Municipiul Târgu-Jiu a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi diabetul”

528

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu, a organizat cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, în perioada 17-19 aprilie, la Târgu-Jiu. Acţiunea a vizat informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei şi depistării precoce a diabetului, cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Astfel, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, care suferă de această afecţiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane.
Regiunea Sud Vest, din care face parte şi judeţul Gorj, se află pe locul patru în topul zonelor cu cele mai multe persoane cu diabet din România (12,1%). Tocmai de aceea, o campanie de informare şi conştientizare este mai mult decât necesară.
În acest an, Campania Naţională “Controlează-ţi diabetul” s-a desfăşurat la Târgu-Jiu. “Judeţul Gorj este, pentru două zile, capitala Diabetului românesc, pentru că în această perioadă avem o serie de manifestări legate de diabetul zaharat în această zonă. Diabetul este o boală gravă, dar dacă o depistăm la timp şi o tratăm corect, putem trăi mai mult decât normal. La nivel mondial, la fiecare trei secunde se diagnostichează o persoană cu diabet”, a precizat Maria Moţa – preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Medicul Lucreţia Pârcălăboiu, reprezentanta Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu a menţionat: “Am ţinut ca această campanie să se deruleze la Târgu-Jiu pentru că suntem un orăşel mic, este adevărat, dar am considerat că nu numai centrele universitare pot să beneficieze de o campanie de acest nivel”.

Mai mulţi diabetici, în Gorj
Prezent la conferinţa de presă organizată în cadrul campaniei “Controlează-ţi Diabetul”, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a prezentat o serie de cifre ce relevă creşterea numărului diabeticilor “În ultimii doi ani am avut o creştere a bugetului cu 20%, de la şase milioane de lei la 8.200.000 de lei. De asemenea, o creştere a numărului de pacienţi înscrişi în program cu peste 20%, de la 7380 la 8379 şi o creştere a costului pe pacient de la 820 de lei la 890 de lei”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Dată fiind situaţia privind diabetul, pentru a sublinia importanţa depistării precoce a acestei afecţiuni, în cadrul Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, la Târgu-Jiu, s-a organizat o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate în ziua de 18 aprilie 2015, interval 09.00 – 16.00, în faţa Prefecturii judeţului Gorj, din municipiul Târgu-Jiu. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a subliniat importanţa acestei campanii la Târgu-Jiu. “Mulţumesc că aţi ales să organizaţi campania naţională aici, la Târgu-Jiu, acasă la Brâncuşi. Mă bucur că insistaţi pe prevenţie. Sfatul medicului trebuie ascultat. Am rămas surprins să constat că avem copii cu diabet, de aceea, consider că e normal să fim responsabili”, a declarat Călinoiu.

Mişcarea şi stilul de viaţă sănătos, esenţiale în prevenirea diabetului
Duminică, 19 aprilie 2015, începând cu ora 15.00, în incinta Shopping City Târgu-Jiu, s-a desfăşurat o activitate dedicată adoptării unui stil de viaţă sănătos prin practicarea mişcării zilnice. Astfel, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu a făcut o demonstraţie de dans, un îndemn la practicarea exerciţiului fizic zilnic.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2. “Există o serie de avantaje pe care le aduce activitatea fizică în prevenirea diabetului. Orice formă de mişcare, chiar şi utilizarea zilnică a scărilor în locul ascensorului, contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii organismului şi a calităţii vieţii şi reduce probabilitatea apariţiei diabetului”, a subliniat prof.univ.dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

diabet2Manifestare dedicată profesioniştilor din sănătate
Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” vizează implicarea specialiştilor, autorităţilor şi mass-mediei în propagarea mesajului de alarmă cu privire la incidenţa şi prevalenţa crescută a cazurilor de diabet în România. În cadrul acţiunii, la Târgu-Jiu a avut loc, pe 18 aprilie, cursul de Diabet, Sindrom Metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related diseases).
Printre temele de interes abordate în cadrul cursului se numără: Screeningul şi diagnosticul bolilor metabolico-nutriţionale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolic; Prevenţie în diabetul zaharat tip 2; Boala cronică de rinichi diabetică: screening, diagnostic, principii de management clinic; Dietoterapia în diabetul zaharat tip 2 – ce spun ultimele ghiduri?
Cursul s-a adresat medicilor specialişti, primari şi rezidenţi din diabet, medicină de familie, cardiologie, medicină internă, nefrologie, endocrinologie, neurologie, oftalmologie şi chirurgie.
Participanţii au primit, de la reputaţi specialişti în domeniu: informaţii şi noutăţi cu privire la cele mai noi date legate de diabetul zaharat, obezitate, sindrom medabolic, dislipidemii şi altele.
Directorii cursului au fost: prof. univ. dr. Maria Moţa şi dr. Lucreţia Pârcălăboiu. Evenimentul a fost creditat cu puncte EMC şi s-a adresat exclusiv profesioniştilor din domeniul medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here