Propunerea lui Miruță pentru Consiliul Local Târgu-Jiu privește bugetarea participativă pe model Cluj

490

Preşedintele filialei judeţene a Uniunii Salvaţi România (USR) Gorj, Radu Miruţă, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă că va propune Consiliului Local Târgu-Jiu o metodă care funcționează deja în Europa, dar și în România, la Cluj. Este vorba despre implementarea metodei de bugetare participativă în contextul unei cheltuieli ineficiente a banilor în anul care a trecut. Propunerea respectivă a fost cuprinsă în programa electorală a candidatului, de anul trecut, iar joi a fost trimisă CL Târgu-Jiu.

“Nu e o chestiune pe care am inventat-o noi, pe care o punem în practică pentru prima oară, e o chestiune care funcţionează şi şi-a demonstrat eficienţa în alte primării ale oraşelor mai mari. Sunt sigur că funcţionează la Bruxelles, Stockholm, iar în România funcţionează la Cluj. De curând a fost votat bugetul naţional, urmează să fie propus şi votat bugetul pentru 2018 al municipiului Târgu-Jiu, revin cu această propunere în speranţa în care, fiind mai proaspete discuţiile pentru buget, va fi preluată dacă va considera majoritatea Consiliului Local şi în Primăria Târgu-Jiu. Toate acestea în contextul unei cheltuieli destul de ineficiente la Târgu-Jiu, anul trecut, bugetul municipiului a fost de 50 de milioane de lei. Uitându-mă în SEAP în ultimele zile, din aceştia 50 de milioane de lei, 8 milioane de lei au reprezentat doar achiziţii directe. Din aceştia, unele sume sau cheltuieli sunt de-a dreptul revoltătoare (…)”, a spus Radu Miruţă. De altfel, potrivit liderului USR Gorj, metoda presupune ca persoanele plătitoare de taxe şi impozite să decidă în ce mod vor fi folosiţi o parte din banii respectivi prin intermediul unor proiecte propuse de ei, aprobate de Consiliul Local şi votate tot de cetăţeni. Proiectele vor putea fi realizate pentru diverse domenii – infrastructură rutieră, şcolară, locuri de joacă – şi vor trebui să se încadreze în limita a 75.000 euro fiecare.

Târgujienii își pot alege proiectele ce vor fi finanțate din banii lor
Miruță este de părere că, prin această metodă de bugetare participativă, cetățenii municipiului ar putea decide pentru banii pe care ei îi achită la taxe şi impozite locale, o parte din aceşti bani să se cheltuiască pentru proiectele pe care ei le propun. “Este un proces desfăşurat de Primărie prin care iniţiativele şi proiectele oamenilor se transformă în realitate. Oamenii ar avea la dispoziţie două săptămâni de zile, perioadă pe care eu am propus-o de la 1 la 15 februarie în care ar depune proiecte, există nişte reguli care ar fi publicate, proiecte care, în principiu, cu siguranţă trebuie să respecte legea. După ce se stabileşte că proiectele sunt eligibile, există o perioadă de o lună în care cetăţenii vor vota. Votul nu presupune nimic complicat, se poate vota de la un calculator, sistemul de vot nu presupune absolut nicio cheltuială. Proiectele ar fi depuse pe domenii”, a mai spus preşedintele USR Gorj, care este de părere că bugetul pe 2018-2019 se prefigurează a fi de până la 40 de milioane de lei.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here