Peste 100 de slujbe vacante la Turburea! Nu le ocupă nimeni!

610

O investiție demarată la sfârșitul anului trecut de un om de afaceri italian în județul Gorj a început cu stângul pentru că din cele peste 130 de locuri de muncă pe care acesta le-a creat mai puțin de un sfert au fost ocupate până în prezent. Investitorul a deschis o fabrică de confecții în comuna Turburea, dar, spre mirarea sa și a primarului din localitate, oamenii s-au înghesuit doar la început pentru a întreba despre angajări, după care nu au mai revenit. Cei mai mulți au plecat în străinătate, preferând muncile în agricultură, salariile de acolo fiind oricum mai mari decât câștigurile pe care le-ar fi putut lua de la fabrica de confecții.
Femeile sunt preferate de angajatorul italian, în special cele tinere, acestea trebuind să îndeplinească o condiție elementară pentru a putea lucra cu el. Vederea trebuie să fie foarte bună pentru a putea băga repede ața în ac sau pentru a observa ochiurile sărite din tricotajele pe care le fac, eventualele defecte de calitate transformând hainele în rebuturi. “Fabrica e încă la început și nu a auzit încă prea multă lume despre ea, dar eu cred că vor veni fete care să lucreze aici. Cine vrea să muncească vine, nu strâmbă din nas”, a spus una dintre angajate, în timp ce o altă colegă de-a acesteia a dat asigurări că munca pe care trebuie să o facă nu e deloc una grea. “E migăloasă, asta e adevărat, dar grea nu este. La început e puțin greu, dar înveți repede și apoi nu mai ai treabă. E nevoie de puțină voință ca să înveți ce e de făcut și după aceea nu mai sunt probleme”, spune femeia.
Lipsa de personal l-a pus pe gânduri pe primarul Ion Bârcă, acesta fiind cel care a făcut demersurile, împreună cu președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, pentru ca fabrica să fie realizată la Turburea. Edilul spune că la început au venit peste 150 de persoane interesate să lucreze acolo, după care italianul s-a ales doar cu vreo 30 de angajate. “Nu știu ce să cred despre situația asta. Nu ne place munca? Nu cred pentru că mulți din cei care erau interesați de aceste locuri de muncă au preferat să meargă în Germania sau Spania în agricultură. Nu mă așteptam la așa ceva pentru că, în decembrie, când au început înscrierile, au fost aici peste 160 de persoane. Acum am început să vorbesc cu primarii din localitățile învecinate să trimită și ei femei interesate de așa ceva ca să vină și să lucreze aici. Sunt convins că în cele din urmă totul va fi bine”, declară primarul.
Investitorul italian este reprezentat la Turburea de Paula Paloti, ea fiind cea care le învață și supraveghează pe noile angajate. Faptul că nu sunt multe salariate o bucură, pe de-o parte, pentru că, altfel, ar trebui să facă eforturi pentru a le avea în supraveghere pe toate cele 150 de salariate din schema de personal. “Nu aș avea cum să fiu eu șef la atâtea persoane care nu știu meserie. Ceea ce au de făcut nu e complicat, însă e nevoie de puțină atenție la început, după care lucrurile se simplifică. La momentul acesta eu zic că ajunge câte salariate sunt pentru că după 2-3 săptămâni de când vin la noi fetele învață meserie și pot să lucreze singure. Dacă ar fi mai multe nu știu cum m-aș descurca pentru că eu trebuie să le învăț pe fiecare în parte”, spune italianca. Dacă investiția de la Turburea se va concretiza prin angajarea a 150 de persoane Primăria ar urma să încaseze la bugetul local prin taxele aferente acestei afaceri cam 150.000 de lei anual, ceea ce reprezintă 10% din bugetul actual al comunei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here