Primarul Florin Cârciumaru: “Proiectele noastre creionează viitorul Târgu-Jiului”

638

Reporter: Domnule primar ați anunțat, în ultimul timp, o serie de proiecte care vor schimba orașul într-unul cu adevărat occidental. Este vorba despre proiectul centrului cultural multifuncțional, al parcării supraetajate, al bazinului acoperit de înot, al sălii de sport… Sunt proiecte îndrăznețe, dar care se pun pe tapet acum?
Florin Cârciumaru: Sunt proiecte pe care specialiștii, arhitecții și inginerii de prestigiu, le-au pregătit, din timp, la solicitarea noastră. Acesta este viitorul. Nu putem rămâne nici noi în urmă. Fața orașului este într-o continuă schimbare. Trebuie să evoluăm, să mergem înainte. Este adevărat că până la aceste proiecte a trebuit să ne ocupăm mai mult de partea mai puțin frumoasă. Mă refer aici la lucrările de infrastructură.

IMG_9529Rep.: Care considerați că e proiectul cel mai important care a fost realizat de când sunteți primar?
F.C.: Sunt multe, dar cel pe care îl consider cel mai reprezentativ, și o să explic de ce îl consider așa, este cel care privește rețeaua de apă-canal. Aș vrea să detaliez puțin de ce acesta este atât de important și de ce a durat atât de mult. În 2000, când am venit primar, atât rețeaua de alimentare cu apă, cât și cea de canalizare erau subdimensionate. În primă fază am efectuat studii de fezabilitate pentru a vedea posibilitățile de extindere. Apoi am trecut la întocmirea proiectelor propriu-zise pentru atragerea finanțărilor. Asta deoarece, astfel de proiecte, având valori foarte mari, nu se pot susține de la bugetul local și atunci ai nevoie, fie de finanțare europeană, fie de la guvern. Evident că astfel de probleme nu au existat numai la Târgu-Jiu, motiv pentru care nici banii pentru Târgu-Jiu nu au venit a doua zi după ce am depus proiectul. Dar important este că au început să vină. Și lucrările au fost demarate. Lucrări care înseamnă 116 milioane de lei, adică 1160 miliarde lei vechi. Înseamnă 60 km rețea apă și 36 km rețea canalizare. Nu mai adaug aici rețelele suportate în plan local pentru noile cartiere rezidențiale. De ce pun accent pe acest proiect? Pentru că odată cu finalizarea lucrărilor la rețeaua de apă-canal pe fiecare stradă se va trece la modernizarea infrastructurii rutiere. Știu că acum multă lume e deranjată de aspectul străzilor, aspect rezultat tocmai în urma lucrărilor pentru apă-canal. Se vor asfalta toate străzile unde au fost făcute astfel de lucrări, vor fi înlocuite bordurile, mobilierul urban etc. Realizarea proiectelor de infrastructură a fost prioritatea mandatelor mele de până acum. O infrastructură bine pusă la punct va atrage investitori. Tot aici vorbim și de investițiile făcute la stațiile de epurare sau tratare a apei. A fost mărită capacitatea de tratare a apei uzate de la 56.000 locuitori echivalenți, la 107.000 locuitori echivalenți, în timp ce debitul de apă uzată tratată a crescut de la 500 mc pe oră la 2800 mc pe oră, în condiții de vreme uscată și 5500 mc pe oră în condiții de ploaie. O investiție pe Aparegio de 17 milioane de euro. Ca să vedeți ca durată ce a însemnat, în 2007 s-a făcut studiul de fezabilitate, în 2009 s-a semnat contractul și acum suntem la ultimele probe.

IMG_9534Rep.: Și care vă sunt însă prioritățile următoare?
F.C.: Evident sunt proiectele de care ați amintit la început, pe lângă finalizarea celor existente. Primul mare proiect, de care aș spune, mai în glumă mai în serios, că nu se va atinge nimeni 100 de ani de aici înainte, se referă la finalizarea stadionului municipal. Se lucrează deja zi de zi și îmi doresc foarte mult să îl putem inaugura odată cu prezența echipei Pandurii Târgu Jiu în Cupele Europene.

11694971_400419773491532_1369207085625853450_nRep.: Sunt persoane care spun că mai bine se făcea altceva cu banii de la stadion. Spitale, școli, drumuri…
F.C.: Eu știu că nu vom reuși niciodată să împăcăm pe toată lumea. Unii sunt contra centrului cultural multifuncțional, care este mai mult decât necesar în orașul lui Brâncuși. Alții vor să schimbăm gardul de la parcul central și când prezentăm proiectul de amenajare a Grădinii Publice care include și înlocuirea gardului vin și caută hibe și aici. Investițiile în școli sunt prioritare la fiecare buget anual. Extindem școli, construim cantine noi sau laboratoare, am construit grădinițe noi de la zero, am schimbat mobilierul peste tot, am înlocuit sistemele de încălzire. Dar să revenim la stadionul municipal. Eu cred că foarte multă lume își dorește o bază sportivă modernă. Nu vorbim de acest stadion legat numai de echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, care reprezintă foarte bine orașul. Trebuie să vorbim și de atleții gorjeni care vor avea condiții moderne de antrenament, trebuie să vorbim și de echipele de handbal și baschet care vor beneficia de o sală a sporturilor modernă, la standarde europene. Oamenii sunt interesați de sport. Vă fac o dezvăluire. Am postat pe pagina personală de Facebook câteva poze cu proiectul noului stadion. Peste 25.000 de oameni au văzut aceste poze. Acest stadion va avea un hotel pentru sportivi, vor fi magazine construite, va avea o parcare de circa 400 de locuri, atât de necesară în această zonă a orașului. Despre astfel de lucruri vorbim.

SEAU Tg JiuRep.: Ce spuneți despre proiectele contracandidaților dumneavoastră?
F.C.: Nu vreau să comentez. Fiecare merge pe drumul lui. Pe mine, deocamdată, cetățenii acestui oraș mă trag la răspundere. Și o fac de 16 ani. Și m-au ales de fiecare dată. Cred că asta spune totul.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here