Penalii, cetăţeni de vază în Turburea: Onorabilii lui Bîrcă, reclamanţii primarului la DNA

1817

Într-o viitoare şedinţă de Consiliu Local Turburea, primarul Ion Bîrcă va propune şi câţiva dintre membrii acestui organism drept cetăţeni de onoare ai localităţii. Edilului îi va fi însă extraordinar de greu de selectat care dintre cei 13 aleşi se ridică la statutul la care au ajuns atletele Constantina Diţă şi Lidia Şimon, mai ales că cea mai mare parte a membrilor CL Turburea l-au reclamat pe primar, de-a lungul timpului, la mai toate organele de anchetă ale statului, unii având şi pete urmare a unor dosare penale întocmite pe numele lor.

Primarul de Turburea a fost însărcinat, luna trecută, de Consiliul Local cu puterea de a propune care sunt persoanele merituoase din localitate ce se pot ridica la statutul de cetăţeni de onoare ai comunei. Edilul nu a făcut încă public numele celor pe care vrea să-i ungă cetăţeni de onoare ai comunei Turburea, dar a anunţat că printre nominalizaţii la această distincţie se vor număra şi câţiva consilieri locali. Consiliul în cauză are 13 aleşi, de la PSD, PNL şi UNPR. Edilul acum cu sânge social-democrat ar putea alege, din această privinţă, câţiva colegi de la PSD, dar cu o parte nu este în relaţii bune, iar cu restul are animozităţi create de-a lungul timpului. Chiar dacă Bîrcă a trecut cu vederea peste lucrurile vechi şi şi-a făcut prieteni aleşi PSD, odată cu plecarea lui de la PDL, respectivii nu pot nega că au încercat să-i facă rău primarului, în ultimii ani. Dar să-i luăm pe rând..

Foştii pedelişti, turnătorii lui Bîrcă
PDL-ul a intrat în CL Turburea, în 2012, cu şase aleşi. Unul dintre aceştia este Ion Popovici, acum ales PNL, fost viceprimar, care a sesizat şi el la Consiliul Superior al Magistraturii, la primul-procuror şi la chestorul Tobă, în 2013, anumite ilegalităţi comise de administraţia locală, săgeţile fiind îndreptate în special împotriva primarului Ion Bîrcă. Popovici nu s-ar încadra astfel, moral, pentru Bîrcă, la statutul de cetăţean de onoare al localităţii.
Un alt ales PDL este şi Constantin Popescu, fostul director al Şcolii Poiana, care ar fi acum la PSD, acesta semnând şi el, alături de Popovici, reclamaţii împotriva lui Bîrcă, tot în 2013.
Toma Victorian, ales pe listele PDL, a fost condamnat la închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, plătind şi acum pentru infirmitatea provocată unui cetăţean din localitate, spun sătenii din Turburea. Acesta a făcut şi puşcărie, cu ani în urmă, pentru fapta comisă. Dacă ne gândim logic, nici acest ales nu s-ar încadra la statutul de cetăţean de onoare.
PDL-ul a mai avut trei aleşi, Ştefan Daju, Gheorghe Enache şi Văcaru Constantin. Nici aceştia nu sunt însă întocmai curaţi, o parte fiind anchetaţi, cu ani în urmă, pentru fapte penale.

PNL, fără cetăţeni onorabili
Partidul Naţional Liberal a intrat în CL Turburea în 2012 cu doi aleşi, Daniela Ursulescu, semnatară a unor petiţii împotriva primarului, transmite Parchetului General, şi Titu Puşcu, turnător la Securitate şi semnatar al plângerilor împotriva edilului în exerciţiu.

PSD, şi el cu ciripitori
PSD a intrat în CL Turburea cu trei aleşi: Seler, fost preşedinte al organizaţiei locale social-democrate, Daju Constantin, actualul viceprimar şi Viorel Beznea, inginer la Platforma Turburea. Seler este singurul care nu se ştie dacă a ciripit împotriva lui Bîrcă, dar pentru ceilalţi doi sunt dovezi palpabile că respectivii au semnat reclamaţii la CSM şi la Parchetul General împotriva edilului, coleg acum cu ambii în partid. Cei doi nu s-ar încadra astfel în criteriile lui Bârcă stabilite pentru alegerea cetăţenilor de onoare ai localităţii, şi nici Seler în locul căruia a fost uns Bîrcă.

UNPR, cu pădurarii la înaintare
UNPR a acces în CL Turburea cu doi aleşi, Mihai Enculescu şi Constantin Băltăreţu, de profesie pădurari şi învinuiţi, de localnici, că nu au stopat jaful din pădurile cetăţenilor, aceştia fiind arătaţi cu degetul cum că ar fi cărat chiar ei lemnele oamenilor.
Enculescu reclama în 2013 la CSM că fostul prim-procuror Gheorghe Focşan, de la Parchetul General, şi-a angajat fiica şi ginerele la Primăria Turburea, dar şi că socrul fiicei magistratului a avut contracte cu instituţia locală imediat după angajarea celor doi.
Tot Enculescu reclama că a auzit de la Badea Marian (fostul şef al Serviciului de Gospodărie Comunală Turburea) şi de la Ion Popovici (fost viceprimar de Turburea) că ambii i-au dus brânză la găleată fostului prim-procuror pentru nunta fiicei. Brânza de capră provenea de la Popovici, de la Pieleşti din judeţul Dolj, şi reclama Enculescu că ar fi auzit că aceasta ar fi fost însoţită şi de primarul Bîrcă, alături de cei doi.
De acelaşi consilier se vehiculează că ar fi fost cercetat pentru furt de gazolină, de la Turburea.
Băltăreţu l-a reclamat şi el pe Bîrcă legat de dărâmarea şcolii, în vechiul mandat.
În concluzie, nici UNPR-ul nu se poate lăuda cu aleşi care ar trebui să acceadă la statutul de cetăţeni de onoare ai localităţii, dar evident că propunerile finale îi vor aparţine doar edilului atât de reclamat, Ion Bîrcă.
Acestuia îi va fi la fel de greu de ales şi dacă se gândeşte să-i facă cetăţeni de onoare pe aleşii din mandatul trecut pentru că şi respectivii l-au reclamat la DNA.
Anamaria Stoica

img907

 

img908

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here