi competenţe manageriale”, a completat Morega.

Nota 2 la dotări
Morega atrage, de asemenea atenţia, şi în legătură cu moartea clinică în care se află utilajele din minerit, cu lipsurile numeroase la capitolul scule şi dotări tehnice de ultimă oră. “Ciurel se face că nu vede că sunt o serie de probleme grave în CEO legate de dotarea tehnică, de reparaţiile şi reviziile curente nefăcute la timp şi de lipsa utilajelor moderne. Asta deşi ştie că reducerea costurilor nu se face doar dând oameni afară, ea se face şi prin introducerea de tehnică nouă, prin reparaţiile şi reviziile la zi a utilajelor şi a unui management performant realizat de profesionişti cu experienţă în spate”, a completat preşedintele IAIPP.

Cariere închise pentru diminuarea puterii sindicale
Morega a adus în discuţie şi problema apărută la Cariera Peşteana Sud, care se vrea externalizată în vară, asta pentru că sindicatul FNME de aici să fie distrus. “Sunt de părere că această carieră de la Peşteana Sud va fi externalizată numai pentru că anumiţi lideri sindicali nu se supun administraţiei. Vorbesc de Pârvulescu de la FNME care se doreşte să rămână fără obiect ca lider pentru zona respectivă”, a subliniat Morega. “Eu sunt convins că vor fi şi alte disponibilizări deoarece s-au ivit, acum, două posibilităţi de utilizare a cărbunelui acolo unde Ciurel spune că trebuie să închidă unele mine. Vorbim de Peşteana Sud, unde Ciurel spune că sunt costuri mari, deşi şi la Jilţ Sud şi Pinoasa sunt cheltuieli mari, dar cei de acolo sunt lăsaţi în pace. Explicaţia este că, Ciurel pregăteşte ca unele mine să fie luate de Cristian Burci, proprietarul Prima TV şi a unei agenţii de turism. Mă întreb astfel cum este posibil să faci gazificarea prin sonde şi prin arderea cărbunelui în scoarţă când există varianta a doua, mult mai benefică pentru gorjeni, care va duce la angajarea unui număr mai mare de oameni, adică realizarea unui Complex de Chimizare a Lignitului. Asta permite angajarea mai multor oameni, aproape 12.000 de persoane, şi care ar împiedica urmările disponibilizărilor”, susţine Morega.

Felicită sindicaliştii care au refuzat posturile de inspectori
“Dictatura formată la vârful CEO pune presiune pe liderii aduşi în funcţii în administraţie. Îi felicit însă pe cei care nu au trecut sub această dictatură, dar mă întreb cât vor mai rezista”, a conchis Morega, spunând că după Sărbătorile Pascale vor începe adevăratele scandaluri între administraţie şi sindicate pe marginea listelor de disponibilizaţi.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here