Percheziții DIICOT în toate județele! Procurorii s-au oprit și la o firmă din Târgu-Jiu

560

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, din Târgu-Mureș, au efectuat, ieri, 68 de percheziții în toate județele României, inclusiv în municipiul București, într-un dosar de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică, cu prejudiciu de 10 milioane de lei. Anchetatorii susțin că în această cauză sunt implicaţi medici şi asistenţi din întreaga ţară, care ar fi ajutat două firme să deconteze dispozitive medicale care nu le erau necesare pacienţilor. Cele două societăţi comerciale au sediul în Târgu-Mureș și puncte de lucru în mai multe orașe.

”În fapt s-a reținut că începând cu anul 2013 mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale, medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali, au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv. În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Târgu-Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”, se precizează în comunicatul DIICOT.


Procurorii DIICOT s-au oprit și la o firmă din Târgu-Jiu, însă reprezentanții acesteia susțin că nu poate fi vorba de ilegalități.
”Sub nicio formă nu s-a întâmplat așa ceva. Cel puțin nu la noi la firmă. Pe partea aceasta de catetere, la noi, la Târgu-Jiu, noi avem în jur de 11-12 bolnavi lunar. Este un control care s-a făcut în toată țara. Organele își fac și ele treaba”, a declarat reprezentantul filialei din Târgu-Jiu a producătorului şi distribuitorului de dispozitive medicale.


Potrivit anchetatorilor, reprezentanții societăților vizate, care s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS. ”Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciul de circa 10.000.000 de lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.
50 de persoane au fost conduse la audieri, la sediul DIICOT din Târgu-Mureș.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here