Procurii DNA Craiova au sancţionat a doua oară faptele unui fost funcţionar al Primăriei Padeş

560

Trimis în judecată de DNA, în dosarul cu Delia Mercioiu, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune şi fals intelectual, fostul referent agricol al Primăriei Padeş a mai dat o dată ochii cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Haralambie Stoicănel a ajuns astfel să fie judecat şi pentru fals material în înscrisuri oficiale, dar şi pentru a doua oară pentru complicitate la înşelăciune ca şi pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De data aceasta, fostul referent agricol şi-a recunoscut faptele. Cele constatate de procurorii DNA arată însă felul în care se lucra la Serviciul Agricol Padeş, sub conducerea fostului primar.

Fostul referent agricol de la Padeş, dat afară din primărie de primarul suspendat Mihăiţă Troacă, a fost trimis de două ori în judecată de DNA pentru neregulile făcute în activitate. În ultimul dosar, Stoicănel a fost trimis în judecată în libertate alături de Ilie Bunceanu, din Baia de Aramă. Pe cel din urmă, procurorii DNA Craiova îl acuză de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (trei acte materiale), înşelăciune în formă continuată (trei acte materiale) şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (două acte materiale). În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: “Inculpatul Bunceanu Ilie a falsificat adeverinţa nr. 2366/17.03.2010 a Primăriei Baia de Aramă prin adăugarea cifrei 4 în faţa suprafeţei totale deţinute de 1,65 ha, rezultând suprafaţa de 41,65 ha şi l-a determinat pe inculpatul Stoicănel Haralambie, referent agricol în cadrul Primăriei comunei Padeş să falsifice adeverinţa nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei Padeş, prin adăugarea cifrelor 1 şi 6 în faţa suprafeţei totale deţinute de 3,62 ha, rezultând suprafaţa de 163,62 ha. Ulterior, inculpatul Bunceanu Ilie a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cele două adeverinţe falsificate menţionate, precum și copii ale acestora, dar şi o copie falsificată a hotărârii judecătoreşti nr. 477 din 05.04.2006 pronunţată în dosarul nr. 685/2006 al Judecătoriei Motru la APIA. Pe baza acestor acte falsificate, a obținut, în perioada 2009-2011, următoarele sume nerambursabile: pentru campania din anul 2009:-fonduri FEGA-SAPS:54.254,28 lei; fonduri FEADR: 145,655,63 lei; fonduri din bugetul naţional: 31,973,16 lei; pentru campania din anul 2010:-fonduri FEGA-SAPS:62.652,40 lei; fonduri FEADR: 174,014,99 lei şi fonduri din bugetul national: 38,198,44 lei. Ultimul act material, aferent campaniei 2011, a fost comis în forma tentativei”.

Recunoaşterea vinovăţiei fostului funcţionar, comunicată instanţei
De asemenea, cu referire la acelaşi context factual, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Stoicănel Haralambie, referent agricol în cadrul Primăriei Padeş, în sarcina căruia s-au reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: fals material în înscrisuri oficiale; complicitate la înşelăciune; complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Stoicănel Haralambie, la solicitarea inculpatului Bunceanu Ilie, a falsificat adeverința nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeș, prin adăugarea cifrelor 1 şi 6 în faţa suprafeței totale deținute de 3,62 ha, rezultând suprafața de 163,62 ha, adeverință pe care Bunceanu Ilie a depus-o la APIA, astfel că a obținut fondurile menționate anterior.

Doi ani şi opt luni închisoare sub supraveghere
În prezenţa apărătorului ales inculpatul Stoicănel Haralambie a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Rechizitoriul privind pe inculpatul Bunceanu Ilie şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul Stoicănel Haralambie, împreună cu dosarele de urmărire penală aferente, au fost trimise la Tribunalul Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here