Peste 200 de hectare de culturi, distruse de ploi în Gorj

437

Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, spune că peste 200 de hectare de teren agricol au fost afectate de inundaţii din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Astfel, inundaţiile au distrus 100 de hectare cu porumb,  30 de hectare cu triticale care nu au apucat să fie treierate şi 70 de hectare păşuni şi fâneţe.

Cele mai grave probleme privind culturile distruse de ploi sunt în localităţile Novaci, Polovragi şi Cărbuneşti. “La nivelul judeţului Gorj, problemele cele mai mari au fost localizate pe Valea Gilortului, începând de la Novaci, Polovragi ajungând până la Cărbuneşti. Au fost afectate în jur de 200 de hectare. Estimativ din monitorizarea noastră şi datele estimate de ISU Gorj, aproximativ 100 de hectare afectate sunt cu porumb, vreo 30 de hectare cu triticale care nu au apucat să fie treierate şi 70 de hectare păşuni şi fâneţe. În ceea ce priveşte grădinile oamenilor, în acest moment este greu de realizat o centralizare pentru că acolo au fost practic cel mai mult afectate grădinile oamenilor au fost umplute de apă la nivel de un metru. Prin retragerea apelor să vedem ce se poate face”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Picture 4329Se caută sprijin pentru cei afectaţi de inundaţii
Ministrul agriculturii a anunţat că ia în calcul acordarea unui sprijin din partea statului pentru proprietarii terenurilor agricole afectate de ploi. “Conform unei noi legi, statul nu mai despăgubeşte pentru calamităţi, grindină, alte nenorociri. Singura posibilitate pe care o aveau fermierii din judeţ era să îşi asigure culturile, cum la noi în Gorj nu avem decât 2 agenţi mai mari care s-au asigurat, rămâne ca noi şi judeţele Vâlcea şi Dolj să înaintăm o hârtie către Ministerul Agriculturii să cerem ajutor pentru că sunt pagube importante, cum am avut şi în anii anteriori un ajutor de minimis să venim în întâmpinarea producătorilor agricoli”, a mai spus Tănăsescu.

Peste 11.500 de hectare, semănate
Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, la nivelul judeţului, din cele 11.550 de hectare semănate cu culturi de cereale păioase, ponderea cea mai mare o are cultura grâului. Din cele 9.509 hectare care au fost semănate, până în momentul actual au fost treierate cam 5000 de hectare, asta înseamnă un procent de 55 %. “Nu s-a realizat în totalitate deoarece, dacă facem comparaţie cu anul trecut, la această dată treieratul era terminat. În schimb, noi de 3 săptămâni avem ploi continuu, practic în ultima săptămână nu s-a putut intra cu combina în lan. Apreciem că nici până la începutul săptămânii viitoare campania nu se va finaliza, pentru că solul este îmbibat de apă, în concluzie nu se poate intra. Aceasta înseamnă o pierdere atât calitativă, cât şi cantitativă a producţiei, în sensul că sunt lanuri în care din cauza vijeliilor produse, spicele au ajuns jos pe sol. Avem situaţii în care cele care au rămas în picioare s-au scuturat”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here