Nouă organigramă pentru instituţii de agricultură! Direcţia Agricolă Gorj rămâne fără 13 angajaţi

613

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să reorganizeze direcţiile pentru agricultură judeţene şi să înfiinţeze o serie de instituţii la nivel central, care să le preia atribuţiile. După aprobarea proiectului de către Parlament, o serie de schimbări vor interveni şi la Gorj la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), unde unii salariaţi vor fi redistribuiţi la noile compartimente ce vor fi înfiinţate.

Ministerul Agriculturii a stabilit noua organigramă a instituţiilor din subordine. Proiectele de acte normative referitoare la fiecare instituţie au fost deja supuse dezbaterii publice. La nivelul judeţului Gorj, vor dispărea compartimente din cadrul Direcţiei pentru Agricultură, urmând să fie înfiinţate instituţii noi la nivel naţional, cu filiale teritoriale. Astfel, se prevede o Autoritate Naţională Fitosanitară, care va prelua, în judeţ, angajaţii unităţilor fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură. O altă instituţie nou creată este Agenţia Naţională de Zootehnie, care preia activitatea şi personalul Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. Tot aici va fi angajat şi personalul cu atribuţii de inspecţie în domeniul zootehniei din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului, precum şi activitatea de inspecţie privind activitatea de clasificare a carcaselor. De asemenea, va fi înfiinţată Direcţia monitorizare, inspecţii, verificare şi control, care va prelua activităţile respective de la Direcţia pentru Agricultură.

În judeţ n-a venit încă organigrama
În ciuda acestor schimbări deja anunţate şi pregătite de ceva vreme, la sediul DADR Gorj nu a ajuns până acum noua organigramă, deşi conducerea instituţiei deja a fost pusă la curent cu noile schimbări din instituţie. “Ştiu că se va înfiinţa Autoritatea Naţională Fitosanitară care va prelua de aici din judeţ Unitatea Fitosanitară, care acum numără 7 angajaţi; se vor înfiinţa la nivel naţional 8 centre fitosanitare regionale şi, cel mai probabil, biroul de la Gorj va aparţine de regionala de la Craiova. Din câte am înţeles, la Gorj va fi un şef de birou însă fără personalitate juridică. Cei care sunt pe activitatea de Inspecţii, am înţeles că vor rămâne pe aceleaşi birouri, aici în instituţie, însă vor raporta activitatea direct la Bucureşti la Direcţia monitorizare inspecţii. Noua organigramă prevede pe aceste posturi maxim 6 inspectori, noi deja oricum aveam 4, şi credem că nu se va umbla la numărul acestora”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj. Acesta a precizat că alţi doi salariaţi ai instituţiei pe care o conduce vor aparţine de nou înfiinţata Agenţie Naţională de Zootehnie: “Se va forma un Oficiu Judeţean de Zootehnie, iar cei doi oameni ai noştri vor fi preluaţi de noua structură. Restul angajaţilor DADR Gorj vor rămâne pe aceleaşi poziţii în instituţie şi vom fi tot în subordinea MADR. Probabil că va mai dura câteva luni până vor intra în vigoare aceste schimbări deoarece urmează ca proiectul să fie aprobat în Parlament şi apoi să se publice în Monitorul Oficial, urmând ca protocolul de predare-primire să se efectueze intr-un termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial”.

Un angajat la Gorj pentru Agenţia Zonei Montane
De asemenea, este prevăzută înfiinţarea Agenţiei Zonei Montane. Înfiinţarea acesteia presupune realizarea unei strategii specifice acestor zone. Agenţia Zonei Montane va avea sediul la Vatra Dornei şi va avea filiale doar în județele cu zonă de munte, printre care și Gorjul. “Am înţeles că în această nouă Agenţie va fi inclus şi judeţul nostru; va trebui să fie angajat un om care să se ocupe de ceea ce presupune structura şi care va sta aici cu noi în instituţie”, a precizat şeful DADR Gorj, Dan Tănăsescu.
Această instituție nou creată “elaborează şi propune spre iniţiere Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi, după caz, avizează proiectele de acte normative al căror obiect se referă la dezvoltarea şi protecţia zonei montane, valorificarea superioară a resurselor naturale şi umane din zona montană, urmărind aplicarea acestora cu respectarea limitelor de autoritate, a principiilor autonomiei operatorilor economici şi a autonomiei locale”. Printre atribuţiile Agenţiei se numără participarea la elaborarea Orientărilor strategice naţionale pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here