Octogenar din Târgu-Jiu, pericol public la volan! – Șoferul inapt medical va fi prezent în trafic încă trei ani, pentru că nu îi expiră carnetul de conducere

586

Caz fără precedent în județul Gorj unde un pensionar în vârstă de 83 de ani, inapt medical, conduce fără restricții pe șosele, deoarece actul care îi stopează accesul în trafic stă în poșeta concubinei sale, nu la poliție! Deși a făcut opt tamponări în doar câteva luni, la ultimul eveniment care a avut loc, în urmă cu două săptămâni, la Ursați, fiind la un pas să lovească trei copii, șoferului Spiridon Măndoc nu i se poate anula permisul, din cauza unei fisuri în legislație. Cum însă carnetul de conducere a lui Măndoc expiră abia în 2020, iar legea nu îl obligă pe posesor în acest răstimp să-și facă vreun control medical, octogenarul-pericol public va reveni, nestingherit, în câteva zile, în trafic.

În vârstă de 83 de ani, conducătorul auto Spiridon Măndoc locuiește în zona 9 Mai a Municipiului Târgu-Jiu, alături de concubina sa. Anul trecut, deși avea deja grave probleme medicale, Măndoc, pasionat de șoferie, a decis să-și cumpere un autoturism cu care putea prinde viteză mai mare în trafic. Medicul său de familie, dr. Elena Șomănescu, îi indică însă să nu urce la volan, și chiar îi eliberează un act medical în care notează că Spiridon Măndoc este INAPT să conducă un autoturism. Actul nu ajunge însă la poliție cum ar fi fost corect, pentru ca acest organism să anuleze carnetul de conducere al posesorului, ci în poșeta concubinei șoferului. Femeia, când este cazul, prezintă documentul medical, pentru a-l scuza pe partenerul său de viață de aplicarea legii. În paralel, concubina se plânge, în stânga și în dreapta, că nu îl poate ține departe de mașină pe octogenar.

A scăpat de fiolă și, 30 de zile, de permis!
Așa s-a întâmplat și cu exact două săptămâni în urmă, când, pe 14 septembrie, seara după ora 20.00, Spiridon Măndoc este implicat într-un accident rutier în zona Ursați a municipiului Târgu-Jiu. Acesta, aflat la volanul mașinii sale, este protagonistul unei tamponări, spun reprezentanții IPJ Gorj, la solicitarea Gorjeanul. Martorii evenimentului susțin însă că, de fapt, octogenarul a fost la un pas să acroșeze cu mașina sa trei copii. Pentru încălcarea codului rutier, șoferului i se suspendă, pe loc, carnetul de conducere. Asta însă pentru o lună de zile, polițiștii de la Rutieră indicându-i vârstnicului să ajungă și la spital. În acea joi seară, Spiridon alături de concubina sa, cu câțiva ani mai tânără, ajung la UPU Târgu-Jiu, unde conducătorul auto, ușor accidentat, este investigat medical. Medicii constată că acesta este bolnav de Parkinson, dar și este afectat de boala Alzheimer. Concubina prezintă medicilor și adeverința medicală eliberată de dr. Șomănescu în care se subliniază că respectivul pacient este inapt pentru a conduce pe drumurile publice. Medicii se șochează și cer explicații poliției, reprezentanții Poliției Rutiere Târgu-Jiu spunând că atât timp cât actul nu este prezentat la post, șoferul poate conduce mașina nestingherit. De asemenea, li se explică medicilor că Măndoc nu a fost testat cu aparatul etilotest, deoarece în caz de tamponare nu se apelează la această procedură.

I-a ascuns cheia de la mașină
Astfel informat, personalul medical cere explicații concubinei, femeia spunând, aproape plângând, că nu îl poate ține pe octogenar departe de mașină. Chiar și când i-ar fi ascuns cheia de la autoturismul cumpărat, anul trecut, acesta ar fi găsit o soluție să urce la volan, a mai spus vârstnica, explicând că ea nu se va duce niciodată la poliție ca să prezinte adeverința în cauză. IPJ Gorj, prin purtătorul de cuvânt Miruna Prejbeanu, susține că medicul de familie al pacientului respectiv este obligat să se prezinte la poliție pentru a comunica afecțiunile bătrânului, recomandând retragerea permisului, ca abia apoi polițiștii să-i anuleze acestuia carnetul de conducere.

Medicul de familie așteaptă polițiștii la cabinet
Medicul de familie al lui Spiridon Măndoc, Elena Șomănescu, susține, în schimb, că ea nu va face asta, deoarece are prea mult de muncă, urmare a numărului mare de pacienți pe care îi are la cabinet zilnic. Doctorița Șomănescu susține, în schimb, că va sta la dispoziția polițiștilor pentru date suplimentare legate de pacient și că le va da chiar actele medicale necesare pentru retragerea carnetului pacientului său, pe care îl consideră, în continuare, inapt pentru condus.
Medicul de familie subliniază că boala lui Măndoc s-a acutizat în ultimii doi ani, dar și că la eliberarea carnetului de conducere acesta ar fi fost sănătos.
“Pacientul meu, potrivit femeii sale, și-a cumpărat de puțin timp o altă mașină, de ocazie, și conduce nestingherit, spre teama acesteia. Cu două săptămâni în urmă, a mai făcut un accident, la Ursați. El are tulburare depresivă recurentă, boală destul de gravă, care îl face inapt medical. Este sub tratament. Eu i-am eliberat un document în care subliniez asta. Medicul de familie nu umblă după polițiști pe stradă să atragă atenția că șoferul cutare e inapt. Nu pot face asta, să mă duc eu la poliție să reclam, ați văzut câți oameni sunt la ușă? Eu i-am dat femeii documentul și nu stau să văd ce face domnul Măndoc. Dânsul are carnetul luat mai demult, nu mai este obligat să facă vreo fișă medicală până îi expiră acesta, spuneți dumneavoastră peste trei ani, așa că este un real pericol în trafic! Eu i-am semnat, cu ani în urmă, că este sănătos, dar acum sigur nu va mai trece de un control psihiatric ca să i se reînnoiască carnetul de conducere. La un astfel de control el va fi declarat inapt. Concubina lui vine permanent la noi aici la cabinet și se plânge de ce pățește cu acesta, în legătură cu dorința lui de a conduce. Mi-a spus că l-a încuiat în casă ca să nu meargă la mașină, dar și așa a găsit soluții. Eu i-am dat femeii acel document ca să îl prezinte organelor competente, de ce nu l-a prezentat la poliție nu mai știu”, a spus medicul de familie Elena Șomănescu, menționând că le stă, la cabinet, la dispoziția polițiștilor pentru date suplimentare legate de pacientul Măndoc.

Caz singular!
“Eu le răspund la întrebări, le fac xerox cu fișa acestuia, cu ultimul diagnostic pus de medicul specialist, dar să merg eu, singură, la postul de poliție, nu fac asta. Exclus.. Dânșii pot face apoi procedura”, a mai spus doctorița, explicând că o situație identică cu cea a pacientului său de 83 de ani nu a mai întâlnit în lunga sa carieră profesională. Dacă IPJ Gorj-Poliția Rutieră nu va intra în posesia documentelor medicale de la medicul de familie, șoferul de 83 de ani va reintra în posesia carnetului său de conducere luna viitoare. Carnetul suspendat va reveni astfel la posesorul de drept, având valabilitate încă trei ani de zile, perioadă în care posesorul nu este obligat să treacă pe la medicul specialist. Cazul Măndoc ar trebui să le dea de gândit parlamentarilor de Gorj pentru a completa legislația rutieră cu obligativitatea persoanelor vârstnice de a fi controlate medical mai des decât cele tinere, mai ales dacă respectivii au incidente repetate în trafic.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here