Motrenii nu vor mai beneficia de subvenţie la gigacalorie

500

Anul 2018 vine cu o veste proastă pentru mii de români, ca urmare a unei directive a Uniunii Europene, care prevede ca de la 1 aprilie 2018, autorităţile nu mai pot oferi subvenţie la gigacalorie.

Dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţioneze energia termică în ţară, situaţia va deveni una cu impact major negativ pentru cetăţenii municipiului Motru care primeau o subvenţie lunară de 23 de lei din partea primăriei. Motrenii plătesc cea mai ieftină căldură din ţară. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru produce gigacaloria la un preţ cu mult sub preţul de cost de la nivel regional şi naţional. Localitatea este singura din judeţul Gorj în care furnizarea agentului termic se realizează în regim centralizat. Preţul gigacaloriei este de 183 de lei, însă populaţia o plăteşte cu 160 de lei. Diferenţa este acoperită de Consiliul Local Motru, prin subvenţii plătite către Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din municipiu. “La ora actuală, 80% din populaţia municipiului Motru primeşte căldură în sistem centralizat, furnizată de UATAA Motru. Pentru 2017, preţul unei gigacalorii a fost de 183 de lei, iar populaţia plătea 160 de lei, diferenţa de 23 de lei fiind suportată din bugetul local. În ultima şedinţă de Consiliu Local, noi am aprobat şi pentru anul 2018 o subvenţie de 23 de lei, iar preţul gigacaloriei a fost stabilit la 175 de lei. Pentru noi, autorităţile locale ar fi foarte bine dacă s-ar scoate această subvenţie, deoarece s-ar face economii importante la bugetul local. Rămâne de văzut dacă termenul de 1 aprilie 2018 de eliminare a subvenţiei la energia termică va fi păstrat sau se va face o amânare a termenului”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

Se cere amânarea termenului până în 2021
Cei mai mulţi români care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti. În acest sens, primarul general Gabriela Firea a cerut autorităţilor centrale amânarea termenului până în 2021. “Sunt convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului. Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc”, a declarat edilul general al Capitalei pentru presa centrală.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here