Pițian, DSP Gorj: “Vaccin hexavalent nu este niciunde, iar BCG am dat la maternități”

529

Într-o perioadă în care problema vaccinării este pe buzele tuturor, unii refuzând să-şi imunizeze copiii, alţii punctând absenţa serurilor şi, astfel, imposibilitatea vaccinării micuţilor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj fac precizarea că la nivelul judeţului nostru nu sunt probleme în privinţa vaccinurilor, cu excepția celui hexavalent. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că şi dacă rămân copii nevaccinaţi, aceştia vor fi recuperaţi vaccinal în cel mai scurt timp.

Judeţul Gorj nu se regăseşte în lista judeţelor cu cazuri de rujeolă, însă chiar şi aşa, mulţi părinţi îşi fac griji în privinţa sănătăţii copiilor lor. Reprezentanţii DSP Gorj confirmă că nu sunt probleme, în judeţul nostru. “La noi nu sunt probleme în privinţa vaccinurilor. Chiar dacă ne rămân copii nevaccinaţi, ei sunt recuparaţi vaccinal în cel mai scurt timp. Hexavalentul lipsește în toată țara, dar BCG am dat la meternități”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, confirmă faptul că la Maternitatea din municipiu nu sunt probleme în privința vaccinurilor pentru bebeluși.
Vaccinul hexavalent oferă protecţie împo­triva a şase boli periculoase, respectiv: difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecţii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B şi poliomielită, şi se face în trei doze (două, patru şi 11 luni) la bebeluşi. Ministerul Să­nă­tăţii a reziliat la final de august contractul cu dis­tribuitorul Polisano pentru vaccinul hexa­valent şi anunţa demararea în regim de ur­genţă a procedurilor pentru achiziţia vac­ci­nului. Ministerul a atribuit contractul de 42 mil. lei către compania Unifarm, aflată în subor­dinea ministerului, pentru achiziţia a 225.000 de doze de vaccin hexavalent (cele destinate pieţei UE de această dată), furnizorul fiind producătorul Sanofi Pasteur, potrivit oficialilor ministerului.
BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, acoperirea vaccinală este una relativ bună, pentru că acest ser se administrează imediat după naştere. Acoperirea vaccinală în cazul BCG este de peste 90%.
În ce priveşte DTP, o componentă ce previne difteria, tetanosul şi tusea convulsivă, aici raportarea se face la minim 3-4 doze, iar acoperirea vaccinală este la 88% la nivel de ţară.
Rata de acoperire vaccinală în cazul unor infecţii virale, rubeolă, rujeolă şi oreion, este asemănătoare cu cea de la DTP, de 88%.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here