Pe urmele dacilor, la Polovragi

651

11 iunie 2010 (31)Mergând pe urmele dacilor care au locuit aceste meleaguri şi care au lăsat peste tot dovezi ale existenţei lor, la Polovragi a fost inaugurat, în acest sfârşit de săptămână, un drum de plai. Este vorba, de fapt, despre un drum de acces spre faimoasa cetate dacică ce se află pe platoul de deasupra peşterii de la Polovragi.

“Deasupra Peşterii Polovragi, la o distanţă, în linie dreaptă, de aproximativ 350 de metri, este un platou. Adică, la un moment dat se orizontalizează muntele. Acest platou a fost amenajat de către daci în timpul lui Burebista, secolul I-II î.e.n. S-a pornit de la martorii de eroziune, adică formaţiuni naturale calcaroase care au o înălţime mai mare, având o duritate mai mare. Acolo unde e mai dur nu au reuşit vânturile, ploaia, să erodeze şi au rămas aceşti martori ai eroziunii. Cum nu era altă cale de acces pe munte decât acest drum de plai pentru că nu exista un drum forestier, până în anii 1960, ei nu aveau de păzit decât această singură cale de acces, drumul de plai”, aşa începe povestea Feliciei Popescu, responsabilul Peşterii Polovragi. Pentru că panorama este una absolut superbă şi, mai ales, pentru că ghidul le povesteşte turiştilor şi despre acest platou, a fost gândită inaugurarea drumului de acces, care acum este semnalizat.

Drum marcat

11 iunie 2010 (87)Platoul era un punct strategic pentru daci care au profitat de ceea ce natura le-a oferit în zona respectivă, adăpostindu-se acolo sau în peştera în care se putea intra decât de sus pe o îngustă cale de acces, ori de câte ori aveau nevoie. “Noi apreciem în primul rând cum se vede de acolo de sus. Dacii apărau şi aveau o panoramă excelentă pe cursul mijlociu al Olteţului, de unde se putea, eventual, intra. Aşa că au întărit aceşti martori de eroziune cu piatră de râu adusă cu căruţele. Pe drumul de plai se merge până la platou cam o oră, o oră şi ceva. Acum este marcat, dar dacii ştiau că pe acolo se trece. Este un drum îngust. Dacii au fortificat şi aşa a apărut cetatea dacică. Între aceşti martori de eroziune sunt mai multe formaţiuni, cea mai înaltă este „piramida”, cota 1007”, a mai spus ghidul Felicia Popescu.

Crucea lui Costache, punctul terminus al drumului

Tot în acest platou mai există un monument, o cruce din piatră masivă care poartă numele „Crucea lui Costache” şi care datează de la începutul secolului XIX, mai exact undeva între 1801-1808. Costache era un căpitan de plai, din zonă, care a ridicat o cruce pe care există un text în slavonă. Ghidul turistic Felicia Popescu crede că motivul pentru care acest căpitan de plai a ales să plaseze monumentul chiar în acel platou este faptul că a vrut să semnalizeze, încă o dată, trecerea dacilor pe acolo, gândindu-se că formaţiunile calcaroase rezistă sau nu în timp, în schimb piatra dură va rămâne mai mult timp mărturie.

Accesibil turiştilor

Deşi calea de acces este destul de abruptă şi nu este practicabilă pe vreme rea sau după o ploaie, aceasta a fost inaugurată sâmbătă în prezenţa mai multor oficialităţi, printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Drumul de plai face parte din acelaşi obiectiv turistic cu Peştera Polovragi, fiind trecut, de asemenea, într-un ghid european ce urmează să vadă lumina tiparului la începutul anului viitor.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here