Actualitate

Opoziţia şi Puterea şi-au dat mâna în Hora Unirii

 | 24 ianuarie 2012, 15:23 | 0 comentarii | 

Picture 086De Ziua Unirii Principatelor Române, la Târgu-Jiu politicienii au dat la o parte faptul că fac parte din partide politice rivale. Şi-au dat astfel mâna în horă, pesediştii cu pedeliştii şi cu liberalii, uitând de clinciurile politice. Cu câteva minute înainte s-au contrat însă în discursuri, foarte acid dovedindu-se preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu care a pomenit în spici-ul său şi de problemele pe care le au românii din cauza actualului guvern, spunându-le celor din piaţă că au dreptul să tragă la răspundere clasa politică.

Semnatura eletronica CertDigital

Românii sărbătoresc în fiecare an, în data de 24 ianuarie, Unirea Principatelor. Acum 153 de ani, Alexandru Ioan Cuza era votat, unanim, Domn al Moldovei şi Domn al Ţării Româneşti, de cele două camere de deputaţi, mai întâi de cea de la Iaşi, apoi şi de cea de la Bucureşti. La Târgu-Jiu, unire (3)manifestările dedicate acestei zile au început ieri, de la orele 10:00, în Piaţa Prefecturii fiind prezente autorităţile locale şi judeţene, oameni de cultură şi câţiva zeci de cetăţeni. Alocuţiunea de deschidere a manifestărilor a fost rostită de prefectul judeţului, Liviu Andrei. „Sărbătorim astăzi (n.r.ieri), 24 ianuarie, aşa-numita Unire Mică, fără de care nu ar fi fost posibilă întregirea ţării din 1918 şi care, ca eveniment istoric, reprezintă cea dintâi biruinţă a naţiunii române. Contemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 „ziua cea mare a veacului”. Unirea principatelor a reprezentat în primul rând rezultatul voinţei politice seculare a românilor. Solida conştiinţă naţională, apartenenţa la acelaşi neam, limbă, obiceiuri şi religie, i-a îndreptăţit pe deplin să creadă în acest proiect istoric de proporţii şi să-l materializeze, dându-ne astfel şansa să evoluăm ca o naţiune respectată şi unire (1)demnă. Momentul istoric unirii este unul dintre cele mai valoroase momente de solidaritate ale naţiunii noastre, când liderii politici ai vremii au pus interesul naţional înaintea a ceea ce-i despărţea. Le doresc gorjenilor să-şi păstreze speranţa iar de Ziua Unirii să dăm mână cu mână toţi cu inima română. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, le-a transmis Liviu Andrei gorjenilor. Şi primarul municipiului Târgu-Jiu a vorbit despre importanţa istorică a acestei zile, precum şi despre bătălia pe care ţara noastră o poartă acum pentru a consolida democraţia obţinută: „Unirea Principatelor române, Muntenia şi Moldova, sub un singur sceptru, cel al lui Alexandru Ioan Cuza, a declanşat procesul modernizării societăţii româneşti, al racordării la valorile vremii. La 24 ianuarie 1859, un nou stat se alătura Europei, încercând să păşească în cadenţa acesteia, să pulseze în ritmurile în unire (4)care se mişca bătrânul continent. Unirea Principatelor a sudat sufleteşte şi pe românii aflaţi sub dominaţia celor două puternice imperii ale epocii: Imperiul Habsburgic şi Imperiul Ţarist, întărindu-le credinţa că pentru ei, pentru toţi cei de aceeaşi limbă, de aceeaşi sânge, soarele răsare la Bucureşti. Unirea a fost doar o etapă în drumul emancipării naţionale. Au existat alte şi alte evenimente memorabile în anii care au urmat, urcuşuri şi coborâşuri care şi-au pus amprenta asupra prezentului nostru. Acum putem afirma că România poartă încă o bătălie, în multe privinţe asemănătoare cu cea dusă după anul 1859. O bătălie menită să consolideze ceea ce am obţinut cu puţin timp în urmă – democraţia. Fie ca România să trăiască unită şi liberă în rândul marii naţiuni europene”, a spus Florin Cârciumaru.

unireCălinoiu: „Avem nevoie de oameni adevăraţi şi îi vom găsi”

De la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie nu a lipsit nici preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Acesta a vorbit despre lecţia pe care românii au învăţat în urmă cu 153 de ani, dar şi despre responsabilitatea ce revine tuturor cetăţenilor, aceea de a păstra drepturile şi libertăţile câştigate cu multă suferinţă şi vărsare de sânge. De asemenea, Ion Călinoiu a ţinut să le să le transmită gorjenilor că atunci când nu sunt ascultaţi, au dreptul de a trage la răspundere clasa politică, dar şi pe acela de a reprezentaţi de politicieni responsabili. „Sărăcia, lipsurile, nedreptatea, i-au scos pe oameni din case, atunci ca şi acum. Când nimeni nu-i aude, când nimeni nu vrea să le vorbească, oamenii au dreptul să tragă la răspundere clasa politică ce şi-a asumat responsabilitatea guvernării pentru tot ceea ce nu a făcut. Gorjeni, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, aveţi dreptul să fiţi reprezentaţi de politicieni responsabili, cu respect faţă de ţară şi dragostea de oameni. Aroganţa, nepăsarea, minciuna, lipsa de compasiune şi de înţelegere faţă de problemele propriilor cetăţeni nu au ce căuta în comportamentul unor conducători adevăraţi. Gorjeni, să fim uniţi, să fim solidari, şi vom învinge orice obstacol aşezat în calea democraţiei, a voinţei poporului. Avem nevoie de oameni adevăraţi şi îi vom găsi. Trebuie doar să fim uniţi şi solidari până la capăt”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Hora Unirii în Piaţa Prefecturii

După un scurt program artistic, manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie s-au încheiat, ca în fiecare an, cu o Horă a Unirii, în care s-au prins şi autorităţile locale şi judeţene.

Roxana Lupu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL