Programul de restructurare a CEO, în viziunea sindicatelor

499

Marea întâlnire sindicate-administraţie, de vineri, de la Sucursala Rovinari a CEO, a fost una cu scântei, foarte vocali în discuţiile legate de restructurarea din companie, fiind o parte dintre liderii Federaţiei “Univers”, de la aşa-zisele sindicate independente şi sindicaliştii de la FNME. În faţa directorului de Resurse Umane a CEO, a directorilor de cariere şi a reprezentanţilor Diviziei Miniere şi a lui Ion Ruşeţ, directorul Departamentului de Comunicare al CEO, s-au pus astfel pe tapet atât criteriile pe care se vor face disponibilizările, cât şi soluţiile necesare pentru stoparea concedierilor, care vor fi aplicate din iunie. Mai exact, s-a stabilit ca angajaţii care au mai beneficiat de salarii compensatorii să fie primii în lista de disponibilizări şi ca ultimii veniţi în CEO să fie primii plecaţi, cu anumite excepţii, dar şi ca pensionabilii să apară în listă indiferent că sunt şefi sau muncitori. S-a mai discutat aprins pe marginea găsirii de soluţii pentru salariaţii care ar trebui să intre în pensie abia peste doi ani şi care vor pierde acum, o dată cu disponibilizarea, şomajul primit de la AJOFM. Sindicatele lui Constantin Creţan au făcut chiar şi propuneri inedite care ar putea stopa aceste concedieri. Interesant este că la discuţia de vineri, administraţia începuse să discute de disponibilizarea a 3000 de angajaţi ai CEO şi nu de cifra stabilită la Ministerul Enegiei, pe protocol, adică de 2133 de persoane.

La Sucursala Rovinari a CEO, vineri, la ora 10.00, s-au întâlnit pe problema restructurărilor din iunie din CEO, peste o sută de sindicalişti din companie şi toţi directorii de cariere din cadrul SDM, directorul de Resurse Umane a CEO şi directorul Ion Ruşeţ. Administraţia şi-a prezentat programul de restructurare, iar sindicaliştii au adus, în plen, rectificări sau completări la capitolele sensibile. Prima răbufnire a sindicatelor la adresa celor prezenţi din partea administraţiei a fost atunci când în sală s-a pomenit de o disponibilizare a 3000 de salariaţi şi nu de 2133. Sindicaliştii au spus, din start, că nu discută pe marginea cifrei de 3000, ci pe cifra iniţială stabilită pe protocolul de la Ministerul Energiei.

Disponibilizaţii cu ordonanţă, în capul listei
Discuţii aprinse au apărut apoi pe marginea criteriilor pe baza cărora se vor face concedierile. Aici sindicatele au venit cu completări importante de genul, salariaţii care au mai fost disponibilizaţi cu ordonanţă să fie trecuţi acum în capul listei, fără plăţi compensatorii. Unii au dat şi exemple de şefi care au primit salarii compensatorii, soţi sau soţii care au beneficiat de aceste facilităţi, iar acum lucrează din nou în companie.
Unul dintre cei care a fost de acord cu plecarea celor care au primit ordonanţe a fost chiar liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe. Acesta a cerut însă ca “nevestele liderilor, cele ale directorilor şi şefii care s-au reangajat în CEO”, să fie trimişi acasă doar dacă au primit ordonanţa după 1989. Săgeţile lui Căldăreşe erau îndreptate mai mult spre liderii din Univers, colegii lui, decât spre TESA din CEO, susţin o parte dintre cei prezenţi.

Disponibilizaţii voluntari să primească mai multe salarii
În propuneri a apărut şi cea privind disponibilizările voluntare, pentru cei care se trec singuri pe listă, respectivii să primească mai multe salarii compensatorii, decât cele şase stabilite în protocol. Propunerea a venit de la liderii Univers, care au propus şi soluţii. Una a fost să nu se mai sponsorizeze sportul de către CEO şi să se oprească finanţarea ziarelor care fac lobby administraţiei. Banii obţinuţi s-a cerut să ajungă astfel în salariile celor care se disponibilizează voluntar.

Adresă pentru oprirea disponibilizărilor
De asemenea, o adresă privind o propunere a liderului Sindicatului Solidaritatea 2013 din UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica, transmisă administraţiei cu câteva zile înaintea şedinţei, s-a discutat aproape punctual în cadrul întâlnirii de la Rovinari. Aceasta s-a dezbătut pentru că avea un conţinut, legat de concedierile colective, şi mai precis de oprirea lor. “Având în vedere opacitatea conducerii CEO, în privinţa dialogului social, nepunerea la dispoziţia sindicatelor a proiecţiei BVC pe 2015, în bază doar a adresei nr. 7778/11.03.2015, emisă de CEO, prin care ni se aduce la cunoştinţă intenţia de a se efectua concedieri colective în baza art. 71 al.1, din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, facem următoarele propuneri şi observaţii: se poate implementa propunerea făcută de Global Petrochem SRL şi Ecosoluţion SA «Complex de Chimizare a Lignitului Motru-Târgu-Jiu», proiect care a fost apreciat de CEO ca fiind oportun, atât din punct de vedere tehnic şi economic, cât şi din punct de vedere a dezvoltării durabile şi împiedicarea disponibilizărilor. Implementarea acestui proiect ar salva toate locurile de muncă ale CEO. În condiţiile în care se va trece la disponibilizări colective credem că la stabilirea criteriilor trebuie să stea cele stabilite la absolut toate societăţile la care s-au făcut disponibilizări, respectându-se criteriul, ultimul venit, primul plecat. Se face excepţie în cazul persoanelor angajate ca urmare a unor situaţii sociale de excepţie, a celor care au cedat teren spre folosinţă şi a celor angajaţi prin concurs ca şi a celor ai căror părinţi au suferit accidente sau deces şi au fost angajaţi în locul acestora. De asemenea, cei care au beneficiat de plăţi compensatorii-urmează măsurile prevăzute de administraţie de la punctul d), din adresa «criteriile avute în vedere  penru stabilirea ordinii de prioritate la concediere»”. La acest punct s-a discutat să se ia în calcul calificativele angajaţilor pe 2013 nu pe cele din 2014, care s-au acordat politic.
Anamaria Stoica

S-a mai discutat şi pe marginea biletelor de odihnă şi tratament a tichetelor de vacaţă, cerându-se găsirea banilor pentru acordarea acestora. Discuţii pe marginea criteriilor privind restructurarea au mai fost şi sâmbătă. Sunt voci care spun că noul CCM s-ar semna în aceste zile, termenul limită, fiind oricum miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here