Peste 500 de locuri libere la clasa pregătitoare

541

Peste 500 de locuri la clasa pregătitoare au rămas neocupate în școlile din județul Gorj, după prima etapă de înscriere în învățământul primar, ce s-a desfășurat în perioada 29 februarie – 18 martie. Cea de-a doua etapă va începe joi.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ) Gorj, cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar se va desfăşura între 30 martie şi 8 aprilie. În această perioadă se vor depune cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio instituţie şcolară în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot atunci vor fi validate cererile tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor. Cererile vor fi procesate începând cu data de 11 aprilie, la nivelul unităţilor de învăţământ, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, urmând ca pe 15 aprilie să fie afișate, la fiecare unitate de învăţământ, listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. Perioada 19 – 22 aprilie este destinată centralizării și soluționării de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ, precum și a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului. Pentru această a doua etapă, la nivelul județului Gorj sunt disponibile, în total, 527 de locuri, 488 în învățământul normal și 39 în învățământul simultan.

181 de locuri libere, la școlile din Târgu-Jiu
Potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la nivelul municipiului Târgu-Jiu au rămas neocupate 181 de locuri la clasa pregătitoare, după cum urmează: 7 la Colegiul Auto “Traian Vuia”/Școala Gimnazială Nr. 7, 11 la Colegiul Național “Spiru Haret”, 1 la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, 30 la Liceul cu Program Sportiv, 13 la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu”, 30 la Liceul Teologic, 3 la Școala Gimnazială “Constantin Brâncuși”, 15 la Școala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu”, 3 la Școala Gimnazială “Gheorghe Tătărăscu”, 31 la Școala Gimnazială ”Pompiliu Marcea”, 11 la Școala Gimnazială “Sf. Nicolae”, 2 la Școala Primară Ursați și 24 la Școala Gimnazială “Voievod Litovoi”. S-au ocupat toate locurile la Școala Gimnazială “Alexandru Ștefulescu” (156) și Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu” (125). La nivelul întregului județ, în prima etapă au fost admiși în învățământul primar 2.494 de candidați. Potrivit metodologiei, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv pot fi înscriși în învățământul primar, în clasa pregătitoare, doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În caz contrar, vor fi înscriși la grădiniță, în grupa mare. Și în Gorj, o parte dintre cei 2.494 de candidați admiși în clasa pregătitoare au trebuit să treacă de evaluarea psihosomatică. Astfel, în perioada 24 februarie – 17 martie, în cele 17 centre de evaluare psihosomatică stabilite la nivelul județului Gorj, au fost evaluați 516 preșcolari. Pentru 500 dintre aceștia a fost evaluată înscrierea în clasa pregătitoare, iar pentru alți 16 înscrierea în grupa mare. La nivel național, 99,1% dintre cererile de înscriere în clasa pregătitoare au fost admise, procent în uşoară creştere, comparativ cu anul trecut (98,99%). Astfel, din totalul celor 168.220 de cereri depuse, au fost admise 166.698. Dintre acestea, 143.223 sunt cereri admise pentru şcoala de circumscripţie (142.203 la prima opţiune, respectiv 1.020 la opţiunea de revenire), iar 23.475 pentru altă unitate de învăţământ decât cea arondată. 1.522 de cereri nu au putut fi admise din cauza lipsei de locuri la şcolile dorite, altele decât cele de circumscripţie, iar părinţii/tutorii legali nu au bifat opţiunea de revenire la unitatea de învăţământ arondată iniţial.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here