“Oltenia de sub munte” a luat-o la vale, în Polovragi

576

Efectele ploilor abundente de la sfârşitul lunii iulie încă se resimt în Gorj. În zona Polovragi, drumul cunoscut sub denumirea „Oltenia de sub munte” s-a crăpat, diferenţa de nivel făcându-i pe şoferi să reducă viteza. Cel mai probabil, este nevoie de o investiţie importantă pentru lucrările de consolidare a drumului, înainte de venirea altor ploi.

2DJ 665, care se desprinde din DN 67 în oraşul Horezu şi leagă între ele toate aşezările submontane (Vaideeni, Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Crasna), după care accede în E 79, în apropierea localităţii Curtişoara, este un drum de mare atractivitate peisagistică, care pune în valoare patrimoniul cultural al satului oltenesc. Din păcate, în zona comunei Polovragi,  pe tronsonul unde se coboară spre Olteţ, pentru a se ajunge la Baia de Fier, drumul dă semne că o ia la vale. Ploile însemnate cantitativ, de la finele lunii iulie, au produs o alunecare de teren, fapt ce a condus la crăparea drumului.

Drum plombat înainte de Nedeia de la Polovragi
3Chiar în zona unde drumul este crăpat au fost realizate câteva plombări ale asfaltului înainte de a începe Nedeia de Sfântul Ilie, organizată anual la Polovragi. Natura s-a dezlănţuit la câteva zile după sărbătoarea menţionată, drumul fiind vizibil afectat. Conducătorii auto care tranzitează, acum, zona sunt nevoiţi să reducă viteza pentru a reuşi să treacă cu bine de denivelare. Autorităţile sunt puse în situaţia de a investi în reabilitarea şi consolidarea drumului. „Oltenia de sub munte” este o zonă turistică cunoscută şi consacrată pe plan naţional şi internaţional, care concentrează un patrimoniu natural şi cultural de excepţie. Turişti din întreaga ţară şi chiar de peste hotare sunt atraşi de această zonă, mai ales vara. Tocmai de aceea, asigurarea căilor de acces este absolut necesară, deplasarea 4autovehiculelor trebuind să se facă în condiţii de siguranţă. Drumul care a fost afectat de ploi este şi parte integrantă a traseului turistic ce porneşte din oraşul Horezu – Vaideeni (centru etnografic) – Polovragi (Mănăstirea Polovragi, Cheile Olteţului, Peştera Polovragi) – Baia de Fier  (Cheile Galbenei, Peştera Muierii) – oraşul Novaci – Crasna (centru etnocultural, Schitul Crasna) –  staţiunea balneoclimatică Săcelu (DJ 661) până în DN 67, care leagă municipiile Târgu-Jiu şi Râmnicu – Vâlcea.
Minodora Sucea
Foto – Dan Chiriac, preşedintele White Wolf Baia de Fier

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here